Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
PR

A magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga: a BAROMFIHÚS

libasült
Bárhol, bármikor, baromfi – így szól az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum most induló kampányának szlogenje. Táplálkozási szokásaink nagyban meghatározzák fittségi és egészségi állapotunkat, ezért lényeges, hogy előnyben részesítsük a jó minőségű alapanyagokat és a kíméletes elkészítési módokat. A változatosan felhasználható baromfihúst számos módon beilleszthetjük a mindennapi étrendbe.

Fontos a kiegyensúlyozott, sokszínű étrend kialakítása már kiskortól kezdve, amelyben szerepet játszanak az állati eredetű élelmiszerek is, ugyanis ezekben találhatóak meg az esszenciális, nélkülözhetetlen aminosavak, amiket a szervezet nem, vagy csak bizonyos feltételek mellett képes előállítani. A baromfihús az egyik legalapvetőbb táplálékunk: fehérjében gazdag, sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Diéta baromfihússal?

Igen, lehetséges! Ha diétát tervezünk, akkor a saláta és a zöldségek mellé az egyik legjobb választás az alacsony energiatartalmú és könnyen emészthető csirke- és a pulykahús. Még a combjától sem kell tartani, hiszen a bőre nélkül fogyasztható ilyenkor is. A csirke energiatartalma mindössze 113 kcal 100 grammonként, kevesebb mint más szárnyas húsoké, valamint azt se felejtsük el, hogy koleszterintartalma is rendkívül alacsony, így a fogyókúrázni vágyók egy egész diétát építhetnek rá. Elkészítése során lehet sütni, főzni, párolni, miközben megtartja tápanyagtartalmát. Húsa kiváló forrása a B-vitaminnak, tele van többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavakkal, melyek fogyasztása gátolja a trombózis, a koszorúér megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Csirkétől egészen a kacsáig

A csirke és a pulyka a legnépszerűbbek, ám még számos baromfifajta kapható a boltok polcain. A Márton-naphoz közeledve például a hagyományoknak megfelelően a libáé a főszerep. Húsa mennyei, mája ínyencség. Az ízletes, omlós kacsasült szintén az ünnepi asztalok visszatérő szereplője. Ha a gyöngyhúsra vagy a fácánhúsra gondolunk, akkor pedig azonnal a húsleves jut eszünkbe.

Baromfi Világnap

Nem meglepő módon a baromfi is megérdemel egy ünnepnapot. A Baromfi Világnapját a Baromfi Termék Tanács hozta létre, és 1994 óta minden évben május 10-én ünnepeljük a magyar konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyagát. A baromfihús a családi összejövetelek, ünnepek, vasárnapi ebédek és vendégváró asztalok egyik fő alkotóeleme, hiszen rendkívül változatos ételeket varázsolhatunk belőle.

Legyünk hát bátrak, kísérletezzünk, és kezdjünk el hangolódni az ünnepekre!

Receptajánló

Ünnepi libasült

Hozzávalók:

  • 1 db liba
  • 5 db alma
  • 5 db narancs
  • 2 ek étolaj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint ételízesítő
  • ízlés szerint fűszerpaprika
  • 2 ek méz
  • 3-4 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A konyhakész libát mossuk meg, töröljük meg. A fűszereket keverjük össze az étolajjal és a mézzel, adjuk hozzá a fokhagymanyomón áttört fokhagymát is, majd jól dörzsöljük be vele a libát kívülről. A mellrészt kissé vagdossuk be, hogy ki tudjon majd folyni a felesleges zsír.

Az almát és a narancsot vágjuk fel, és töltsük meg a libát. Ha kész, hústűvel tűzzük be, tegyük sütőzacskóba a maradék cikkekre vágott almával és naranccsal együtt. Ezután zárjuk le, és hagyjuk pár órát pácolódni.

180 °C fokra előmelegített sütőben a libát annyi ideig süssük ahány kg (ha 3kg, akkor 3 órán át). A sütőidő letelte előtt 40 perccel vágjuk fel a zacskót annyira, hogy ne folyjon ki a zsiradék, a libát locsoljuk meg a levével, és hagyjuk pirulni.

Fácánleves

Hozzávalók:

  • 1 db fácán (kb. 1kg)
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 1-2 db fehérrépa
  • 1/4 fej zeller
  • 1 db vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint csigatészta

Húsgombóchoz:

  • ízlés szerint maradék főtt hús (15-20 dkg)
  • 2 db tojás
  • 2 kanál zsemlemorzsa
  • ízlés szerint kis csokor petrezselyem zöldje
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint ételízesítő

Elkészítés:

A konyhakész fácánt annyi hideg vízben tesszük fel főni, hogy 1-2 ujjnyira ellepje. Amint felforr, lehabozzuk, és hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, fűszerezzük, majd nagyon lassú tűzön puhára főzzük. Elkészítjük a húsgombócot. Kicsontozzuk a húst, finomra aprítjuk. Egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, sót, zsemlemorzsát, borsot, az apróra vágott friss petrezselyemzöldet. Közben felforralunk 2 liter vizet, és ételízesítőt rakunk bele. A tenyerünkkel egyforma gombócokat formázunk a húsos masszából, forrásban lévő vízbe tesszük és lassú tűzön főzzük 10 percig.

Bővebb információ a baromfiról az Agrármarketing Centrum weboldalán és Facebook-oldalán található.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.