Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Minestrone recept
Minestrone
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Praktikus

5 egyszerű és gyors recept konzerv paradicsommal

Amíg várjuk, hogy elérkezzen a napérlelte szabadföldi paradicsomok szezonja, addig sem kell lemondanunk kedvenc paradicsomos fogásainkról. A konzerv paradicsommal csodákat művelhetünk!

Nem is gondolnánk elsőre, milyen hasznos, ha mindig van otthon konzerv paradicsom
Nem is gondolnánk elsőre, milyen hasznos, ha mindig van otthon konzerv paradicsom

A fém vagy papír csomagolásban kapható egész vagy kockázott konzerv paradicsom remek alapanyag. Szinte bárhol megvásárolhatjuk, hosszan eltartható, ráadásul a natúr változatok igen baráti áron beszerezhetőek, és biztosak lehetünk abban, hogy mindig igazán érett, finom paradicsommal lesz dolgunk, hiszen ezeket a napütötte Itália és Spanyolország vidékein termő érett paradicsomból készítik elsősorban.

Az így eltett paradicsomok vagy egészben, vagy kockázva kerülnek a dobozokba, általában úgy is turmixoljuk vagy szétfőzzük, így valójában nincs jelentősége, melyiket választjuk. Emellett kapható még zúzott paradicsom is, a passata, ez is friss paradicsom, nem pedig az általunk korábbról ismert paradicsompüré.

A konzerv paradicsomok tartósítószert nem tartalmaznak, általában csak egy kis citromsavat adnak hozzá, hogy ne oxidálódjon a paradicsom. Bontatlanul hosszan eltartható, kibontva érdemes 2-3 nap alatt felhasználni, felbontás után pedig tanácsos műanyag vagy üveg edénybe átönteni.

És akkor jöjjön néhány ötlet, mihez használhatjuk ezt a remek alapanyagot:

1. Arrabiata-szósz

Az egyik olasz alapszósz, gyors, olcsó, pikáns, pennéhez és spagettihez is remek. 3 gerezd zúzott fokhagymát 2 evőkanál olívaolajon megfuttatunk, hozzáadunk 40 dkg konzerv paradicsomot a levével együtt, 1/2 kávéskanál chilivel és sóval ízesítjük, 15 percet főzzük enyhe tűzön, majd összeturmixoljuk, és már tálalhatjuk is az időközben kifőtt és leszűrt tésztával.

Egy gyors tésztás fogás életmentő lehet egy kapkodós napon :)
Egy gyors tésztás fogás életmentő lehet egy kapkodós napon :)

2. Ketchup házilag

Adalékanyagoktól mentes ketchupot egyszerűen és gyorsan készíthetünk otthon is! 2 kisebb fej hagymát apróra vágunk, és 60 dkg konzerv paradicsommal 15 percig főzzük, majd pürésítjük. Hozzáadunk 1/2 dl balzsamecetet, 2 evőkanál sűrített paradicsomot, 1 szem szegfűszeget és egy kis darabka gyömbért, 10 percig főzzük, majd 10 dkg cukorral és egy csipet cayenne-i borssal még 5 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd a hűtőben tároljuk.

Nem csak a gyerekek kedvence a ketchup, viszont a házi változat a legfinomabb
Nem csak a gyerekek kedvence a ketchup, viszont a házi változat a legfinomabb

3. Meleg paradicsomleves zöldségesen

A klasszikus menzai változat mellett időnkéntkipróbálhatunk egy-egy izgalmasabb, fűsezres változatot is... Ehhez 1 fej felaprított hagymát és 2 közepes, felkarikázott sárgarépát 2 felkockázott krumplit 2 evőkanál olajon megdinsztelünk, megszórjuk 1 teáskanál curryvel, majd felöntjük 2,5 dl vízzel és 60 dkg konzerv paradicsommal. Sózzuk, és 20 percig főzzük. Összeturmixoljuk, selymesíthetjük egy kevés tejszínnel vagy kókusztejjel, de ezek nélkül is tökéletes.

Forró és hideg levesek is egyszerűen készíthetőek konzerv paradicsommal
Forró és hideg levesek is egyszerűen készíthetőek konzerv paradicsommal

4. Frissítő hideg paradicsomleves

Kalóriaszegény és villámgyors, mégis ízletes, a forró napok kedvence lehet ez a leves. 50 dkgkonzerv paradicsomot a levével együtt, 2 piros színű paprikát (kápia vagy kaliforniai) kimagozva, kicsumázva és felkockázva összeturmixolunk, belereszelünk 1 kis gerezd fokhagymát, hozzáadunk 8-10 csepp Tabasco szószt, ízlés szerint sózzuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyivel számunkra ideális levest kapunk. 15 percre betehetjük a fagyasztóba, hogy igazán frissítő legyen.

5. Expressz chilis bab

A mexikói klasszikus általában hosszan fő, de elkészíthetjük gyors változatban is. 50 dkg darált húst, 1 fej aprított hagymát és 1 gerezd fokhagymát 2 evőkanál olajon futtassunk meg kb. 5 perc alatt, majd adjunk hozzá 1 konzerv vörösbabot lecsepegtetve, 60 dkg konzerv paradicsomot felkockázva a levével együtt. Sózzuk, adjunk hozzá 1 kávéskanál chilit, valamint 1 húsos paprikát csíkokra vágva. 15 perc alatt főzzük össze, tálalhatjuk is rizzsel vagy friss kenyérrel.

Gyorsan elkészül a chili con carne is konzerv paradicsommal
Gyorsan elkészül a chili con carne is konzerv paradicsommal

Sugo és salsa: a sokoldalú paradicsomszósz >>>

A ketchupról és más paradicsomszószokról >>>

Elsősegély a kamrából: a paradicsomszósz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.