Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Praktikus

A sztárséf szerint ez a hibátlan rizses hús titka

A spanyol rizseshús, azaz a paella egyik királya, Danny Lledo már gyerekkorában is sokat tanult apjától, aki akkoriban Valenciában dolgozott szakácsként. A D.C. séfje szerint nem kell semmi ördöngösségre gondolni, ha egy jó rizseshúsba vágnánk a fejszénket, ugyanis mindössze három szabályt kell betartani, de azt nagyon szigorúan.

A paella, ami egyébként az egyik leghíresebb spanyol étel, leginkább ebédre, fatűzön készült általában rizzsel, paradicsommal, hagymával, csigával, kacsával vagy nyúlhússal, de előfordul, hogy csirkét is használnak hozzá. Ez a főétel, amit eredetileg a serpenyőből fogyasztanak, még ma is annyira kapós hazájában, mint nálunk a pörkölt, vagy esetleg a vasárnapi rántott hús.

A washingtoni Michelin-csillagos étterem séfe már több rangos elismerést is bezsebelt kiváló paellájával, most pedig nekünk is elárulta azt a három aranyszabályt, aminek segítségével mi is hasonlóan finomat alkothatunk.

Ez a tökéletes paella titka /Fotó: Shutterstock
Ez a tökéletes paella titka /Fotó: Shutterstock

Nem lóverseny!

A valenciai származású Lledo szerint a hibátlan paella egyik kulcsa, hogy legalább két órát kell rászánni. Mint mondja, a spanyol különlegesség főzése leginkább egy maratonhoz hasonlítható, és nem sprintversenyhez, azaz semmit nem szabad elkapkodni- írja a Food & Wine Magazin.

A rizs a legfontosabb

Annak ellenére, hogy az étel gerincét az alaplé adja meg, a hangsúlyt mégis a rizsre kell fektetni. A nagyjából tizennyolc perces főzési idő a következőképpen történik; az első tíz percben erős, az azt követő hét percben mérsékelt, majd az utolsó egy percben intenzív lángos kell főzni úgy, hogy a végén egy picit az edény aljára karamellizálódjon.

Csínján bánjunk az összetevőkkel

A kevesebb néha több! Ahhoz, hogy meglegyen a tökéletes ízharmónia, az alapleven túl sáfrány, olívaolaj, paradicsom, fokhagyma és paprika is szükséges. Csak annyi összetevőt használjunk, amennyi lehetővé teszi, hogy minden elem egyformán élvezhető legyen. Lledo szerint könnyen felboríthatja az egyensúlyt, ha túl sok húst, vagy zöldséget teszünk az ételbe.

SZAFTOS CSIRKÉS PAELLA: A SPANYOL SÜLT RIZSES HÚS RENGETEG ZÖLDSÉGGEL

A paellának, avagy a spanyol rizses húsnak számos, egészen pontosan 44 hivatalos változata létezik. Ha egy igazán autentikus verziót szeretnénk készíteni, akkor érdemes beszerezni egy nagyobb öntöttvas serpenyőt, amibe egy családi adag is belefér, s gond nélkül be tudjuk tolni a sütőbe is.

Így készül a csirkés paella
Így készül a csirkés paella

Hozzávalók:

Az alapléhez:

  • 4 db felső csirkecomb
  • 1 db sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • szemes bors
  • 1 db paradicsom
  • 1 mokkáskanál rozmaring
  • 1,5 l víz

A "sofrito"-hoz:

  • 2 fej hagyma
  • 2 ek olívaolaj

A paellához:

  • 25 dkg rizottó rizs
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • bors
  • sáfrány
  • 10 dkg zöldbab
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 5 szem koktél paradicsom

A PONTOS RECEPTET ITT TALÁLOD >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.