Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Az elmúlt héten rengeteget sütöttem. Újfajta, tejszínes kenyeret, kétféle ízű muffint, kukoricás lepényt és egy nagyon csúnya, de annál finomabb csokoládé-szalámit. Persze nem csak szénhidrátot készítettem, hanem salátákat, párolt halat, zöldségleveseket, ám azok nem különlegesek, így nem vetettem őket *papírra*.

Az újfajta kenyér ötlete Ká-tól jött. Megjegyezte ugyanis, hogy mostanában lyukacsos kenyereket sütök. Nem én sütöm, duzzogtam, hanem a gép. És mindig is ezt a receptet használtam, maximum elszoktál tőle. (Egy időre ugyanis a gép működésképtelenné vált, miután dagasztás közben lebucskázott a szüleimnél az asztal tetejéről. Így aztán a házi kenyérsütés vagy fél évre szünetelt.)

Mindenesetre elgondolkodtam a problémán, és elhatároztam, beújítok néhány újfajta péksüteményt. A kenyérrel kezdtem. Minthogy eddig a kenyérsütőgép alapreceptjeit használtam, most bonyodalmasabb, több összetevőből álló recepteket kerestem.

Tejszínes kenyeret sütöttem. Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 enyhén púpozott teáskanál só, 2 tojás, 1 tojássárga, 1 dl tej, 1,5 dl tejszín
Elkészítés: Minden hozzávalót a kenyérsütőgépbe teszünk. Először a folyékonyakat, aztán a szilárdakat, legvégül az élesztőt. Normál kenyérprogramon megsütjük a kenyeret, majd deszkára borítva hagyjuk kihűlni.
A tejszínes kenyér csodásan sikerült. Nem hogy lyukacsos nem lett, de olyan állaga lett, hogy egy igazi pék is megirigyelhette volna. A színe a tojásoktól aranybarna lett, az illata pedig mennyei. Ká azt mondta, lassan pékséget nyithatnánk... :o)

Az újfajta kenyér sikerein felbuzdulva újabb péktermék után néztem. Kukoricás lepényt sütöttem. Hozzávalók: 20 dkg Graham-liszt, 20 dkg kukorica liszt, 1 evőkanál méz, 1 csomag élesztő, 3 evőkanál olívaolaj, 2,5 dl víz, 1 kávéskanál só
A tetejére: olívaolaj, kukorica (konzerv), fokhagyma, só, bors, bazsalikom
Elkészítés: Az összes hozzávalót (először a folyékonyakat, majd a szilárdakat, legvégül az élesztőt) kenyérsütő gépbe tesszük. Bedagasztjuk és megkelesztjük a tésztát, majd lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 4 darabra vágjuk. Minden darabot kb. ujjnyi vastag lepényekké nyújtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a lepényeket, megolajozzuk, sózzuk, borsozzuk a tetejüket, majd rászórjuk a kukoricát és a bazsalikomot.
180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.
Tálalás előtt megkenhetjük fokhagymás vízzel (mint a lángost), ketchuppel, sajttal megszórva is nagyon finom, de fogyaszthatjuk magában is.

Mind a kenyér, mind a lepények felét lefagyasztottam - ínséges időkben jól jöhetnek a házi finomságok. A pékség munkája azonban nem merült ki ennyiben. Két napja látogatóink voltak: Zsiga, Árpi és a Tesóm. Sétálni voltak, és beugrottak hozzánk. Zsiga - teljes menetfelszerelésben - a hideg széltől kipirosodott arccal csörtetett be a konyhába, és egyenesen nekem szegezte a kérdést.
- Sütünk együtt valamit?
Kis Árpád csatlakozott a bátyjához.
- Valami tokisat szüsszünk - javasolta a két és félévesek minden bölcsességével.
A fiúk ugyanis imádnak sütni-főzni. Otthon van egy remek kis játékkonyhájuk, amelyben mindenféle finomságot készítenek: műanyag répát, palacsintát, tortát, leveseket, húst és persze rengeteg csokoládét.

