Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Nem tudom, ti hogy vagytok a pestoval, de én nagyon szeretem, és mindig tartok itthon belőle néhány üveggel. Ha van időm, persze szívesen elkészítem frissen is, de a boltban kapható zöld és piros pesto is igazán hibátlan, ezért mindig helye van a fűszeres fiókomban.

Ismerettségünk lassan 6-7 évre nyúlik vissza, amikoris egyszer bent, a munkahelyemen a MME "anyja", Zimre Kriszti pestós tésztát hozott magának ebédre. A konyhában kávéztam, és csorogni kezdett a nyálam az ínycsiklandó illatok után, ami Kriszti dobozából áradt.
- Húúú, mit eszel? - kérdeztem, noha nem vagyok egy tolakodó alkat, és nem szoktam mások tányérját szondázni.
- Pestos tésztát - hangzott a válasz, és mintha egy kis meglepetést hallottam volna ki belőle.
- Pesto?
- Pesto.
Úgy tűnt, számára ez a szó olyan, mint nekem a kifli vagy a túrórudi, ám számomra totálisan ismeretlen volt.
- De mi az a pesto? - értetlenkedtem.
- Ez a zöld massza, amit látsz. Bazsalikom, fokhagyma, parmezán, fenyőmag, olívaolaj, só... sorolta máris a hozzávalókat, és mielőtt bármit is szólhattam volna, a kezembe nyomott egy tányért, rajta egy kupac illatos tésztával.

Nagyjából így nézett ki, amikor először megláttam (illetve kóstoltam....) :-))
Nagyjából így nézett ki, amikor először megláttam (illetve kóstoltam....) :-))

Tényleg nem azért kérdeztem ám, hogy lelejmoljam az ebédjét, de ő amúgy is ilyen jószívű alkat, hát nem firtattam tovább a pesto mibenlétét, hanem benyeldekeltem, mint valami éhező pingvin a sarkvidéken.
És a szikra kipattant közöttünk: örök "szerelem" szövődött köztem és a pesto között!
- Ez valami mennyei! - kiabáltam ki teli szájjal a konyhaajtón - hol vetted?
- Én csináltam - hangzott a szerény válasz, és rájöttem, hogy zsenge konyhai tapasztalataimmal (akkoriban kezdtem el írni a Morzsálót) nagyon sokat kell még tanulnom.

A pesto-kóstolás élménye azonban olyan mély nyomokat hagyott bennem, hogy még aznap betörtettem az első utamba kerülő nagy áruházba, és az olívaolajos soron megtaláltam a varázs-üvegeket, többféle ízben, színben, árban és márkában. A zöldekkel kezdtem, vettem rögtön 3 üveggel, és a vadászok valódi diadalával cipeltem haza a zsákmányomat. Otthon aztán azonnal nekiálltam tésztát főzni, és megterítettem a konyhában. A tészta percek alatt elkészült, én pedig gyorsan leszűrtem, összekevertem a pestoval, és egy gyönyörű, olívabogyókat és paradicsomokat ábrázoló olasz kerámiatálban tálaltam, friss bazsalikomlevelekkel díszítve az immáron saját, illatos tésztámat.
- Vacsoraaaa! - ordítottam be a szobába, és izgatottan vártam, hogy mindenki kiszéledjen, és leüljön az asztal mellé.
- Micsoda finom illatok! - hallottam magam mögött Ká hangját, aki mosolyogva ült le az aszalhoz.
- Nocsak, micsoda zöld tészta - mondta apa, és felvont szemöldökkel méregette a tálat.
- Milyen hús lesz hozzá? - kérdezte anya, aki nem kifejezetten vega alkat, és ha tésztát főz, mindig valamiféle szószos hússal, sajttal, és dúsításképpen időnként zöldségekkel tálalja.
- Semmilyen - vontam meg a vállam - ezt így kell enni, kész van.
- Spenótos tészta? - kérdezte Ká.
- Nem, ez valami fokhagymás lesz - találgatott apa.
- Egyik sem nyert - nyújtottam feléjük a szedő csipeszt.
- Hát akkor? - néztek rám egyszerre.
- Pestos tészta! - vágtam rá magabiztosan, mire kábé olyan arccal néztek rám, mint nem sokkal korábban én bámulhattam Krisztire...
Aztán mindenki szedett, evett, és senki sem kérdezte többé, hogy hol a hús, meg a sajt, meg a zöldség. Abban maradtunk, hogy a pesto valami szuper jó dolog, és nem kell mindig túrós csuszát enni, meg bolognait és carbonarát - és szép lassan mindannyian rászoktunk a pestora.

