Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Morzsáló (blog)

2012. április 09. Burgonyapelyhes- és füstölt sajtos kenyér + 2 leves

Korábban sosem használtam burgonyapelyhet. Sőt, az igazat megvallva, talán nem is láttam... aztán egyszer a közértben sétálva eszembe jutott, hogy itt az idő, hogy vegyek egy csomaggal, mivel nagyon sok kenyér recepthez jó lenne, majd rádöbbentem, hogy azt sem tudom, merre keressem. A lisztek és tészták között böngésztem Dorkával, majd átmentünk a müzlik közé, aztán vissza a lisztekhez, de sehol semmi.

Nem akartam megkérdezni az eladókat, mert égőnek éreztem, hogy egy ilyen egyszerű dolgot nem látok meg a polcon, de aztán beláttam, hogy ezzel a tempóval éjfélig is itt bolyonghatunk, eredménytelenül, így egy hozzáértőhöz fordultam.
- Elnézést, kérem, meg tudná mondani, hol találok burgonyapelyhet?
- Hogy mit? (pedig hozzáértő volt...)
- Burgonyapelyhet. Tudja, kenyérsütéshez - tettem hozzá mosolyogva, hogy körvonalazzam a terméket.
- Hmmm... - mondta az eladó.
- Hmmm... - mondtam erre én, és vihogni kezdtem, mert láttam, hogy hozzám hasonlóan gőze nincs a burgonyapehelyről.
- ... és hogy néz ki? - kérdezte felvont szemöldökkel.
- Nem tudom - kuncogtam lemondóan. - Mindegy, ha ez nem olyan népszerű termék, akkor hagyjuk...
- Óh! - kiáltott fel megvilágosodva az eladó lány. - A krumplipüré porra gondol?
- Magam sem tudom - feleltem nem túl változatosan.
- Szerintem az lesz az! Jöjjön, nézzük meg! - mondta lelkesen, és mi illedelmesen követtük a kis Dorkával.
A zacskós levesek között értük utol az eladót, aki diadalittas arckifejezéssel rántott ki a sorok közül egy zöld zacskót és egy dobozt. Mindkettőre az volt írva: krumplipüré-por. Illetve burgonyapehely - krumplipüréhez.
- Szerintem ezek lesznek azok! - mosolygott rám vidáman, majd magamra hagyott a "zsákmánnyal".
- Cica, szerinted ez lenne az, amit keresünk? - kérdeztem Dorkát, aki nagyon bölcsen megvakarta az állát, és azt mondta.
- Anya, próbáljuk ki, az a tuti!
És így is tettünk.

Nos, azóta sem tudom, hogy ez lenne-e a kenyérsütéshez használt burgonyapehely vagy sem, mindenesetre a burgonyapelyhes kenyerem szenzációs lett, és a férjem az első szelet után azt mondta, vegyük fel az állandó kedvencek listájára.

Az első burgonyapelyhes kenyerem
Az első burgonyapelyhes kenyerem

Burgonyapelyhes kenyér

Hozzávalók: 3 dl tej, 5 dkg burgonyapehely, 5 dkg vaj, 45 dkg liszt (lehet úgy is, hogy 25 dkg rétesliszt + 20 dkg finomliszt), 1 evőkanál cukor, 3/4 evőkanál só, 1 csomag szárított élesztő
A tetejére: víz vagy tej
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütő gépbe tesszük, és bedagasztjuk, kelesztjük.
2.) A megkelt tésztát könnyű kézzel átgyúrjuk egy lisztezett deszkán, és egy kiolajozott kenyérsütő formába tesszük, minél magasabb pereműbe. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és kelni hagyjuk. Minél tovább, annál szebb és magasabb lesz a tészta. Már ekkor bevághatjuk egy éles késsel, néhány csíkot a tetejére. Ha megkelt, melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és ha már forró, akkor kenjük le a kenyeret vízzel, és tegyük a forró sütőbe. 50 perc kb. a sütési idő. A formába hagyjuk kihűlni, aztán szedjük rácsra a kenyeret.

A kész kelt tészta így néz ki, miután kiszedem a gépből
A kész kelt tészta így néz ki, miután kiszedem a gépből


Kelesztés előtt sem volt kicsi a tészta, végülis a gép is keleszzette
Kelesztés előtt sem volt kicsi a tészta, végülis a gép is keleszzette


Sütés után - az illata elképesztően finom!
Sütés után - az illata elképesztően finom!


... és talán meglepő, de burgonya íze van
... és talán meglepő, de burgonya íze van


Sokáig friss marad, és kitűnő az állaga
Sokáig friss marad, és kitűnő az állaga

A burgonyás kenyéren felbuzdulva készítettem egy burgonyás-sajtos-kukoricás krémlevest, sőt, le is szűrtem, így igazán homogén és krémes lett, ráadásul (nem tudom, a leszűrésen múlt-e), de senkit sem fújt fel.

