Nem gondoltam, hogy itt ilyen komoly szalonnasütő-hagyomány van itt, a parkban, ezért egyszerű, hazai szendvicsekkel, újhagymákkal és némi gyümölccsel készültem, amit reggel apával raktunk össze. A gyakorlottabb piknikezők hűtőtáskával és nyársakkal, nagy, kockás plédekkel érkeztek, és nekiláttak tüzifát gyűjteni. :-)
Még mielőtt bementünk volna a parkba, leragadtunk a bejárat előtti tisztáson, ahol pónilovak sétálgattak - kicsi gyerekekkel a hátukon. Dorka lenyűgözve figyelte őket. A kérdésre, hogy felülne-e valamelyik paripára, boldogan bólogatott. A legkisebb pónilovat választotta, egy pöttyös lovacskát, akit Dominónak hívtak.
Aztán a kis ló elindult, és Dorka boldogan üldögélt rajta. Éva azért mellette ment, nehogy lecsússzon a Kicsi a nyeregből.
A kör 5 percig tartott, de Dorka láthatóan még órákig maradt volna. Nehéz volt meggyőzni őt, hogy azért, ha már eljöttünk, érdemes lenne bemenni a vadasparkba is, mert ott még több állat lesz...
Végül sikerült, bejutottunk az erdő mélyére. A levegő isteni volt, friss, esőillatú és üde, amit még a fölénk kúszó sötét felhők látványa sem tudott elrontani. A bejáratnál kis, kézzel húzható fakocsikat tartottak, szabadon el lehetett vinni - alapvetően a kisebb gyerekek számára, hogy ha elfáradnak, abban utazhassanak az erdőben. Elhoztunk egyet mi is. :-)
Azt hiszem, mindannyiunknak az őzek és szarvasok tetszettek a legjobban. Van ezekben az állatokban valami szelíd méltóság... az ember csak nézi őket, és eggyé válik a természettel.
A kis őzikék olyan szelídek voltak, hogy egész közel jöttek a kerítéshez, és a gyerekek kezéből ettek - a vadasparkban külön eledelt lehet venni minden állatnak.
A vadmalacok is nagyon cukik voltak - a sárban dagonyáztak, és csámcsogva ették a nekik szánt finom falatokat. Észrevettétek már, milyen hosszú szempillájuk van? :-)
Dorka nagyon sokáig nézte a pusztai sast. Nagyon szép madár, de azt hiszem, nekünk, embereknek elég lenne, ha fényképen láthatnánk, és inkább szabadon engednénk - hadd élje úgy az életét, ahogy az Istentől kapta.
Felmentünk a kilátóba is, igaz, mi, a Kicsivel csak félútig jutottunk, annyira imbolygott a vasszerkezet, de a többiek felmerészkedtek a tetejére. Azt mondták, lenyűgöző a panoráma: erdő-erdő, és hegyek mindenütt, ameddig csak a szem ellát. :-)
A programot mindenkinek csak javasolni tudom, mert nagyon szép és rendezett a park, sok a gyerek, isteni (lehet) a szalonnasütés, ha az ember rákészült, és az erdőben sétálgatni igazi kikapcsolódás!
Még egy képet mellékelek Dorkáról - csak mert olyan büszke vagyok rá. :-))) Nagyon ügyesen tud lépcsőn járni, felfelé is, lefelé is - szerencsére nagyon óvatos, így nem kell azon aggódnunk, hogy a hirtelenségével bajt okoz magának. Elég sokat beszél már, bár jellemzően a szavak elejét vagy végét még időnként elhagyja. Kicsit már ragozni is tud - ha megkérdezem valamiről, hogy pl.: "hallod hogy ciripelnek a tücskök?" - azt mondja: "hallam. :-)))))
Nagyon szereti a kutyákat, különösen Ekhót a szomszédunkat (aki egy csokoládé labrador), és aki jól ismeri Dorkát. Ha meglátja, nyalni kezdi a száját, mert tudja, hogy Dorka zsbében mindig van számára néhány finom keksz...:D
-------------------------------------------------------------------------------------
Most pedig jöjjenek a receptek! :-)
A héten két újdonságot készítettem. Az első egy mennyei kapros-túrós zsemle, ami nagyobb pogácsának is elmenne, a másik pedig egy könnyű, tavaszi estékre való saláta. A kertben elfogyasztva esküszöm, még jobb az íze. :-))))
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg krémes túró, 6 dkg reszelt kemény sajt, 1 dl tej, 1-1 nagy csipet apróra vágott kapor és petrezselyem, 1 teáskanál só, csipetnyi bors
A kenéshez: tej
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat összegyútrjuk, lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és nagyobb, 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
2.) A mini zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és előmelegített sütőben, 200 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.
Hozzávalók: 1 kínai kel, 1 kígyó uborka, 50 dkg felkockázott pulykatokány, 1 konzerv kukorica, só, bors, pulykafűszer, 6 dl tejföl, 5 evőkanál majonéz, 2 evőkanál mustár, fél citrom leve, pici cukor, 6 db főtt tojás, reszelt kemény sajt, 1 csokor snidling, olívaolaj
Elkészítés:
0.) A tojásokat keményre főzzük, kihűtjük, megpucoljuk, csónakokra vágjuk,a kukoricát lecsepegtetjük, a snidlinget apróra vágjuk.
1.) Kevés olajon megpirítjuk a pulykafűszerrel és sóval megszórt pulykatokányt, majd félre tesszük, hogy kihűljön.
2.) A kínai kelt és az uborkát megmossuk, a kelt felkockázzuk (kivágjuk belőle a keményebb, fehér részeket), a kígyóuborkát lehéjazzuk és felkarikázzuk.
2.) A tejfölt simára keverjük a majonézzel, mustárral, citromlével, cukorral, majd megkóstoljuk, és megsózzuk. Hozzáadjuk a snidlinget és a kukoricát.
3.) A húst hozzákeverjük a zöldségekhez, leöntjük a tejfölös dresszinggel, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásokat is, végül megszórjuk reszelt kemény sajttal. Azonnal fogyasztható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.