Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Vannak emberek, akik sosem tudnak nyugodtan ülni, mindig kitalálnak és csinálnak valamit... nos, azt hiszem, mi pontosan ilyenek vagyunk. A Villa Dorka Mária sikerein felbuzdulva ugyanis a fejünkbe vettük, hogy tetővel befedjük a teraszunkat, és építünk egy kerti sütőt, amit esőben is használni tudunk.

Persze, a fedett terasz iránti igény nem újdonság, hiszen amióta itt lakunk, gondot jelent az árnyékolás. Próbálkoztunk ugyan napernyőkkel és kifeszített vászon vitorlákkal, de a gyakori esőzés és a szélviharok miatt (ami helyi sajátosság) gyorsan beláttuk, hogy ide valami masszívabb darab kell. A teraszunk amúgy hatalmas, de ősszel és télen mindig hanyatt estünk rajta, annyira csúszott fagyosan és jegesen, nyáron pedig felforrt a kő, és sütött, mint egy kályha, még teregetni sem tudtam úgy, hogy utána ne fényvakon tapogatózzak vissza a ház hűvös árnyékába.
Mindez azért van, mert a lakóparkunk a pusztában van, népszerűbb nevén: a szántóföld mellett, ahol csak gaz terem.

Dorka Mária hercegnő az apjával a gaztenger előtt
Dorka Mária hercegnő az apjával a gaztenger előtt


Dorka Mária a lépcsőn ácsorogva
Dorka Mária a lépcsőn ácsorogva

Bár nagyon szeretünk itt lakni, tényként kell kezelnünk, hogy az utcáinkban nincsenek fák (csak vékonyka csemeték), így gyakorlatilag a nyári hónapokban meg lehet főni. A játszótér - ami kb. 40 perc tőlünk - például du. 6 előtt nem látogatható, mert vörösre ég az ember, mialatt odáig el tud gyalogolni. Igaz, az itt lakók egyre-másra ültetik a fákat, de mire azok olyan árnyékot nyújtanak majd, mint az ófalu hűs dió-, gesztenye- és platánfái, addig legalább 15-20 évet kell várnunk. Így aztán arra gondoltunk, segítünk magunkon, hátha az Isten is megsegít... :-)

Először hívtunk egy ácsot, majd az árait hallva azt mondtuk, khhhmmm.... kösz, nem, és inkább hívtunk egy másik ácsot. Aztán azt az árat hallva, kinyitottunk egy üveg bort, és megittuk a kopasz teraszon, majd hívtunk egy úabb ácsot. Aztán ráöttünk, hogy kár bárkit is ide hívnunk, mert 3-400 ezer forintos munkadíajakat kérnek 2-3 napra, ezért gyűlést tartottunk hármasban a Villa Dorka Máriában, és úgy döntöttünk: magunk építkezünk - baráti segítséggel. Lehet, hogy nem lesz olyan trendi, mintha profik építették volna, de hogy nekünk tetszeni fog, az biztos.

A cserepes lemezzel borított teraszunk
A cserepes lemezzel borított teraszunk

A szerkezet kialakításában a meglévő kis terasz-fedésünket folytattuk, ám, hogy minél egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb legyen, nem polikarbonátot vagy cserepet, hanem cserepes lemezt használtunk. Ezt már kisebb felületen kipróbáltuk, és nagyon megszerettük, mert cserép hatású, mégis könnyebben kezelhető, és árban is sokkal jobb. Ráadásul míg a cserép - miután felmelegszik -, lassan hűl le, a bádog sokkal hamarabb lehűl, így alatta nem lesz olyan meleg. A fagerendákra lenolaj és kültéri pác került, mint a babaházra.

Itt épül a kerti sütő
Itt épül a kerti sütő

A sütőt Ká tervezte, és téglából épül. Még nincs kész (mint ahogy a képen is látható), és baromi nagy a kosz, meg a rendetlenség, de a végén majd szép lesz, meglátjátok (jövő hétre majd úra befotózom!). A tetejére gránit munkalap kerül majd, és az egész fehérre lesz vakolva, ez lesz a munkapult a jobb oldalon, a bal oldalra pedig egy mosogató kerül, amit Ká az egyik svéd bútoráruházban "guberált" (tudjátok, a "turi"-részlegen), és egy csaptelep, amit - kapaszkodjatok meg -, 2.700 Ft-ért vettünk. A mosdó és a pult alatt beépített polcok lesznek, erre majd vennünk kell néhány ajtót, hogy szépen be lehessen majd mindent zárni. Ja, persze, a csap a kerti csapról fog működni. Összességében kicsit amolyan igazi, imádnivaló, cuki, farmos jellege lesz a házunknak, csak a nagy kert és az állatok hiányoznak. :-)))

Szóval, nagy az izgalom, és sok a munka, de szépen haladunk, és a fregolik is nagyon örülnek. :-))) Három fregolim van, és mindig eláztak a fedetlen teraszon az esőkben - sokat is zsörtölődtek eddig velünk, hogy nem tudtnak ilyen körülmények között dolgozni. Most végre nem kell aggódnom, hogy felmondanak és lelépnek tőlünk.

