Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Puncstorta  recept
Puncstorta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Az idei karácsony végül fehér lett a gyerekek nagy örömére, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a környék a kicsik nevetésétől hangos, akik boboznak, szánkóznak, és a vastag, pomponos sapkáik alól kipirult arccal szaladgálnak a hólepte utcákban.

Nálunk ugyanis nem takarítják az utcákat, csak a főút van lekotorva (jó esetben), így amikor vastag hópaplan lepi el a házakat, úgy nézünk ki, mint egy kedves, alaszkai kisváros. Emlékeztek a "Miért éppen Alaszka" című sorozatra? Fleischman dokira, Maggiere és Chrisre, a filozófikus természetű rádiósra, és Edre, a filmrajongó indiánra? Imádtam őket, és bár hosszú évek teltek el azóta, telente, amikor nagy a hó, mindig eszembe jut egy csomó jelenet és poén, és Cicely városának képzeletbeli lakói. :-))

A karácsony első 3 napja szeretetben és békességben telt, pedig volt részünk izgalomban, ugyanis anyukám karácsony előtt néhány nappal kórházba került, a mentőorvos mélyvénás trombózisra, az ügyeletesek ízületi gyulladásra, megint mások valamiféle agyvérzés utáni mozgásszervi dologra gyanakodtak. Nem sokat aludtunk, és nagyon nehéz napokat éltünk meg, ám végül a Jóisten megsegített minket, és Szenteste mindannyian együtt állhattunk a karácsonyfa előtt.

A bejglim - mint mindig -, idén is megrepedt, de ezt leszámítva fantasztikusra sikerült. Nem tudom, min múlik, hogy reped vagy nem reped a tészta? Megszurkáltam, így nem hiszem, hogy a sok gyümölcsből kiszabaduló forró gőz lenne a ludas. Pihentettem hidegben-melegben, többször is lekentem tojással, és a kelesztés is mesésen sikerült. A repedés mibenléte így aztán számomra továbbra is talány...
Anyukám bejgli receptje >>>

Diós és mákos bejgli
Diós és mákos bejgli

Mivel anya idén a betegség miatt nem tudott sütni-főzni, én sütöttem meg a tradícionális karácsonyi, cserépben sült kalácsunkat, és bár messze nem sikerült olyan foszlósra és magasra, mint amilyet anyukám süt, azért finom lett, és az utolsó morzsáig elfogyott. A kalácsról azt kell tudni, hogy nem túl édes, inkább amolyan hamburgerzsemle édességű, hogy a kaszinó tojáshoz vagy más sós ételekhez is enni lehessen. Aki édesre szeretné sütni, ne tegyen bele sót. A receptben nem szerepel a sütési idő, ez kb. 35 perc, de tűpróbáig érdemes sütni, kb. 190-200 fokon. Ha belül még nem sült át, de a teteje már nagyon barna, fedjük le sütőpapírral! A receptjét itt találjátok >>>

Karácsonyi, cserépben sült kalács
Karácsonyi, cserépben sült kalács

A kaszinó tojásaim is nagyon ízletesek lettek. Idén annyit újítottam, hogy kevesebb margarint tettem bele a töltelékbe, helyette majonézzel és egy kis zsemlemorzsával dúsítottam rajta, és reszeltem bele fokhagymát is. A tál kinézetre is nagyon mutatós lett, ráadásul este, amikor a szüleink haza indultak, mindenkinek tudtam belőle dobozolni, hogy a következő napokra is legyen egy kis hidegtáluk, otthonra. :-)

Kaszinótojások franciasalátával
Kaszinótojások franciasalátával

Éva jóvoltából két új recepttel gazdagodott az ünnepi repertoár, ezeket mindenképp szeretném megosztani veletek, mert nagyon mutatósak és finomak - akár Szilveszterre is el lehet készíteni őket, vagy vendégeknek, barátoknak, családtagoknak.

Mirinda szelet

Hozzávalók a tésztához: 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, 1 dl olaj, 1/2 csomag sütőpor
A krémhez: 17 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 50 dkg túró,
A mázhoz: 7 dl szénsavas Mirinda-narancs üdítőital, 2 csomag vaníliás puding, 1 evőkanál cukor,
Elkészítés:
1.) A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd fokozatosan adjuk hozzá a liszttel elkevert sütőport és a kakaót. 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd deszkára borítjuk.
2.) Ha kihűlt a tészta, akkor kenjük rá a krémet. A margarint és a porcukrot jól kikeverjük, majd beletesszük a túrót és a vaniliáscukrot.
3.) A Mirinda italból kb. 1 dl-ben csomómentesen elkeverjük a pudingporokat és állandóan kevergetve felfőzzük. Dermedés után simítjuk a túróra.

