Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Nem tudom, hogy mit főztem volna, ha nincs az a doboz májpástétom a hűtőben. Még anya csomagolta nekünk ínséges időkre, amelyről egyikünk sem gondolta, hogy ilyen hamar beköszönt.

A májpástétom családunk kedvence. Sok helyen ettem már más májpástétomot, egy sem ért fel a hazaival. Nem tudom, hogy a fűszerezése teszi-e vagy az, hogy háromszor kell ledarálni ahhoz, hogy igazán finom krémes legyen, de hogy az ízvilága egyedülálló, az biztos.

A horror akkor kezdődött, amikor a kis házhoz közeledve megláttuk, hogy a kertünk helyén hatalmas tó-rendszer alakult ki. Az ebek a ház oldalában üldögéltek egy kupacban (szerencsére szárazon), mivel a telek pont az ellenkező irányban lejt, így a víz a kerítés mentén állt meg.
- Te jó ég! Ká, csőtörésünk van! - mondtam, és egyszerre rohantunk a vízaknához, ahonnan gyanús morajlás hallatszott. Ká feltépte a vasajtót, és beigazolódott a félelmünk: a víz a felszín alatt zubogott egyre erőteljesebben, és nem kellett már sok ahhoz, hogy kitörjön. Ká sietős léptekkel a szomszédba rohant egy szivattyúért, amit azonnal be is üzemelt, közben tárcsázni kezdte a vízműveket. (Ezt úúgy szeretem. Semmi pánik, semmi sopánkodás - gyors helyzetfelismerés, és megoldás. Hát nem ilyen a talpig férfi?)

A szivattyú zörögve-hörögve dolgozott, mi pedig lélekszakadva hordtuk vödörrel a vizet a kiskertre és a fákra, miközben az ebek izgatottan rohangáltak körülöttünk. Csak egyvalaki volt képes megőrizni higgadtságát: Gróf Titusz, aki méltóságteljes léptekkel körbejárta az összes tavat, szemrevételezte a vízállást- és a víztisztaságot, majd kortyolni próbált a legfrissebbnek ítélt pocsolyából. Hirtelen felprüszkölt, és egész testében megrázkódott. Ká-val felröhögtünk. Hihetetlen látványt nyújtott az Öregúr, amint a számára gusztustalan, saras vizet mustrálta, majd a jól ismert lábrázással kifejezve undorát, odébbállt. Mondja meg egyszer valaki, miért van az, hogy a macskák mindenből jobban szeretnek inni, mint a saját táljukból?


Nyakig vizesen, sártól cuppogó tornacipőkben, hullafáradtan értünk haza. Már útközben azon zakatoltam, vajon milyen gyors vacsorát tudnék összedobni, aminek Ká egy ilyen horror nap után igazán örülne ... amikor eszembe jutott a májpástétom. Anyukám még a névnapomon tett el belőle, és én galád, ki sem szedtem a csomagolásból, csak úgy, zacskóstul bevágtam a hűtőbe.
Mosolyogva láttam, hogy anya a doboz mellé összehajtogatott papírra jól ismert

gyöngybetűivel felírta a májas receptjét, hogy nekem is meglegyen: "1 kg sertésmájból resztelt májat készítesz zsírral, sok hagymával, 2 babérlevéllel, és fűszerekkel, majd kihűtöd, háromszor ledarálod, hozzákeversz egy darabokra vágott margarint, megsózod-borsozod, beleteszel 1-2 evőkanál mustárt, jó sok majoránnát, és addig kevered, amíg szinte habos nem lesz. Vigyázz, ha a mustár savanykás, elég belőle egy kanálnyi is."

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.