Hát nem szebb, mint egy húsos tészta? :-)
Hát nem szebb, mint egy húsos tészta? :-)

Aztán 2008-ban megszületett Dorka lányom, és alig vártam, hogy eljöjjön a tészta-evés ideje. Először spenótos metélteket adtam neki, amikor már lehetett, amire úgy "rákattant", hogy idővel félni kezdtem, hogy a gyerek a továbbiakban semmire sem lesz kíváncsi, csak a spenótos tésztára. Majd amikor már biztonsággal ehetett bármit, egyszer csak elé tettem egy tányér pici pestos kagylótésztát.
Nem túlzok, amikor azt mondom, hogy soha, ilyen lelkesedéssel semmit nem evett még - talán babakorában a sárgabarackot.
- Kéjek még, anya! - mutatott a tálra, amikor befejezte, és tudtam, újabb rajongót szereztem eme olasz finomságnak.
Azóta sok-sok hónap telt el, hiszen Dorka a nyáron 4 éves lesz, és annak ellenére, hogy meglehetősen változatosan sütök-főzök, a pestos tészta a kicsi kedvenc ételeinek első helyén áll...

Érdemes néha frissen, házilag is összeállítani
Érdemes néha frissen, házilag is összeállítani

Azóta akit tudtam, "megfertőztem" a pesto szeretetével, és sok anyuka köszönte már meg, hogy elmeséltem kalandjainkat a zöld, illatos masszával, hiszen az ő gyerekeik az enyémhez hasonlóan azonnal szerelembe estek a finom tésztával, sőt, aztán a pestos pizzával, pestos pirítóssal és pestos burgonyalevessel.

Fokhagymás pirítóssal is ínycsiklandó, nem?
Fokhagymás pirítóssal is ínycsiklandó, nem?

Nos, kedvet kaptatok ti is hozzá? :-)
Elmondom még, hogy miért szeretem annyira.
- Amikor régebben a MME 90 napos diétáját csináltam, a szénhidrát-napokon mindig pestos tésztát ettem, ezek voltak a kedvenc napjaim.
- Amikor nincs kedvem/időm/ energiám főzni, pár perc alatt összedobok egy adagot belőle, és mivel mindenki nagyon szereti, nincs lelkiismeretfurdalásom, hogy nem borsos tokánnyal és dobos tortával etettem meg a szeretteimet.
- Aztán azért, mert ez egy nagyon egészséges étel, amit mindenki szeret.
- Minden boltban kapni lehet, az árak azonban nagyon eltérőek (de ha ügyesek vagyunk, nagyon olcsón is kaphatunk).
- Végül azért, mert bármilyen évszakban elkészíthető, könnyű, gyors, és ezerféleképpen használható (süthetünk vele kenyeret, péksüteményeket, ízesíthetünk vele főtt tésztákat, burgonyát, leveseket, pizzákat, sőt, húsokra is kenhetjük akár).

Zöldségekkel dúsítva még laktatóbb és mutatósabb
Zöldségekkel dúsítva még laktatóbb és mutatósabb

Most pedig a teljesség igénye nélkül jöjjön néhány pesto recept! Az elkészítést nem írom le, mert mindenütt ugyanaz: le kell turmixolni a hozzávalókat, és azonnal fogyasztani. :-)

Pesto alaprecept I.

Hozzávalók: 100 g parmezán sajt, 50 g fenyőmag, 1 gerezd fokhagyma, egy nagyon nagy csokor friss bazsalikom, só, bors, olívaolaj (ezt látni fogjuk, mennyit vesz fel).

Pesto, pesto, pesto! :-))
Pesto, pesto, pesto! :-))

Pesto alaprecept II.

Hozzávalók: 2 teáskanál felaprított dió vagy fenyőmag, 2 gerezd fokhagyma áttörve, 3 evőkanál extra szűz olívaolaj, 4 csésze friss bazsalikomlevél, fél csésze friss parmezán sajt, 1/4 teáskanál tengeri só

A házi pesto talán még szebb színű is, mint a bolti társai
A házi pesto talán még szebb színű is, mint a bolti társai

Pesto alaprecept III.

Hozzávalók: 2 csésze friss bazsalikomlevél, fél csésze friss parmezán, fél csésze extra szűz olíva olaj, 1/3 csésze fenyőmag, 3 közepes gerezd fokhagyma, tengeri só, őrölt bors ízlés szerint

Már a hozzávalók is szemet gyönyörködtetőek, és akkor az illatukról még nem is beszéltünk!
Már a hozzávalók is szemet gyönyörködtetőek, és akkor az illatukról még nem is beszéltünk!

Mint látható, a pesto recepteknek se szeri, se száma, és mindenki a saját verziójára esküszik. Érdemes kipróbálni, és többféle ízzel és aránnyal kísérletezni. Ilyen finom hozzávalókból ugyanis csakis valami nagyon finom dolog sülhet ki... szívből ajánlom mindenkinek, aki kedveli a tésztákat, illetve kezdő szakácsoknak, időhiányos anyukáknak, egyre nagyobb hasú kismamáknak, akik valami gyorsan elkészíthető finomságot szeretnének a családjuk elé tenni az asztalra. :-)

Csigakenyér pestoval >>>

Pestos burgonyaleves >>>

Újhagymás-pestos tésztasaláta >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.