Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Avokádókrém recept
Avokádókrém
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mákos guba  recept
Mákos guba
Az olívaolaj, mint az egyik legegészségesebb olaj sokak kedvence. A magas minőségű olívaolaj tökéletes salátákra, öntetekhez, kerülhet pékáruk tésztájába, húspácokhoz, de akár a tükörtojást is süthetjük rajta. Kedvelt és sokoldalú alapanyag, ám az utóbbi időben egyre inkább elfordulnak tőle a vásárlók.

Az olívaolaj nemcsak finom, de egészséges is, nem csoda, hogy az elmúlt évtizedekben ilyen népszerű alapanyaggá vált világszerte. A bő olajban való sütésre nem alkalmas, ám szinte minden másra remekül használható, sőt kis mennyiségben valóban jót is tesz a szervezetünknek. A vásárlók azonban az utóbbi időben egyre inkább leszoknak az olívaolajról, és az ok meglepően prózai.

Egyre többen cserélik le az olívaolajat / Fotó: Shutterstock
Egyre többen cserélik le az olívaolajat / Fotó: Shutterstock

Csökken az olívaolaj iránti kereslet, ezt veszik helyette a vásárlók

Az emberiség nagyon hosszú idő óta használja az olívaolajat, ám az utóbbi egy-két évben elég aggasztó tendenciát tapasztalnak a nagy gyártók. A vásárlók ugyanis elkezdték keresni az olívaolaj alternatíváját, mivel egyre drágább a termék világszerte. A minőségi, azaz nem másod- vagy harmadsajtolású olívaolajok literenkénti ára bőven 2-3 ezer forint felett alakult tavaly, ami csaknem kétszerese az azt megelőző évben mért számoknak.

Ezzel szemben a hagyományos napraforgó étolaj literára 735 forint körül alakult 2023-ban. Nem csoda, hogy egyre többen lemondanak az egészségesebb olívaolajról, még Spanyolországban is csökkent a kereslet, ott ahonnan a világ olívaolajának negyven százaléka származik.

Mitől drága az olívaolaj?

Az olívaolaj drágulásának oka az időjárásváltozással függ össze. Az elmúlt két évben tapasztalt tavaszi hőhullámok és az elhúzódó szárazság mind hozzájárult ahhoz, hogy az olívaolaj ára rekordmagasra emelkedett. A szakértők szerint egyedül a magas ár felelős azért, hogy a kereslet ennyire megcsappant – írja az Economx.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.