Muffinokat sütünk, határoztam el gyorsan. Hamar megvan, és a kicsik is könnyűszerrel részt vehetnek benne. Előszedtem két műanyag tálat, és beledobáltam a hozzávalókat.
Csokis muffin hozzávalói: 6 dkg vaj, 1 tojás, 25 dkg cukor, 30 dkg liszt, fél citrom reszelt héja, 2 dkg arany kakaó, 1 csomag sütőpor, 2,5 dl tej
Baracklekváros muffin hozzávalói (dupla adag lesz belőle): 40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 2 tojás, 20 dkg barna cukor, 20 dkg sárgabarack lekvár, 40 dkg joghurt, 1 dl olaj
Elkészítés: A hozzávalókat konyhai robotgéppel simára keverjük, majd kivajazott (vagy papírral bélelt) muffinsütőbe tesszük, és 180 fokon kb. 20-22 perc alatt készre sütjük.
A gyerekek sámlira álltak, apró kezeikkel megfogták a robotgépet
(persze én is fogtam, különben beleesett volna a tésztába), és kilógó nyelvvel koncentrálva keverték a tésztát. Ezután ügyesen kibélelték a muffinsütőt papírkosárkákkal, én pedig belekanalaztam a tésztát. Gyorsan betoltam a tepsiket a sütőbe, és húsz perc múlva elégedetten vettem ki a kész süteményeket. Kicsit hűlni hagytuk őket, majd nekiláttunk megkóstolni a muffinokat. Árpi kishörcsög módjára teletömte mindkét pofazacskóját, Zsiga pedig egyezkedni kezdett velem.
- Mirza, amit nem tudunk itt megenni, azt mind hazavihetjük?
Létezik ennél szebb dicséret? :o)

A pékség azonban tegnap este is működésbe lépett. Ká nem bírja a Valentin-napi ajándékdömpinget és a virágárusok nyomulását, ezért mi nem tarjuk a szerelmesek napját. (Mi amúgy is minden nap szerelmesek vagyunk egymásba - egyeztünk meg.) :o) Úgy gondoltam, azért mégis készítek Ká-nak valami nagyon finomat, ami sokáig eláll, és amire esténként rájárhat, mint egy ínyenc kandúr.

Csokoládészalámit készítettem. Hozzávalók: 3,5 dl tej, 50 dkg cukor, 20 dkg vaj, 5 dkg kakaópor (nem cukrozott), 10 dkg darált dió (vagy aszalt gyümölcsök), 50 dkg morzsalékosra tört háztartási keksz, fél deci rum
Elkészítés: A tejet és a cukrot egy lábasban felforraljuk. Hozzáadjuk a vajat és a kakaóport, és sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, beletesszük a darált diót (vagy a darált aszalt gyümölcsöket), és a morzsalékosra tört kekszet. Homogénre keverjük a masszát, és kicsit állni hagyjuk.
Egy vágódeszkára folpackot terítünk, és szépen rákanalazzuk a masszát. A fóliát szorosan összecsavarva szalámi-formára tekerjük a masszát, majd hűlni hagyjuk. Amikor eléri a szobahőmérsékletet, a hűtőbe tesszük.

Hogy hogyan sikerült a csokoládé-szalámi, nem tudom, hiszen tegnap este készítettem el. Amikor a forró csokoládé illata megtöltötte a nappalit, Ká is csatlakozott hozzám.
- Hűűdefinomatfőzölédesem - hadarta egy szusszra, és belekanalazott a masszába. - Ez valami Bálint-napi cucc?
- Ugyan - feleltem. - Ez a te házi édességed, amit a hűtőben fogunk tartani, és amire kedved szerint rájárhatsz.
- Még ma este megkóstolhatom? - kérdezte boldogan.
- Nem - mondtam szigorúan. Még puhulnia kell. Majd holnapra, Bálint-napra megpuhul. :o)

Korábbi kenyér és kenyérféleségnek tűnő receptjeim:

Bagel >>>

Zöldfűszeres csiga-kenyér >>>

Császárzsemle >>>

Hagymás-paprikás kifli >>>

Sajtos-tökmagos zsemle >>>

Fűszeres kenyér >>>

Kapros kenyér (kenyérsütőgépben) >>>

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.