Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Pezsgő

Buborékkal zárjuk a nyarat

Aki leszámolt már azzal a tévhittel, hogy a pezsgő téli, szilveszteri ital, az az egész nyarat eltölthette kedvenc buborékosai társaságában. A jégbe hűtött frissítő mindig segít átvészelni a kánikulát, és mivel a közelgő ősz is szép időt ígér, még most sem késő csatlakozni ehhez a mozgalomhoz.

Sok – és egyre több – lehetőség kínálkozik a pezsgőfogyasztásra, így érdemes tisztában lenni azzal, hogy mi az, amit leveszünk a polcról. Már csak azért is, mert ezer és több tízezer forint között mozognak az árak attól függően, hogy milyen eljárással készült a pezsgő, mennyi ideig érlelték, honnan származik.

Alapvetően azt érdemes tudni, hogy hogyan került a buborék a palackba. A legegyszerűbb eljárás, amikor a borhoz szén-dioxidot adnak; ennél eggyel bonyolultabb, ha egy nyomásálló tartályban jönnek létre a buborékok, és ebből töltik palackba; a legkomplexebb – és hosszabb ideig tartó – pedig, amikor egy-egy üvegben zajlik le az ún. pezsgősítés.

Az első megoldás esetében beszélhetünk az úgynevezett gyöngyöző- vagy habzóborokról. Egyszerű, üde, friss tételek, általában a legolcsóbbak is, tökéletesek a hétköznapokra. A második variációnál, az úgynevezett Asti-metódusnál – amivel a legtöbb prosecco is készül – az a cél, hogy a szőlőből származó, gyümölcsös ízeket megőrizzék a palackban.

A harmadik, a tradicionális pezsgőkészítés sok tapasztalatot és időt kíván. A visszafogott aromájú, élénk savú és alacsony alkoholtartalmú alapbort palackba töltik, majd egy speciális, élesztőből és cukorból álló oldatot adnak hozzá. Ettől indul el az ún. második erjedés, amelyből kialakulnak a buborékok. Az ekkor keletkező élesztőmaradványokat, a seprőt forgatással folyamatosan a palack nyakába gyűjtik, majd ezeket az érlelés végeztével eltávolítják, az így elveszett folyadékmennyiséget pótolják, és beállítják a végső cukortartalmat.

Kárásztelek Friza Rozé 2018

A Romániában található Kárásztelek Pezsgőpincészet fő profilja a buborékosok. Ugyanis egy olyan területen találhatóak a telepítések, amely klimatikus és talajviszonyok szempontjából kifejezetten alkalmas a pezsgőalapnak való szőlők termesztésére. Ez a tétel szén-dioxid hozzáadása nélkül készült, kizárólag saját erjedésből származó buborékok vannak a palackban. Kóstolva friss, piros bogyós gyümölcsöket érzünk, szamócát, ribizlit, mellettük grépfrútos jegyeket. Jól behűtve igyuk, alkalom se kell hozzá.

Törley Chardonnay Brut Méthode Traditionnelle

A Törley a legnépszerűbb pezsgők közé tartozik itthon, aminek az egyik oka az, hogy bárhol hozzájuthatunk. A pincészet fontosnak tartja, hogy a pezsgői a lehető legtöbb ember számára hozzáférhetőek legyenek, pont ezért az árakkal sem szálltak el. A szalmasárga színű pezsgő illatában és ízében almát, citrusokat és körtét érzünk, ezeket egészítik ki az érleléssel megjelenő propoliszos, piskótás jegyek. A korty karakterét az egyenes, élénk savak, a könnyed test és az alacsony alkohol, azaz a klasszikus pezsgős jellemzők határozzák meg.

Garamvári Tokaji Furmint Brut 2015

A Garamvári-pezsgők különlegessége, hogy a szőlőik a Dél-Balatonról származnak, és az alapbort itt készítik el belőle, maga a tradicionális módszerrel történő pezsgősítés azonban már a budafoki pincehelyiségben történik. A furmintból készített pezsgő jól és hosszan érlelhető. Az almás, sárga húsú gyümölcsös aromák mellett édesfűszeres és kandírozott citrusos jegyeket érezhetünk, mindehhez élesztősség és intenzív gyöngyözés társul. Komoly pezsgő, amire érdemes odafigyelni.

5 OK, AMIÉRT MEGÉRI PEZSGŐT INNOD! >>>

6 SZABÁLY, AMIT BE KELL TARTANOD, HA PEZSGŐVEL KÍNÁLOD A VENDÉGEKET! >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.