Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A Ferrero egy fantasztikus, sokak által várt újdonsággal ünnepli a Nutella 60. szülinapját: vegán alapanyagokból készült finomságot dobott a piacra. A különlegesség zöld csomagolásban kapható.

A Ferrero azért döntött az új termék bevezetése mellett, mert szeretné a jövőben kielégíteni az állati eredetű termékeket mellőző fogyasztók igényeit – jelentette be a cég közleményében.

A Nutella sokak kedvenc csemegéje / Fotó: Shutterstock
A Nutella sokak kedvenc csemegéje / Fotó: Shutterstock

Az új receptúra szerint készült termékekben sovány tejpor helyett növényi összetevőket, például csicseriborsót és rizsszirupot használnak. Ugyanakkor figyelmeztettek, hogy mivel a vegán Nutellát olyan üzemben gyártják, ahol tejet is kezelnek, nem alkalmasak tejfehérje-allergiások általi fogyasztásra.

Környezetbarát – vagy mégsem?

Az Euronews cikkéből kiderül, hogy a tehéntej helyettesítése kevésbé szén-dioxid-intenzív termékekkel azt jelenti, hogy a vegán Nutella kevésbé káros a bolygóra, mint a többi, hagyományos recept szerint készült áru.
Corentin Biardeau, a The Shift Project klímavédelmi agytröszt mezőgazdasági és élelmiszermérnöke elmondta a lapnak: még ha bocsátanak is ki némi metánt, a növényi fehérjék jobbak az éghajlat szempontjából, mint a tejfehérje. (Ezt a kijelentést egyébként alátámasztják a CarbonCloud szén-dioxid-számláló platform adatai is. Számításaik szerint a sovány tejpor majdnem 15,5-ször annyi szén-dioxidot termel, mint a csicseriborsó.) Az összeállításban arra is kitértek, hogy a Nutella receptjének csak kis részét – 8,7 százalékát – teszi ki a tej.

Az élelmiszermérnök ugyanakkor rámutatott, hogy ha Ferrero valóban környezetbarát termékre törekedett volna, akkor először a pálmaolajat kellett volna helyettesítenie. A pálmaolaj nagyban hozzájárul az erdőirtáshoz Délkelet-Ázsiában, mégis továbbra is kulcsfontosságú alapanyaga a receptnek, bár pontos mennyisége nem szerepel a termék címkéjén.

Az olcsó és verhetetlen hozamú pálmaolaj a világon a legszélesebb körben fogyasztott növényi olaj. A főként Indonéziában és Malajziában termelt pálmaolaj 80 százalékát élelmiszeripari, 10 százalékát kozmetikai, 10 százalékát pedig bioüzemanyagként használják fel. Pedig az olyan alternatívák, mint a repce- és a napraforgóolaj a francia környezetvédelmi ügynökség, a Agribalyse adatbázisa szerint sokal kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a pálmaolaj.

A vegán mogyorókrémet a növényi étrendet követők imádni fogják / Fotó: Shutterstock
A vegán mogyorókrémet a növényi étrendet követők imádni fogják / Fotó: Shutterstock

Miért drágább a vegán ?


Az Euronews végül arra is kitért, hogy egyes szakértők épp a fentiek miatt megkérdőjelezik a vegán terméknek az árát is, amelyek jócskán meghaladják a tejalapúékat. Míg egy 350 grammos üveg vegán Nutella kilója majdnem 12 euróba kerül, addig a klasszikus változat kilója 6 és 11 euró között mozog (Magyarországon a hagyományos, 400 grammos kiszerelés 1500-1900 forintba kerül átlagosan – szerk.). „Meglepődtünk, hogy a vegán változat drágább, pedig a növényi fehérjék olcsóbbak, mint a tej, amit önmagában valószínűleg nem fizetnek elég magas áron a gazdáknak” – tette hozzá a a The Shift Project munkatársa.

Divat a vegán

A növényi étrend egyre népszerűbb: követői úgy vélik, azzal, ha nem eszünk állati eredetű táplálékot, vagy legalábbis jóval kevesebbet, nem csak az alakunkért, de az egészségünkért és a bolygónkért is sokat teszünk. Ebben a cikkünkben bővebben foglalkoztunk a témával.

A vegán Nutella még csak Franciaországban, Belgiumban és Olaszorszgában kezdték meg a termék értékesítését, de biztosak vagyunk benne, hogy nemsokára nálunk is kapható lesz a finomság.

Forrás: Mandiner

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.