Sajtos-kukoricás burgonya krémleves

Hozzávalók: 3 burgonya, 1 kis konzerv (kb. 300 gramm) kukorica, 1 vöröshagyma, 6 dl erőleves, 1 tömlős sajt, pici só
A tálaláshoz: felaprított snidling, pirítós, reszelt sajt
Elkészítés:
1.) A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, felöntjük erőlevessel és takaréklángon puhára főzzük fedő alatt.
2.) Kiveszünk egy keveset a léből, és egy bögrében simára keverjük a tömlős sajttal, majd visszaöntjük a levet a fazékba.
3.) Hozzáadjuk a lecsepegtetett kukoricát, picit megsózzuk, majd botturmix segítségével krémesre mixeljük, egy szűrőn átszűrjük, majd azonnal tálaljuk. Felaprított sidlinget és zöldfűszeres kis pirítós kockákat adhatunk hozzá, az elmaradhatatlan reszelt sajttal.

Kukoricás burgonyaleves
Kukoricás burgonyaleves

A füstölt sajtos kenyér ötlete állandóan a levegőben lebegett, mivel Ká nagyon szereti az efféle olaszos ízeket, és kemény, reszelt parmezán-jellegű sajt mindig akad a hűtőben. A kenyér fenomenális lett (most is épp készül egy... mivel még mindig itthon vagyunk :-))...., és azt hiszem, ez is felkerülhet a kedvenceink listájára. A kóstolón sokat dobtak a fonot sajt copfocskák, mindenki el volt ragadtatva tőlük. :-)

Füstölt sajtos-fokhagymás kenyér

Hozzávalók: 2,75 dl víz, 1 evőkanál cukor, 3/4 ek só, 2 evőkanál olívaolaj, 5 dkg reszelt kemény olasz füstölt sajt, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
Elkészítés:
1.) A kenyér hozzávalóit a megadott sorrendben bedagasztjuk, kelesztjük.
2.) Ha kész, átgyúrjuk, kiolajozott sütőformába tesszük, bevágjuk, letakarjuk és hagyjuk szép magasra kelni, majd vízzel megkenjük, és előmelegített sütőben, 190 fokon 50 perc alatt készre sütjük.

A sajt és a fokhagyma illata már ebben a fázisban is erősen dominál :-)
A sajt és a fokhagyma illata már ebben a fázisban is erősen dominál :-)


Átgyúrás után, a formában
Átgyúrás után, a formában


Füstölt sajt-copfocskákat tettem minden egyes bevágásba
Füstölt sajt-copfocskákat tettem minden egyes bevágásba


Szép, igaz?
Szép, igaz?


Reggelire, uzsonnára, vacsira, levesekhez, bármihez illik
Reggelire, uzsonnára, vacsira, levesekhez, bármihez illik


Sajttal, magában különösen eteti magát. Nagyon puha kenyér!
Sajttal, magában különösen eteti magát. Nagyon puha kenyér!

Most pedig jöjjön egy gyors leves, ami ahhoz képest, hogy konzervből készült, meglepően finomra sikerült. Szerintem elronthatatlan, és tényleg pillanatok alatt elkészül! :-)

SOS Fehérbab leves kolbásszal (konzerv babból)

Hozzávalók: 1 vöröshagyma, 2 kis paprikás kolbász (12 cm/ db), 1 marék felkockázott húsos szalonna, 1,3 liter víz, 2 házias pörköltalap kocka, pici só, 2 babérlevél, 1 konzerv pici szemű fehér bab (80 dkg-os)
A habaráshoz: 2 dl tejföl + 2 púpos ek liszt
A tálaláshoz: frissen vágott, aprított petrezselyem
Elkészítés:
1.) A hagymát, a felkockázott szalonnát és a feldarabolt kolbászt egy lábasban megpirítjuk, felöntjük 1,3 liter vízzel, beletesszük a pörkölt kockát, pici sót, paprikát, és takaréklángon felforraljuk, majd néhány percig főzzük az egészet.
2.) A konzerv babot lecsepegtetjük, szűrőn átmossuk, és a leveshez adjuk, majd azt is néhány percig főzzük, az esetlegesen keletkező habot lekanalazzuk a leves tetejéről.
3.) A tejfölt összekeverjük a liszttel és annyi levessel egy bögrében, hogy sima legyen, majd egy szűrőn át belekeverjük a levesbe. Megrottyantjuk, megszórjuk friss, aprított petrezselyemmel és házi kenyérrel tálaljuk.

Ez volt a leves alapja - rossz már nem lehet, igaz?
Ez volt a leves alapja - rossz már nem lehet, igaz?


Sajtos kenyérrel különösen finom volt
Sajtos kenyérrel különösen finom volt

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.