Első lépésként piackutatást végeztem. A legtöbb barátnőm legnagyobb meglepetésemre NEMmel válaszolt arra a kérdésre, hogy szokott-e főzni töltött paprikát. Hmm... ez azt jelenti, hogy ez TÉNYLEG ANNYIRA BONYOLULT recept, mint gondoltam, morfondíroztam magamban. Aztán a segélyvonalat, Anyát hívtam. Ő pedig - mint mindig - felnevetett a problémán.
- Angyalom, ez egy pofonegyszerű étel! Mindjárt lediktálom neked! (Anyának minden pofonegyszerű, de azért ne felejtsük el, hogy ő "öreg róka" már a "szakmában", és elképesztően jól főz és süt!)
A recept tényleg nem tűnt bonyolultnak, persze Anya kiegészítései szerintem sokat lendítettek a végkifejlet sikerességén. (Ezeket majd zárójelben jegyzem.)
Töltött paprika hozzávalói (kb. 8 személyre): 1 liter paradicsomlé (régebben Anya sűrített paradicsomot használt, de azt mondta, ezzel lényegesen egyszerűbb az egész), 1 kg darált sertéshús, 24 dkg rizs (nem előfőzött!), 2 tojás, 1 nagyobb hagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, cukor, 12 db paprika, a rántáshoz: liszt, olaj
Elkészítés:
1.) A darált húst egy tálba tesszük, és összekeverjük az apró kockákra vágott hagymával, a 2 tojással, a 24 dkg rizzsel és az áttört fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk, és a hűtőben kis ideig állni hagyjuk.
2.) A paprikákat megmossuk, végeiket levágjuk, és a magházat meg az ereket eltávolítjuk. (Anya szerint elég benyomni a paprika szárát, és ahogy beroppan körülötte a húsa, vágás nélkül is egészben ki lehet venni a paprika magházát.)
3.) A paradicsomlevet egy nagy lábasba öntjük, és kb. 1,5 liter vizet öntünk rá. Lassan felforraljuk, s közben megkóstoljuk. Pici sót, cukrot teszünk bele ízlés szerint. Én kb. 1 nagy csipet cukrot és 2 csipet sót tettem bele mindössze, de állítom, anélkül is jó lett volna. (Sok múlik azon, hogy sűrített paradicsomot használunk, vagy kész paradicsomlevet. Én az utóbbira szavazok, hiszen így csak minimálisan kell sózni és cukrozni, és biztosan nagyon jó lesz a paradicsom íze.)
4.) A tölteléket elővesszük a hűtőből, és lazán a paprikákba töltjük. (Nem szabad nagyon megtömni a paprikákat, mert akkor nem lesz helye megpuffadni a rizsnek, és az egész kőkemény lesz!) A megtöltött paprikákat a gyöngyöző paradicsomlébe tesszük.
5.) A maradék töltelékből vizes kézzel gombócokat formázunk, és ha a paradicsomlé a benne úszkáló töltött paprikákkal újra gyöngyözni kezd, egy lyukas kanállal óvatosan a paprikák mellé tesszük a gombócokat. (Annyi paradicsomlébe kell úszkálniuk a golyóknak és a paprikáknak, ami épp ellepi őket. Ha kevesebb a levünk, egy kis vizet kell hozzáönteni.) Lefedjük a fazekat (egy kis rést hagyni kell!), és takaréklángon kb. 50-60 perc alatt puhára főzzük az egészet.
6.) Legvégül egy kis lábasban elkészítjük a rántást. Az olajat meghevítjük, hozzákeverjük a lisztet, és addig kevergetjük kis láng felett, amíg az felhabosodik. Utána lehúzzuk a tűzről a lábast, és a paradicsomléből hozzámerünk annyit a rántáshoz, hogy szép simára ki tudjuk keverni habverővel. (Ha csomós lesz, az sem baj, akkor majd leszűrve tesszük a paradicsomlébe!) :o)
7.) A töltött paprika alatt elzárjuk a gázt, és egy szűrőkanállal az összes töltött paprikát és gombócot kihalásszuk, és egy mély tálba tesszük. A forró paradicsomléből 1-2 merőkanálnyi levet a rántáshoz kanalazunk, és habverővel simára keverjük az egészet. Végül a rántást folyamatos kevergetés mellett egy sűrű fémszűrőn át a forró paradicsomléhez keverjük, majd újra alágyújtunk, és szépen átrotyogtatjuk az egészet addig, amíg besűrűsödik. A kihalászott töltött paprikát és gombócokat visszatesszük a lébe, átmelegítjük az egészet, majd azonnal tálaljuk.
Az almakompótos piskóta - amiről a múltkor meséltem -, a következőképpen született. Ká gyomorrontást kapott, és egész délelőtt panaszkodott, hogy mennyire fáj a hasa, majd kijelentette, diétázni akar. Délután, amikor hazajöttem, főztem neki egy fazéknyi sós krumplit és ugyanannyi almakompótot, hogy kedvére diétázhasson a beteg gyomrával. (Kb. 80 dkg felszeletelt, lehéjazott almát fahéjas-cukros vízben megfőztem.) Mire hazajött, a gyomorfájást és a diétát mintha elfújták volna... kedves férjem pedig nagy szemekkel meredt rám. - Egész nap dolgoztam, és te ezt a csúnya krumplit és a fonnyadt almákat akarod velem megetetni?
(Hozzáteszem, EGYÁLTALÁN nem voltak fonnyadtak, csak, hát ugye a párolástól meg a fahéjas létől kicsit bebarnultak.)
- Diétázol, nem? - kérdeztem meglepetten.
- ÉNUGYANNEM! - válaszolta (az időközben felépült gyomrú) férjem.
- Jól van...mormogtam magamban...azért csak megeszed te még azt az almakompótot...:o)))
Aztán a nagymamám receptjei között rábukkantam egy őszibarackos piskótára, aminek nagyon egyszerűnek tűnt a tésztája. Gondoltam, remek lesz ez az almakompóttal is.
Almakompótos piskóta hozzávalói: 6 tojás, 30 dkg margarin, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 45 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 dl tej, kb. 70-80 dkg almakompót
Elkészítés:
1.) A margarint - konyhai robotgéppel - habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a tejet, a lisztet és a sütőport.
2.) A tojások fehérjét egy külön tálban egy csipet sóval keményre verjük. A habot egy nagyobb fakanállal óvatosan a tésztához adjuk. (Habverővel finoman homogén krémmé lehet keverni az egészet.)
3.) A tésztát egy közepes, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, és a kockákra vágott almakompótot szép sorban a tetejére helyezzük.
4.) Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk, éles késsel kockákra vágjuk, és külön tálra szedve kínáljuk.
A töltött paprika kapcsán elért sikerem ismét rádöbbentett arra, hogy semmi nem nehéz az életben (különösen főzés terén), ha kellő hittel és lelkesedéssel fogunk hozzá.:o)
A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.