Mirinda szelet
Mirinda szelet

Gyümölcsös falatkák

Hozzávalók: 1 tálca datolya, 15 dkg zöld marcipánmassza, 4 csepp mandulaaroma, magozott aszalt szilva, 10 dkg diógerezd, 1 koszorú füge
1 fürt nagyszemű szőlő, aszalt sárgabarack, 1-1 tábla fehér és tortabevonó csokoládé
Elkészítés:
1.) A datolyákat hosszában felhasítjuk, kimagozzuk.
2.) A marcipánmasszát átgyúrjuk, kisujjnyira sodorjuk és a datolyának megfelelő méretűre vágjuk és a mag helyére tesszük. A tetejét villával kissé megszurkáljuk.
3.) Az aszalt szilvákba diót teszünk és olvasztott fehér csokiba mártjuk.
4.) A fügéknek a kemény végét levágjuk és a sárgabarackkal, szőlővel olvasztott tortabevonóba mártjuk. Rácson hagyjuk a csokoládét rászáradni, majd tálra rendezzük őket.

Gyümölcsös falatkák
Gyümölcsös falatkák

Most pedig engedjétek meg, hogy Szilveszterre ajánljak néhány nagyon ígéretesnek tűnő receptet - én is ezeket fogom elkészíteni. :-)

Korhely lencseleves

Hozzávalók: 30 dkg lencse, 1 csomó leveszöldség, só, babérlevél, 2 dl tejföl, 2 ek. liszt, 2 ek. mustár, 1 csokor petrezselyemzöld, 2-3 ek. tárkonyecet, 4 virsli
Elkészítés:
1.) A lencsét néhány órára beáztatjuk, majd a megtisztított zöldséggel sós, babérlevéllel ízesített vízben megfőzzük.
2.) Ha a lencse megpuhult, a lisztet elkeverjük a tejföllel, és behabarjuk vele a levest. Mustárral és tárkonyecettel ízesítjük, majd apróra vágott petrezselyemmel meghintjük.
3.) A virsliket beirdaljuk, kevés olajon megsütjük, és a levessel tálaljuk.

Anyukám kocsonya receptjének leírását itt találjátok >>>

Ropogós malacpecsenye

Hozzávalók: 1,2 kg lapocka, 4-5 gerezd fokhagyma, 3 borókabogyó, só, kömény, 2 evőkanál zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 4 dl sör
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, majd a bőrt bevagdossuk. Bedörzsöljük a sóval, megszórjuk a fűszerekkel és a bőrös felével lefelé, olajos/zsíros tepsibe tesszük, majd 20 percig sütjük.
2.) Megfordítjuk a húst, megtűzdeljük foghagymával és alacsony fokozaton sütjük tovább úgy, hogy néha szalonnával megkenegetjük és sörrel öntözgetjük. Ha kész van, kivesszük a sütőből, picit pihenni hagyjuk, majd szeleteljük és tálaljuk.

Marcipános malackák

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg marcipánmassza, 15 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 4 evőkanál tej
A tetejére: 5 dkg mazsola, 0,5 dl tej
Elkészítés:
1.) A lisztet és a cukrot mély tálba tesszük, hozzáadjuk a lereszelt marcipánt és a margarint.
2.) A tojások sárgáját és a tejet is hozzáadjuk, és összedolgozzuk. Ha ragad, lisztet adjunk hozzá!
3.) A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra kinyújtjuk, majd nagyobb és kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A nagyobb körlapokból kétszer annyit, mint a kisebbekből. A nagy körből lesz a malackák feje, a kicsikből az orra, és a fülek 2 db félbevágott nagy korongból.
4.) Sorakoztatssuk őket sütőpapirral bélelt tepsire, kenjük meg tejjel, szemeiket rakjuk ki mazsolából és az orrokra szúrjunk két lyukat. Tegyük a tepsit előmelegített sütőbe és 180°C-on 12-15 perc alatt süssük szép aranyszínűre.

Mindenkinek nagyon boldog új esztendőt kívánunk sok szeretettel!
Ká, Mirza, Dorka

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.