Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Mint ahogy azt már korábban sokszor megbeszéltük, a legtöbb igazán nagyszerű ételt sokszor a kényszer szüli. Ezek azok az esetek, amikor kigondolunk egy remek fogást a hétvégére, aztán kiderül, hogy nincs hozzá ez, meg az, meg amaz, amit aztán helyettesítenünk kell, és mire elkészülünk, az ételnek ugyan köze nem lesz az eredeti recepthez, de könnyen megeshet, hogy sokszorosan túlszárnyalja azt...

Így történt ez most is, ezen a viharos hétvégén, amikor is valamiféle kenyérlángost szerettem volna sütni, de lehetőleg tejtermékek felhasználása nélkül, mivel sok év után (feltehetően a szülés és a gyermekágy okozta vitaminhiánynak és a kimerültségnek köszönhetően) újra letaglózott a migrén, és a fejgörcsöknek nem használ a tejföl, ami ugye a lángos "kötelező" kísérője. Így aztán valami húsos-magyaros ízesítésen törtem a fejem, majd kipattant a szikra: úgy döntöttem, hogy paprikás-kolbászos-újhagymás kenyérlángost fogok készíteni...

Magyaros kenyérlángos
Magyaros kenyérlángos

A magyar konyha alapvető élelmiszerei közé tartozik (többek között) a szalonna, a paprika, paradicsom és a hagyma, és lássuk be, ezekből nem nehéz finomat főzni - legalábbis, ha szeretjük ezeket az alapanyagokat. Tehát a tésztán múlik minden, és talán a fűszerezésen. Kenyérlángos receptet nem kellett keresnem, ugyanis van a tarsolyomban egy jól bevált, tepsis recept, de a fűszerezésen sokat töprengtem. Ketchupot nem akartam a tésztára kenni, mert Dorka nem rajong érte, és állítólag a paradicsom felerősíti a pollenallergiát, ezért a paprikakrém mellett döntöttem, és azt hiszem, ezzel új korszakot nyitottunk a kenyérlángosok történetében...

A tésztája is kitűnő
A tésztája is kitűnő

Magyaros kenyérlángos, Mirza módra

Hozzávalók a tésztához: 1,5 dl víz, 1 teáskanál só, nagyobb csipet cukor, 2 evőkanál olíva olaj, 40 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
A tetejére: 1 evőkanál pizza fűszer, 3 evőkanál Édes Anna (paprika krém)1 csomag szeletelt bacon összevágva, 1 szál paprikás kolbász, 1 csomag újhagyma felaprítva, pici só, reszelt parmezán
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépben bedagasztjuk, kelesztjük, majd kinyújtjuk, (sütőpapírral bélelt) tepsibe tesszük, megszurkáljuk villával és előmelegített sütőben 200 fokon, 5 perc alatt elősütjük.
2.) Megszórjuk pizzafűszerrel, megkenjük Édes Annával, majd rászórjuk a felkockázott szalonnát, felkarikázott kolbászt, felaprított újhagymát, és picit megsózzuk, a tetejére pedig reszelt sajtot szórunk. Forró sütőben, 200 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.

A pizzafűszer nem magyaros, de mi nagyon szeretjük...
A pizzafűszer nem magyaros, de mi nagyon szeretjük...


Az alapízt a paprikakrém adja
Az alapízt a paprikakrém adja


A szalonna és a kolbász sós, ezért óvatosan sózzunk!
A szalonna és a kolbász sós, ezért óvatosan sózzunk!


Az újhagyma remekül illik a húsfélékhez
Az újhagyma remekül illik a húsfélékhez


... és látványnak sem utolsó. :-)
... és látványnak sem utolsó. :-)


A tetejére egy kevés sajtot szórhatunk
A tetejére egy kevés sajtot szórhatunk


Ha nagy adagot sütünk, érdmes lefagyasztani belőle néhány kockányit...
Ha nagy adagot sütünk, érdmes lefagyasztani belőle néhány kockányit...


Nagyon eteti magát...
Nagyon eteti magát...

A magyaros kenyérlángos sokkal nagyobb sikert aratott, mint bármelyik korábban készített lepény, pizza vagy maga, a töki pompos. A titka valószínűleg a sós-húsos-paprikás-fűszeres ízvilágban és a ropogós tésztában rejlik. Érdemes kipróbálni, most úgyis viharos napok jönnek... :-)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.