A környékbeliek minden nap grilleznek, így nagyon nehéz megállni, hogy az embert ne sodorja magával a kerti sütögetős hangulat. Persze, van, hogy rohanunk, és nincs időnk sütni-főzni, vagy este fáradtan érünk haza - ilyenkor még "gyilkosabb" a finom faszénen sült húsok és zöldségek illata. Az ember úgy érzi magát, mint egy rajzfilm-kutyus, aki az orra előtt fehéren tekergőző grill-illatokra veti magát, mert azt hiszi, azzal is jól lakhat.
Szerencsére azonban modern világban élünk, ahol már feltalálták a gyors pácokat, amik igen, tudom, hogy nem egészségesek, de azért néha olyan jók tudnak lenni. Persze akkor sincs gond, ha nincs "műanyag-pácunk", hiszen a húsokhoz általában elég egy kis mustár, olaj, só, bors és jó sok grillfűszer. Ezeket összekeverjük, jól beleforgatjuk a sütni kívánt husokat, és a hűtőbe tesszük őket, hogy jól magukba szívják az ízeket.
Hétvégén mi is sütöttünk - a teraszunk ugyanis délután egyig árnyékban van, így kellemes kint ücsörögni. Így aztán nekiláttunk, és a "táska-sütőben" remek tarjaszeleteket grilleztünk. Hozzá görögsalátát készítettem, így teljes volt az ételek közötti összhang. Igazság szerint bármilyen húst lehet grillezni ebben a sütőben, de szerintem a tarja az, ami a legszaftosabbra sül meg benne - nem tévedtem, nagyon finom lett minden, még Dorka is megette.
A napokban készítettem egy újfajta kukoricalevest, ami nagyon finom lett, és szép is - a kurkumától. A szüleim azt mondták, jó ez a puliszka... de voltaképp egyáltalán nem puliszka volt, hanem igazi, kukoricaszemekből és krumpliból készült sajtos krémleves.
Hozzávalók: 1 konzerv kukorica, 20 dkg burgonya, 1 tömlős krémsajt, kurkuma, erőleves, 1-2 evőkanál liszt
Elkészítés:
1.) A burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd megfőzzük. Leszűrjük.
2.) A kukoricát egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a főtt krumplit, és annyi erőlevessel felöntjük, ami épp csak ellepi. Felforraljuk az egészet, majd lehúzzuk a tűzről, kurkumát adunk hozzá, hogy szép sárga színe legyen, majd 1-2 evőkanál lisztet és a tömlős sajtot, aztán botmixerrel az egészet simára turmixoljuk.
3.) Ha elkészültünk, leszűrjük a levest, majd visszatesszük a tűzre, hogy egyet rottyanjon, és kicsit besűrűsödjön. Megkóstoljuk, és megsózzuk, ha sótlan. Forrón, reszelt sajttal tálaljuk.
A héten gulyáslevest is főztem, amiről azt gondolhatjátok, hogy téli leves, pedig neeeem... a teraszon bekanalazva ez igenis nagyon finom nyári étel. :-)
Hozzávalók: 50 dkg marhahús, 3 vöröshagyma, olaj, pirospaprika, 1 paradicsom, 1 paprika, 50 dkg burgonya, 4-5 sárgarépa, só, bors, víz
Elkészítés:
1.) Összevágjuk a hagymát, és a kuktában olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a húst, és fehéredésig kevergetjük, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Másfél óra alatt puhára főzzük. (Ha megfőtt, hozzáönthetünk egy pici száraz vörösbort is.)
2.) A burgonyát és a répát megtisztítjuk, felaprítjuk. Ha elkészült a pörkölt, hozzákeverjük a répát a burgonyát és a répát, annyi vizet adunk hozzá, hogy kellemes gulyásleves-állagú legyen a főztünk, és az egészet puhára főzzük kb. 15 perc alatt.
3.) Ha galuskát is szeretnénk bele főzni, akkor 1 tojáshoz adjunk kevés lisztet, vizet és egy csipet sót - hogy galuska állagú tésztát kapjunk, majd szaggassuk a leveshez, és amint feljöttek a galuskák a leves tetejére, teríthetünk. :-)
Igazság szerint mindannyian szeretjük a nyarat, még akkor is, amikor ilyen rekkenő hőség van. Mert azért ne feledjük, hogy ilyenkor a legszebbek az éjszakák, ilyenkor muzsikálnak a legszerelmesebben a tücskök, és ilyenkor van a legtöbb csillag az égen. No, és a legfontosabb, jövő héten, vasárnap van Dorka második születésnapja. :-)))) Már mindannyian nagyon várjuk 18-át. Remek kis zsúrt szerveztem, amelyre meghívtam Dorka összes kis barátnőjét. A tortán még gondolkodom, de valószínűleg valami egyszerű, krémes csokitortát fogok készíteni. Az ajándékok is megvannak már, van közöttük kis serpenyő és habverő is...:-))))))))))))) Jövő héten mindent elmesélek, addig is mindenkinek kellemes nyaralást, kerti sütögetést és pihenést kívánok szeretettel!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.