------------------------------------------------------------------------------------

És akkor most főzzünk egy picit! Gondolom, Titeket is elért az eper-őrület. Mi nagyon rákaptunk az eper-vásárlásra, hiszen nyersen a legobb csemege, levesként pedig tán az egyik legfinomabb krémleves. A héten több adagot is készítettem, nagyjából ugyanúgy. Gyümölcslé, joghurt, eper, és egy botturmix, kábé ennyivel össze is foglalhatom. Üde, illatos, krémes, és szinte mindenki szereti. Desszertnek is kitűnő, vacsorára is fogyasztható - teszínhabbal pedig különösen finom. :-)

Eperkrémleves

Hozzávalók: 1 kg eper, 1 pohár (2-3 dl) sárgabaracklé (vagy 100%-os gyümölcslé), 5-7 dl epres joghurt, 3-4 evőkanál méz
A tetejére: porcukorral felvert tejszínhab, méz (rácsurgatva)
Elkészítés:
1.) Az epret megtisztítjuk, és a gyümölcslével meg a joghurttal krémesre turmixoluk. Hűtőbe tesszük tálalásig, majd tejszínhabbal, mézzel díszítjük.

Gyorsan kell összeturmixolni az epret, mert különben az ember megeszi az alapanyagot... :-)
Gyorsan kell összeturmixolni az epret, mert különben az ember megeszi az alapanyagot... :-)


Sárgabarack levet és joghurtot adunk hozzá
Sárgabarack levet és joghurtot adunk hozzá


A tetejére tejszínhab és méz kerül
A tetejére tejszínhab és méz kerül


... itt csak tejszínhab van a tetején, a méz a levesben van :-)
... itt csak tejszínhab van a tetején, a méz a levesben van :-)

Bár a sütőnk még nincs kész, a nyári grillezős hangulat érdekében elővettem a Brigi-féle "táska-sütőm", abban sütöttem csirkemelleket, és zöld salátát készítettem hozzá, fetával.

Grill csirkemell táskasütőben

Hozzávalók: 4 csirkemell, só, grill fűszer, olíva olaj, mustár
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, vékonyra szeletelük, kiklopfoljuk, majd sózzuk, grilfűszerrel megszórjuk, kicsit mustárral megkenjük, és olíva olajjal meglocsoljuk, aztán grillsütőben néhány perc alatt csíkos-pirosra sütjük.

Grillezett csirkemell fetás zöld salátával
Grillezett csirkemell fetás zöld salátával

Fetás zöld saláta

Hozzávalók: 1/2 fejes saláta, 1/2 fodros saláta, 4 paradicsom, 1 kígyó uborka, 1 csokor újhagyma, 1 csokor petrezselyem, hagymacsíra, 1 nagy doboz krémes feta sajt, olíva olaj, bazsalikom, oregano
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, mély tálba tesszük, összekeverjük az olívával és a fűszerekkel, majd a tetejére tesszük a feldarabolt fetát, petrezselymet, és csírát. Éhesebb családtagoknak és a gyerekeknek egy kis bagettet, kiflit adhatunk hozzá. :-)

Feta sajtos zöld saláta - csírával
Feta sajtos zöld saláta - csírával

Végül egy kis tészta, ami nagyon gyorsan elkészül, kiadós, és szerintem minden gyerek szereti.

Bolognai tészta

Hozzávalók: 1 csomag tészta, 60 dkg darált hús, 1 csokor újhagyma (vagy 1 vöröshagyma), kisebb darab füstölt szalonna, pirospaprika, 3 paradicsom, olaj, só, bors, bazsalikom, fokhagyma
A tálaláshoz: tejföl, reszelt sajt (ki hogyan szereti?)
Elkészítés:
1.) A tésztát forró, sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, olívával összekeverjük.
2.) A szalonnát felkockázzuk, serpenyőben üvegesre pirítjuk, majd rátesszük a hagymát , és azt is megpirítjuk. Lehúzzuk a serpenyőt a tűzről, pirospaprikát teszünk rá, majd a húst és a felkockázott paradicsomot, és sózzuk, borsozzuk, felöntjük egy kis vízzel, és puhára főzzük az egészet. Végül bazsalikommal, fokhagymával ízesítjük, és a tésztával együtt tálaljuk. Tejföl, reszelt sajt illik hozzá.

Bolognai tészta
Bolognai tészta

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.