Az olívaolaj nemcsak finom, de egészséges is, nem csoda, hogy az elmúlt évtizedekben ilyen népszerű alapanyaggá vált világszerte. A bő olajban való sütésre nem alkalmas, ám szinte minden másra remekül használható, sőt kis mennyiségben valóban jót is tesz a szervezetünknek. A vásárlók azonban az utóbbi időben egyre inkább leszoknak az olívaolajról, és az ok meglepően prózai.
Az emberiség nagyon hosszú idő óta használja az olívaolajat, ám az utóbbi egy-két évben elég aggasztó tendenciát tapasztalnak a nagy gyártók. A vásárlók ugyanis elkezdték keresni az olívaolaj alternatíváját, mivel egyre drágább a termék világszerte. A minőségi, azaz nem másod- vagy harmadsajtolású olívaolajok literenkénti ára bőven 2-3 ezer forint felett alakult tavaly, ami csaknem kétszerese az azt megelőző évben mért számoknak.
Ezzel szemben a hagyományos napraforgó étolaj literára 735 forint körül alakult 2023-ban. Nem csoda, hogy egyre többen lemondanak az egészségesebb olívaolajról, még Spanyolországban is csökkent a kereslet, ott ahonnan a világ olívaolajának negyven százaléka származik.
Az olívaolaj drágulásának oka az időjárásváltozással függ össze. Az elmúlt két évben tapasztalt tavaszi hőhullámok és az elhúzódó szárazság mind hozzájárult ahhoz, hogy az olívaolaj ára rekordmagasra emelkedett. A szakértők szerint egyedül a magas ár felelős azért, hogy a kereslet ennyire megcsappant – írja az Economx.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.