Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Borok

3 szuper balatoni olaszrizling, amit érdemes levenni a polcról

balatoni olaszrizling
A Balaton körüli pincészetek kiemelt fajtává tették az olaszrizlinget. Ha megismernénk ennek a szőlőfajtának az arcait, a legjobb, ha itt kezdünk hozzá.

Az olaszrizling az egyik legelterjedtebb szőlőfajta Magyarországon, Tokaj-Hegyalja kivételével gyakorlatilag az ország teljes területén termelik. Még a filoxéravész után telepítettek belőle sokat, hiszen egy megbízható fajta, ami általában nagy biztonsággal terem.

A fürtök klóntól, termőhelytől függően kisebb és közepes méretűek, a bogyók kisebbek, gömbölyűek, sárga színűek, a héj vékony. Bora az úgynevezett neutrális kategóriába sorolható, nem jellemző rá intenzív, karakteres aromatika. Visszafogottságának köszönhetően képes átadni a termőtáj egyedi karakterét, például ásványosságát. Savainak mennyiségét jelentősen befolyásolja az évjárat, a termőhely és a szüret időpontja.

Általában száraz borokat készítenek belőle, de léteznek édes változatai is. Mind tartályos, mind hordós érlelésre alkalmas. A borász stílusa ebben is szépen megmutatkozik. A gasztronómia is szereti, hiszen jól társíthatóak hozzá különböző ételek, ha már a Balatonnál vagyunk, akkor az ottani halak. És persze fröccsbornak is remek.

Szinte nincs olyan pincészet a Balaton körül, ahol ne találnánk olaszrizlinget ilyen vagy olyan stílusban. Van, aki a hétköznapi fogyasztásra szánt, egyszerűbb bort látja benne, és vannak olyanok is, akik ezt a szőlőfajtát tartják a legtöbbre, és a lehető legkomolyabban veszik.

Aki az előbbi kategóriát keresi, az bátran nyúlhat a BalatonBorhoz, ami egy könnyen érthető, jó ivású, jó ár-érték arányú olaszrizling, méghozzá egységes arculattal. A HegyBor kategóriába tartozó palackok már elsősorban a gasztronómiába szánt, érleltebb típusú tételek, meghatározott Balaton környéki szőlőhegyekről. És ott van még a Csopaki Kódex is, amit a legmagasabb minőség mellett elkötelezett csopaki bortermelők hívtak életre. A szigorú szabályozás az olaszrizling magas minőségben való elkészítését hivatott védeni.

Villa Gyetvai Olaszrizling 2020

A balatonfüredi pincészet központja egy felújított villaépületben található, a város központjában. Egyelőre itt folyik még a borkészítés, és az ide látogatók is itt ismerkedhetnek meg a pincészet boraival. Több olaszrizlinget is készítenek, ez egy könnyedebb tétel, amiben a gyümölcsösség dominál. A fehér húsú gyümölcsök, citrusok és gyógynövények szép harmóniát alkotnak a borban.

Ujvári Olaszrizling 2020

Ujvári Vivien pincészetét a Szent György-hegyen találjuk meg. Olaszrizlinggel és szürkebaráttal foglalkozik itt, mindössze 0,7 hektáron. A vulkanikus eredetű bazalt az, ami a boraiban szépen megmutatkozik. A tétel kóstolva elegáns, körtét, fehér virágot és citrust érezni benne, mellette érintésnyit a hordófűszerekből. Szépen cizellált, igazi élményt adó olaszrizling.

Szent Donát Nagykút Olaszrizling 2019

A 15 hektárral rendelkező pincészet ökológiai szőlőművelést folytat és minimális beavatkozással készíti a borait. Területeik Csopakon, Tihanyban és a Káli-medencében lévő Fekete-hegyen találhatóak; ezeknek a dűlőknek az eltérő mikroklimatikus viszonyai és különböző talajai mutatkoznak meg a borokban. A Nagykút egy csopaki terület, erről készült ez a dűlőválogatott Kódex-bor. Illatában és ízében sárga húsú gyümölcsöket érezni, gyógynövényekkel, és markáns kövességgel. A savak feszesek, a korty hosszan velünk marad.

Még több borajánló:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.