Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Érdekességek

Egyre többen lecserélik az olívaolajat, erre az alapanyagra térnek át a vásárlók

Az olívaolaj, mint az egyik legegészségesebb olaj sokak kedvence. A magas minőségű olívaolaj tökéletes salátákra, öntetekhez, kerülhet pékáruk tésztájába, húspácokhoz, de akár a tükörtojást is süthetjük rajta. Kedvelt és sokoldalú alapanyag, ám az utóbbi időben egyre inkább elfordulnak tőle a vásárlók.

Az olívaolaj nemcsak finom, de egészséges is, nem csoda, hogy az elmúlt évtizedekben ilyen népszerű alapanyaggá vált világszerte. A bő olajban való sütésre nem alkalmas, ám szinte minden másra remekül használható, sőt kis mennyiségben valóban jót is tesz a szervezetünknek. A vásárlók azonban az utóbbi időben egyre inkább leszoknak az olívaolajról, és az ok meglepően prózai.

Egyre többen cserélik le az olívaolajat / Fotó: Shutterstock
Egyre többen cserélik le az olívaolajat / Fotó: Shutterstock

Csökken az olívaolaj iránti kereslet, ezt veszik helyette a vásárlók

Az emberiség nagyon hosszú idő óta használja az olívaolajat, ám az utóbbi egy-két évben elég aggasztó tendenciát tapasztalnak a nagy gyártók. A vásárlók ugyanis elkezdték keresni az olívaolaj alternatíváját, mivel egyre drágább a termék világszerte. A minőségi, azaz nem másod- vagy harmadsajtolású olívaolajok literenkénti ára bőven 2-3 ezer forint felett alakult tavaly, ami csaknem kétszerese az azt megelőző évben mért számoknak.

Ezzel szemben a hagyományos napraforgó étolaj literára 735 forint körül alakult 2023-ban. Nem csoda, hogy egyre többen lemondanak az egészségesebb olívaolajról, még Spanyolországban is csökkent a kereslet, ott ahonnan a világ olívaolajának negyven százaléka származik.

Mitől drága az olívaolaj?

Az olívaolaj drágulásának oka az időjárásváltozással függ össze. Az elmúlt két évben tapasztalt tavaszi hőhullámok és az elhúzódó szárazság mind hozzájárult ahhoz, hogy az olívaolaj ára rekordmagasra emelkedett. A szakértők szerint egyedül a magas ár felelős azért, hogy a kereslet ennyire megcsappant – írja az Economx.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.