Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Mákos guba  recept
Mákos guba
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sok termék esetén találkozhatunk az emészthető műbél kifejezéssel, ám hogy pontosan mit is takar mindez, az lehet, hogy nem olyan egyértelmű. Eláruljuk, hogy pontosan miből is van a műbél, és hogy árt-e, ha megesszük!

A kolbászt, hurkát, virslit, szalámit és szafaládét bélbe töltik, majd hőkezelik (gyakran ez maga a forró füstölés), és ezután kerül forgalomba, vagy ha házi termékről van szó, akkor a kamrába. Szüleink és nagyszüleink még gyakorta vágtak disznót, és nemcsak tőkehúst raktak el a fagyasztóba, hanem különféle kolbászokat és hurkák is készítettek. Ezeket rendszerint sertésbélbe töltötték, sőt töltik mai napig.

Emészthető műbél, miből is készül valójában? /Fotó: Shutterstock
Emészthető műbél, miből is készül valójában? /Fotó: Shutterstock

Nemcsak a házi disznóvágásoknál, hanem a nagyipari húsfeldolgozás során is használnak természetes beleket. A vágóhidakról származó beleket alapos, hatósági állatorvosi vizsgálat után azonnal kimossák, ezután főzik vagy fagyasztják, attól függően, hogy mi a terv a béllel, azaz hogyan hasznosítják tovább. A sertések esetében a vastag- és vékonybelet, a juhoknál csak utóbbit hasznosítják, és többnyire a virslikészítés során használják.

Baromfibelet nem használnak, mert fennállhat a szalmonella-fertőzöttség veszélye, és ezért egyik gyártó sem kockáztat – mesélte egykor az Origónak Bajkai Tibor, a Pick korábbi minőségirányítási vezetője. A húsipar azonban nemcsak természetes béllel, hanem többféle anyaggal, szövet- és műbéllel is dolgozik, így lehet csak kielégíteni a különleges igényeket, illetve teljesíteni a nagy megrendeléseket.

Miből van az emészthető műbél? Tényleg ehető?

Ma már a legtöbb húskészítmény, és elsősorban a virslik, emészthető műbélbe kerülnek betöltésre. Ez nemcsak a konyhai feldolgozást könnyíti meg, de csökkenti a keletkező hulladék mennyiségét is. A műanyag, emészthetetlen műbelekbe töltött virslik hámozása során felesleges hulladék keletkezik, míg az emészthető műbélbe töltött virsliket, kolbászokat gond nélkül fogyaszthatjuk.

A virsliket tölthetik természetes, kollagénalapú vagy műanyag bélbe is /Fotó: Shutterstock
A virsliket tölthetik természetes, kollagénalapú vagy műanyag bélbe is /Fotó: Shutterstock

Az emészthető műbél valóban fogyasztható, ám sokan nem is tudják, hogy miből készül valójában. Az emészhető műbél alapanyaga a bőr, pontosabban a kollagén (akárcsak a zselatinnak).

A gyártók a sertés- és marhabőrt forró kálium-kloridos vízben feloldják, amíg áttesző, sűrű folyadék nem keletkezik. Ebből speciális gépek segítségével elkészítik az akár 50-60 méter hosszú beleket. A húsiparban azért is kedvelt "csomagolóanyag", mivel nem olyan kényes, mint a természetes bél és pontosan megszabható az átmérője.

Az emészthető műbél és a műbél nem ugyanaz

A gyártók a termékek csomagolásán több helyen is felhívják a vásárlók figyelmét arra, hogy az adott árucikk, leggyakrabban a virsli emészthető vagy nem ehető bélbe van-e töltve. Előbbi lehet természetes juhbél vagy a fentebb is említett, kollagénalapú bél, míg az utóbbi műanyagból készül, így emészthetetlen, valóban műbél.

Sokszor a műbelet csak a gyártás során használják, és miután betöltötték, azaz megformázták a virslit, majd pedig hőkezelték, a gyárban a csomagolás előtt eltávolítják a műbelet, így anélkül kerül a tasakba, így nincs további dolga a vásárlónak.

A leggyakrabban baromfivirslik esetében találkozhatunk emészthetetlen műbéllel, ezeket pedig minden esetben meg kell hámozni. Sokszor használják még a nagyobb tömbök, mint a rúd párizsik, sonkák, felvágottak csomagolásánál.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.