15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Pezsgő

Bájitalok pezsgőből

A „sima” pezsgő is finom, de ha még gyümölcsös íze is van, itatja magát, s észre sem vesszük, már a fejünkbe szállt! Hazánkban a pezsgőfogyasztás erősen visszaesett az utóbbi években, csupán az újév köszöntésekor fogyasztunk sokat ebből a finom alkoholból. Pedig ha végigkóstolnánk valamennyi ízvariációt…


A pezsgőt többféleképpen készítik, de alapvetően ugyanaz a módszer lényege: az alapborhoz (borban feloldott) cukrot, illetve a pezsgőkhöz kifejlesztett, speciális élesztőt adnak, s ezzel a zárt, erős falú palackokban megkezdődik a másodlagos érlelés. Ekkor keletkezik a szén-dioxid és a seprő is, amit 3-4 hónapos érlelés után eltávolítanak, majd a pezsgőt végleg lezárják.
A champagne típusú a hagyományos, nagyon munkaigényes módszer, a tankos-tartályos erjesztés a modern, egyszerűsített pezsgőgyártás.

Hazánkban

Páter Perignon, a hautvilliers-i bencés apátság pincemestere készített először pezsgőt, valamikor 1670–1715 között, először véletlenül. „A csillagokat iszom!” – kiáltott fel állítólag. Az új ital hamar elterjedt; már a XVIII. században sokfelé ismerték. A XIX. században Európa-szerte, így hazánkban is készítettek pezsgőt.

Magyarországon először 1833-ban az

Esch és Tsa

, majd 1876-ban a

Littke

cég kezdett pezsgőt gyártani.

A ma is híres Törley név 1882 óta ismert Magyarországon.

Törley József (1857–1909) Franciaországban ismerkedett meg a pezsgőkészítés fortélyaival, ahol különféle gyárakban is dolgozott. Az első pezsgőgyárát is külhonban alapította, de 1882-ben Budafokra települt. Üzemét egy francia művezető irányította. Alapbornak

először francia, de hamarosan etyeki borokat használtak.

A két háború között 18 céget jegyeztek Budafokon.

Az államosítás idején, 1950-ben létrehozták a Hungária pezsgőgyárat, majd országszerte szocialista gyárakat alapítottak (Balatonbogláron, Hosszúhegyen, Izsákon, Kecskeméten, Kiskunhalason és Pécsen). Akkoriban főleg exportra és keletre készítettünk pezsgőt. A Hungarovin ma Hungária, Törley és – a francia művezető emlékére – François pezsgőt gyárt. Napjainkban a budafoki pezsgőgyárak mellett Izsákon folyik minőségi pezsgőgyártás.

Magyarországon is kapható többféle kölyökpezsgő, gyümölcsös változatban is (pl. epres, szamócás). Ezek természetesen alkoholmentes italok, és nagyon finomak, akár felnőtteknek is!

Mikor lesz gyümölcsös?

A gyümölcsös pezsgő előállításához teljesen egészséges, könnyű, tiszta ízű, finom zamatú, semleges jellegű alapbor (cuvée) szükséges, amit legtöbbször házasítással hoznak létre a szakemberek. S mikor kerül az alkoholba a gyümölcs? A gyümölcskoncentrátum együtt is érhet az alapborral, de a már kész pezsgőbe is tehetik, ilyenkor az üvegen „ízesített” kifejezés áll. Természetesen az előbbi módszer finomabb italt eredményez.

A pezsgőhöz sok gyümölcs harmonizál. Igazi ínyencség eperrel, málnával, sárgadinnyével, őszibarackkal vagy meggyel. S ha a pezsgő afrodiziákum, a gyümölcsös pezsgő még inkább az! Romantikus estére készülve gyümölcsös pezsgőt is felszolgálhatunk kedvesünknek. A pezsgő – mint minden alkohol – felszívódik a nyálkahártyán, így aztán erotikus játékok hatékony eszköze lehet.

Lássunk néhány igazán felpezsdítő variációt!

Sárgadinnyés pezsgő
Hozzávalók: egy sárgadinnye, egy üveg száraz pezsgő.
Elkészítés: a sárgadinnyék tetejét levágjuk, a magházát kikaparjuk. A dinnyék húsát kiskanállal sok kis golyóra vagy késsel kockákra vágjuk. A gyümölcsdarabokat visszatesszük a héjba, és felöntjük pezsgővel. A kalapot visszatesszük a „fejére”, és tálalás előtt behűtjük. Ez az ínyencség pezsgő helyett vörösborral is készíthető.

Hozzávalók: hűtött félszáraz pezsgő, 2 evőkanál szűrt ananászlé, 3 evőkanál kék Curacao, citrom- vagy narancsszelet, koktélcseresznye. Elkészítés: előhűtött pohárba, összekeverés nélkül, sorba öntjük az italokat. Először a Curacao likőrt egy jégkockával, majd a pezsgőt, végül az ananászlevet. A gyümölcsökkel díszítjük.

Melon
Hozzávalók: 2 cl Melon likőr, 10 cl száraz pezsgő.
Elkészítés: a Melon likőrt pezsgőspohárba öntjük, majd száraz pezsgővel feltöltjük. Cirom-, narancskarikával vagy mandarinnal díszítjük.

Hozzávalók: 2 cl baracklikőr, 10 cl pezsgő, eper. Elkészítés: a baracklikőrre a behűtött pezsgőt öntünk. A poharat eperrel díszítjük.

Camparis pezsgő
Hozzávalók: hűtött száraz pezsgő, 2 evőkanál Campari, 1 evőkanál narancslikőr, 1 teáskanál citromlé, citromkarika és mentalevél.
Elkészítés: a Camparit a narancslikőrrel és a citromlével összekeverjük, és felöntjük pezsgővel. A citromkarika és a mentalevél a díszítéshez kell.

Hozzávalók: 8 cl hideg száraz pezsgő, 4 cl baracklé, ezenkívül vagy 1 cl grenadine, vagy 1 cl barackpálinka és 2 cl vodka. Elkészítés: a baracklevet és a grenadine-t magas pezsgőspohárba töltjük, összekeverjük, majd ráöntjük a pezsgőt. A poharat őszibarackszelettel díszíthetjük, mostanában friss gyümölcs helyett konzervgyümölccsel. Erősebb italokat kedvelőknek a grenadine helyett 1 cl barackpálinkával és 2 cl vodkával is készíthetjük.

A millenniumra emlékezve
Hozzávalók: száraz pezsgő, 2 cl vodka, 2 cl narancslé, 2 cl málnaszörp, jégkocka.
Elkészítés: a vodkát, a narancslevet és a málnaszörpöt egy shakerbe tesszük, és összerázzuk néhány jégkockával. Pezsgőspohárba szűrjük, és felöntjük pezsgővel.

R. E.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.