Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Praktikus

A sztárséf szerint ez a hibátlan rizses hús titka

A spanyol rizseshús, azaz a paella egyik királya, Danny Lledo már gyerekkorában is sokat tanult apjától, aki akkoriban Valenciában dolgozott szakácsként. A D.C. séfje szerint nem kell semmi ördöngösségre gondolni, ha egy jó rizseshúsba vágnánk a fejszénket, ugyanis mindössze három szabályt kell betartani, de azt nagyon szigorúan.

A paella, ami egyébként az egyik leghíresebb spanyol étel, leginkább ebédre, fatűzön készült általában rizzsel, paradicsommal, hagymával, csigával, kacsával vagy nyúlhússal, de előfordul, hogy csirkét is használnak hozzá. Ez a főétel, amit eredetileg a serpenyőből fogyasztanak, még ma is annyira kapós hazájában, mint nálunk a pörkölt, vagy esetleg a vasárnapi rántott hús.

A washingtoni Michelin-csillagos étterem séfe már több rangos elismerést is bezsebelt kiváló paellájával, most pedig nekünk is elárulta azt a három aranyszabályt, aminek segítségével mi is hasonlóan finomat alkothatunk.

Ez a tökéletes paella titka /Fotó: Shutterstock
Ez a tökéletes paella titka /Fotó: Shutterstock

Nem lóverseny!

A valenciai származású Lledo szerint a hibátlan paella egyik kulcsa, hogy legalább két órát kell rászánni. Mint mondja, a spanyol különlegesség főzése leginkább egy maratonhoz hasonlítható, és nem sprintversenyhez, azaz semmit nem szabad elkapkodni- írja a Food & Wine Magazin.

A rizs a legfontosabb

Annak ellenére, hogy az étel gerincét az alaplé adja meg, a hangsúlyt mégis a rizsre kell fektetni. A nagyjából tizennyolc perces főzési idő a következőképpen történik; az első tíz percben erős, az azt követő hét percben mérsékelt, majd az utolsó egy percben intenzív lángos kell főzni úgy, hogy a végén egy picit az edény aljára karamellizálódjon.

Csínján bánjunk az összetevőkkel

A kevesebb néha több! Ahhoz, hogy meglegyen a tökéletes ízharmónia, az alapleven túl sáfrány, olívaolaj, paradicsom, fokhagyma és paprika is szükséges. Csak annyi összetevőt használjunk, amennyi lehetővé teszi, hogy minden elem egyformán élvezhető legyen. Lledo szerint könnyen felboríthatja az egyensúlyt, ha túl sok húst, vagy zöldséget teszünk az ételbe.

SZAFTOS CSIRKÉS PAELLA: A SPANYOL SÜLT RIZSES HÚS RENGETEG ZÖLDSÉGGEL

A paellának, avagy a spanyol rizses húsnak számos, egészen pontosan 44 hivatalos változata létezik. Ha egy igazán autentikus verziót szeretnénk készíteni, akkor érdemes beszerezni egy nagyobb öntöttvas serpenyőt, amibe egy családi adag is belefér, s gond nélkül be tudjuk tolni a sütőbe is.

Így készül a csirkés paella
Így készül a csirkés paella

Hozzávalók:

Az alapléhez:

  • 4 db felső csirkecomb
  • 1 db sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • szemes bors
  • 1 db paradicsom
  • 1 mokkáskanál rozmaring
  • 1,5 l víz

A "sofrito"-hoz:

  • 2 fej hagyma
  • 2 ek olívaolaj

A paellához:

  • 25 dkg rizottó rizs
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • bors
  • sáfrány
  • 10 dkg zöldbab
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 5 szem koktél paradicsom

A PONTOS RECEPTET ITT TALÁLOD >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.