Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Morzsáló (blog)

2005. szept. 28. A 90 napos fogyókúra, Ká és én

Konyhakapitányi pozícióm erősödésével voltaképp várható volt, hogy Ká és én lassú, de biztos hízásnak indulunk. No és az a fránya bagó. Húsvétkor tettük le az utolsó szál cigit, és azóta szégyen vagy sem, fejenként 5-6 kilóval gyarapodtunk.

Mondjuk, ez természetes, hiszen míg korábban reggelire kávét és cigit "fogyasztottunk" csupán, most rendesen (mint a normális emberek) vajas zsemlét, sajtos pirítóst eszünk, teát vagy tejeskávét iszunk, és egészségesen élünk. Nincs füst a szobánkban, nem büdösek a ruháink és jobb a közérzetünk. Csak azok a randa plusz kilók ne másztak volna ránk! Tulajdonképpen így sem vagyunk kövérek, de mindketten feszengünk a ruháinkban, amelyek eddig kényelmesek voltak.

Kolléganőim sikerein felbuzdulva úgy határoztam, hogy én is végigcsinálom a 90 napos fogyókúrát. Ká persze azonnal megtagadta a részvételt, amint meghallotta, hogy minden nap délig gyümölcsöt kell enni. S hogy van olyan nap is, amikor CSAK GYÜMÖLCSÖT lehet enni? Na nem, mondta, Mirza, erre engem SOHA nem fogsz rávenni! Én pedig csak csendben mosolyogtam.

Egy hete csinálom a kúrát, és - noha nincs mérlegem - jobban érzem magam. Eszem rendesen, és kényelmesebbek a ruháim. Lehet ám, hogy még nem történt semmi - mondják, hogy eleinte csak a víz megy ki az emberből, de akkor is tetszik. A fehérje-napokon többnyire Pulykamellet készítek zöldsalátával. Összevágok egy fejes salátát, egy hagymát, 2 paprikát és ráöntök egy kis doboz kukoricát. Tudom, a kukorica keményítő, de fontos, hogy a saláta ne csak zöld legyen. Ráöntök egy kis olívaolajat, megszórom bazsalikommal, oregánóval, salátafűszerrel, és megsózom. Végül 2 főtt tojást csónakokra vágok és azzal díszítem.

A salátához Pirított pulykamell-kockákat készítek. A húst előző éjszakára tejbe áztatom, hogy puhább legyen, majd másnap feldarabolom, kevés olajon egy kockára vágott hagymával és néhány fokhagymával együtt megpirítom. Megszórom grill fűszerrel, pirospaprikával, sóval, borssal, bazsalikommal és a zöld-salátával tálalom. (Ha van időm, előző este fokhagymás-borsos-mustáros-olívás pácba teszem - és akkor még finomabb!)


Ká-nak nagyon ízlett ez a hús-zöldség kombináció, így rögtön az első fehérjenapon "csatlakozott" hozzám, illetve a 90 napos fogyózók táborába azzal a kikötéssel, hogy nem eszik délig gyümölcsöt. Majd azt javasolta, hogy legyen minden nap fehérjenap, és ő ígéri, mindent meg fog enni... persze megtagadtam, mert vagy rendesen csinálom, vagy sehogy. Nem? De.
Mindemellett remélem, hogy a diétához módosuló Kantin működése Ká-ra is hatással lesz...

Az első keményítő napra Rizses lecsót főztem. 3-4 paradicsomot, 1 hagymát és 3 paprikát kockára vágtam, kevés vajon megpirítottam, megszórtam sóval, borssal, paprikával, felöntöttem egy kis vízzel és puhára pároltam. Külön lábasban 10 perces rizst főztem, és amikor elkészült, a lecsóhoz kevertem. Végül rántottát készítettem, majd kettéválasztottam a lecsót, és Ká részét összekevertem a tojással. Nagyon finom volt, és Ká is boldogan nyammogta a lecsóját egy nagy kiflivel a kezében: Mirza, akkor mi most együtt fogyózunk!?

A szénhidrát napra Pizzát sütöttem, ám a kétféleképpen raktam meg. A tésztát megkentem ketchuppel és pizza krémmel, majd képzeletben húztam fölötte egy elválasztó vonalat. Ká oldalára kolbászkarikákat, gépsonkát, paprikát, lilahagymát és reszelt sajtot tettem. A saját oldalamra hámozott paradicsomszeleteket, paprikát és lilahagymát. Noha Ká pizza része jóval ínycsiklandozóbban nézett ki, az én részem is eszméletlen finom volt! Oh, majd elfelejtettem! A pizza tésztámat egy reklám hatására továbbfejlesztettem: a tészta széleit visszahajtottam, és a tészta alá sajt rudacskákat bujtattam, újabb jó pontokat kapva ezzel szerelmemtől. :-)

Egy hét alatt hozzászoktam a diéta rendjéhez, bár be kellett látnom, nem lesz könnyű Ká étkezésével összehangolni a sütés-főzést. A salátákkal nem sokat variálok. Olykor kukorica helyett paradicsom, kígyóuborka, póréhagyma vagy reszelt répa van benne, és fejes saláta helyett kínai kel vagy jégsaláta. Észrevettem, hogy Ká számára nagyon fontos a látvány. Az, hogy az étel szép és gusztusos legyen. Ezért nagyon figyelek, hogy minden színes, illatos és ízletes legyen.

A kantin V.I.P. vendégének kedvenc húsa a tükörtojásos pirított pulykamell. A pulykamellet egy éjszakára tejbe áztatom, felszeletelem, besózom, borsozom, grillfűszerezem, és kevés olajon gyorsan mindkét oldalát pirosra pirítom. Végül tükörtojásokat sütök, és a forró húsokon tálalom. Bármilyen zöldsalátával finom, könnyen emészthető és nem hizlal.

Végül az alábbiakat szűrtem le az elmúlt egy hétből:
1. A 90 napos diéta tényleg jó és használ - csak túl kell élni az első 4 napot, és utána már könnyedén megy.
2. Úgy is lehet fogyókúrázni, hogy Ká nem tart velem, és saját küzdelmem mellett otthon "rendes" ételeket is kell főznöm - ez csak megerősíti az ember kitartását és a hitét abban, hogy helyes, amit csinál.
3. Határozottan fejleszti a kreativitásomat, hogy egyszerre "kétfélét" készítek, ami sok esetben ugyanaz, csak a fele egy picit másképpen készül. Esküszöm, szórakoztat! :-)
4. Le fogok fogyni! Most már elhiszem, és ez az alapja az egésznek.
5. Ká is le fog fogyni, pláne, ha azt a bizonyos tábla keserű csokit, amiből egy szeletet a szénhidrát napokon este kell megenni, nem rabolja el a szekrényből minden 3. nap éjszaka.

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

Hiba történt a kommentek betöltése közben.

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.