Persze, azért sütök-főzök továbbra is, de nagyon tetszenek ezek a gyors és egyszerű receptek. Legutóbb egy sütés nélküli túrótortát készítettem, ami nem csak mutatós, de nagyon finom is lett. Az alapja pudingból és túrókrémből állt, a tésztája pedig kekszmorzsából... első blikkre elég bizarrnak tűnt, hogy ez a sok pempő majd összeáll, és szeletelhető tortává válik, de a puding jó kötőanyagnak bizonyult, így hiszitek vagy sem, a recept működik. :-)
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg háztartási keksz (összetörve), 4 evőkanál baracklekvár, kevés víz
A töltelékhez: 50 dkg túró, 2 csomag puncs ízű pudingpor, 8-9 dl tej, 10 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag mazsola, pici rum, tea, fél csomag háztartási keksz, baracklekvár
A tetejére: felvert tejszínhab, cukorkák
Elkészítés:
1.) A háztartáti kekszet egy konyharuhába tesszük, és húsklopfolóval porrá törjük. (Kevésbé zajos és egyszerűbb megoldás, ha rögtön darált háztartási kekszet veszünk - én azt használtam... :-)) A kekszport összegyúrjuk a baracklekvárral és annyi vízzel, hogy gyúrható tésztát kapjunk, majd kézzel egy kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk.
2.) A túrót összekeverjük a leforrázott kevés rumos teába áztatott és lecsöpögtetett mazsolával.
3.) A tejet összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral és a pudingporral, majd sűrű pudingot főzünk belőle. Kicsit kihűtjük, majd a felét összekeverjük a túrós töltelékkel. (Aki szereti, tehet a töltelékbe zselatint, hogy még szilárdabb legyen majd.) A puding másik felét félretesszük.
4.) A tésztára kanalazzuk a túrós tölteléket, majd kekszet rakunk rá, és lekvárt kanalazunk a tetejére, és rásimítjuk a maradék pudingot. Kicsit kihűtjük, majd éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap levesszük a kapcsos tortaforma szélét, a túrótortát felvert tejszínhabbal és színes cukrokkal díszítjük.
A gyümölcsleveseket mindig is főzés nélkül készítettem, holott anno megtanultam a régi idők klasszikus főzős-lisztes-habarós verzióit is, amiket anyukám csinált régebben. Ma viszont már inkább ezeket a turmixokhoz hasonló friss gyümölcsleveseket szeretem, mert tényleg pillanatokba telik csak összeállítani őket, és nagyon finomak, ráadásul, ha friss hozzávalókból készítjük őket, a vitamintartalmuk sem vész el. Eperrel, erdei gyümölcsökkel, meggyel és vegyesen is gyakran elkészítem. Natúr és gyümölcsjoghurt, és szinte minden gyümölcslé jó hozzájuk, szóval pofonegyszerű az előállításuk. :-)
Hozzávalók: 2 üveg (konzerv vagy friss) sárgabarack, 1 üveg sárgabarack (vagy narancs)lé, 1 liter sárgabarack joghurt
A tetejére: felvert tejszínjab, keksz
Elkészítés:
1.) A sárgabarackokat negyedekbe vágjuk.
2.) A joghurtot simára keverjük a gyümölcslével, óvatosan hozzáadjuk a barackokat, majd behűtjük, és ha összeértek az ízek, a levest felvert tejszínhabbal és keksszel tálaljuk.
Sajnos ezúttal különösebb kalandos történettel nem szolgálhatok, mert a gyermekágyi 6 hét lejárta előtt sikerült összeszednünk egy hasmenős-rókázós vírust, és még nem keveredtünk ki belőle... szegény kis Dorka dőlt ki először pénteken, ma pedig én követtem a sorban... Iza egyenlőre külön alszik tőlünk, és a sokgyerekes ismerőseink szerint az anyatej védi a kórság ellen, de összességében rémes az egész, és alig várjuk, hogy elmúljon.
A mai bejegyzés végén engedjétek meg, hogy küldjek nektek egy mesét. Dorkának ez az egyik kedvence, és még illik is a MME szellemiségéhez, hiszen egy recept is van benne.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.