Így történt ez most is, ezen a viharos hétvégén, amikor is valamiféle kenyérlángost szerettem volna sütni, de lehetőleg tejtermékek felhasználása nélkül, mivel sok év után (feltehetően a szülés és a gyermekágy okozta vitaminhiánynak és a kimerültségnek köszönhetően) újra letaglózott a migrén, és a fejgörcsöknek nem használ a tejföl, ami ugye a lángos "kötelező" kísérője. Így aztán valami húsos-magyaros ízesítésen törtem a fejem, majd kipattant a szikra: úgy döntöttem, hogy paprikás-kolbászos-újhagymás kenyérlángost fogok készíteni...
A magyar konyha alapvető élelmiszerei közé tartozik (többek között) a szalonna, a paprika, paradicsom és a hagyma, és lássuk be, ezekből nem nehéz finomat főzni - legalábbis, ha szeretjük ezeket az alapanyagokat. Tehát a tésztán múlik minden, és talán a fűszerezésen. Kenyérlángos receptet nem kellett keresnem, ugyanis van a tarsolyomban egy jól bevált, tepsis recept, de a fűszerezésen sokat töprengtem. Ketchupot nem akartam a tésztára kenni, mert Dorka nem rajong érte, és állítólag a paradicsom felerősíti a pollenallergiát, ezért a paprikakrém mellett döntöttem, és azt hiszem, ezzel új korszakot nyitottunk a kenyérlángosok történetében...
Hozzávalók a tésztához: 1,5 dl víz, 1 teáskanál só, nagyobb csipet cukor, 2 evőkanál olíva olaj, 40 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
A tetejére: 1 evőkanál pizza fűszer, 3 evőkanál Édes Anna (paprika krém)1 csomag szeletelt bacon összevágva, 1 szál paprikás kolbász, 1 csomag újhagyma felaprítva, pici só, reszelt parmezán
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépben bedagasztjuk, kelesztjük, majd kinyújtjuk, (sütőpapírral bélelt) tepsibe tesszük, megszurkáljuk villával és előmelegített sütőben 200 fokon, 5 perc alatt elősütjük.
2.) Megszórjuk pizzafűszerrel, megkenjük Édes Annával, majd rászórjuk a felkockázott szalonnát, felkarikázott kolbászt, felaprított újhagymát, és picit megsózzuk, a tetejére pedig reszelt sajtot szórunk. Forró sütőben, 200 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
A magyaros kenyérlángos sokkal nagyobb sikert aratott, mint bármelyik korábban készített lepény, pizza vagy maga, a töki pompos. A titka valószínűleg a sós-húsos-paprikás-fűszeres ízvilágban és a ropogós tésztában rejlik. Érdemes kipróbálni, most úgyis viharos napok jönnek... :-)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.