Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hóvégi mustránkat nem csak a naptár szigorú betartásával ejthetjük meg, hiszen néha hó közben is előfordul, hogy kimarad egy-egy nagy bevásárlás, és a kamrában fellelhető készletre szorulunk.

A kiadós aranytartalék, a tészta mellett ilyenkor igen jól jön, ha van otthon néhány üveg paradicsomlé vagy paradicsomkonzerv, sőt a gyerekkorunk kedvelt paradicsomsűrítményeinek is lehet örülni.

Szószok, levesek alapja, de rengeteg rakott étel, tésztaféle, mártogatós alapja is lehet a paradicsomszósz
Szószok, levesek alapja, de rengeteg rakott étel, tésztaféle, mártogatós alapja is lehet a paradicsomszósz

A paradicsomkonzerv sokrétűen felhasználható alapanyag. Desszertet ugyan nem varázsolhatunk belőle, de leveseket készíthetünk belőle, és a főételek igen széles spektrumának fontos alapanyaga.

Paradicsomlevesek

Kezdjük mindjárt a levessel. A menzaételek koronázatlan királya, a paradicsomleves szinte mindenki számára kedvelt fogás. A leves elkészítésének számtalan módja létezik. A klasszikus, magyaros verzió paprikás rántásalapra helyezi a paradicsomlevet, és ehhez ad cukrot, zellerlevelet, valamint némi rizstésztát vagy betűtésztát.

A modernebb, trendkövető paradicsomleves már semmiféle rántással nincs besűrítve, jellemzően mediterrán zöldfűszerekkel ízesített, és cukor sincs benne. Az ilyen bazsalikomos, oregánós paradicsomlevesekhez jól illik egy szelet kenyér, sőt ha igazán olaszos hangvételűre szeretnénk szabni, akkor a levest eleve néhány szelet szikkadt kenyérre szedjük. A paradicsomlevest pikánssá tehetjük egy kevés tejszínnel, parmezánnal, vagy kínálhatunk mellé frissen sült pizzakenyeret, esetleg grissinit.

A paradicsomleves rengeteg féle lehet, tejszínesen,mediterrán fűszerekkel is isteni
A paradicsomleves rengeteg féle lehet, tejszínesen,mediterrán fűszerekkel is isteni
A paradicsomleves rengeteg féle lehet, tejszínesen,mediterrán fűszerekkel is isteni
A paradicsomleves rengeteg féle lehet, tejszínesen,mediterrán fűszerekkel is isteni

Paradicsomleves alapon készíthetünk babos, lencsés, gerslis, zöldségekben gazdag sűrűbb leveseket is. A zöldséglevesekhez is adható paradicsompüré, de vigyázzunk, itt nem jó, ha a paradicsomos íz ural mindent, úgyhogy csak mértékkel szabad hozzáadni ezekhez az ételekhez.

Paradicsomszószok

A paradicsompüréből, paradicsomléből remek mártások készíthetők, igazi olaszos sugók, különféle paradicsomos mártások, amikhez igazán nem kell sok: kis hagyma, kevés fűszer, bacon, és már kész is az illatos, ízes tésztaszósz. Az így készített szószokat felhasználhatjuk még pizzához, de tehetjük lasagnéba, muszakába is, vagy bármilyen olyan rakott ételhez, amihez ízben passzol és nem áztatja el.

Pizzákra is nélkülözhetetlen a paradicsomszósz
Pizzákra is nélkülözhetetlen a paradicsomszósz

Paradicsomszószból készíthetünk hideg mártásokat, afféle dipeket, mártogatósokat, salsákat is, amiket előételekhez kínálhatunk. A hidegen kínált ételek közül a paradicsommártás, paradicsomszósz a különféle tésztasalátákban is jól jöhet, de készíthetünk vele svéd gombasalátát is.

A mártogatós paradicsomszósz, a salsa, paradicsomkonzervből is tökéletes
A mártogatós paradicsomszósz, a salsa, paradicsomkonzervből is tökéletes
Paradicsomos raguk

A lazább mártások mellett a paradicsomszósz nagyon jó alapja sokféle ragunak is. Ezek lehetnek húsosak is, vagy akár vegetáriánusok. A húsos ragukhoz jó lehet egy kevés darált hús vagy szalonna, sőt, ha időnk engedi, a darált húsból készíthetünk gombócokat is, és azokat belefőzhetjük a raguba. Nélkülözhetetlen a paradicsomszósz a bolognai és milánói mártásokkal készülő ételekhez. Nem meglepő mód a paradicsomszósz jelenléte utat nyit a töltött paprikához is. A darált húsos, szalonnás ételek mellett a hirtelen sült szeleteket is felönthetjük egy kevés szósszal, illetve a sütőben sütött húsokhoz is adhatunk szószt.

Az olaszos tésztaételek lapja a paradicsomszósz
Az olaszos tésztaételek lapja a paradicsomszósz

A vegetáriánus paradicsomos fogások közül igazi klasszikus a paradicsomos krumpli, illetve a paradicsomos káposzta, de ezen az alapon készíthetünk spanyol patatas bravast vagy kicsit törökös beütésű egytálételeket, töltött zöldségeket, vagy akár lecsót is. Aztán persze jöhet a chili con carne, ami végszükség esetén teljes egészében megoldható a kamra kifosztásával. A kukorica és a bab is jól eláll konzerv formájában, így igazi jolly joker-ként érdemes ezekből is tartani néhány dobozzal.

Chili con carne, csilis bab - természetesen paradicsomszósszal
Chili con carne, csilis bab - természetesen paradicsomszósszal
Tejszínes paradicsomleves

Hozzávalók:
40 dkg-os hámozott paradicsom konzerv
2 dl főzőtejszín
2 dl víz
1 kisebb póréhagyma
5 dkg vaj
1 kávéskanál szerecsendió
kevés cukor

Elkészítés: Vajon megdinsztelem a karikára szelt póréhagymát, majd amikor már kellően összeesett, akkor ráöntöm a paradicsomot, egy kis vizet adok hozzá, és közepes lángon főzöm. Nagyjából negyedóra múlva botmixerrel elsimítom, hozzáadom a tejszín, és nekiállok kedvemre ízesíteni.

A paradicsomleves rengeteg féle lehet, tejszínesen,mediterrán fűszerekkel is isteni
A paradicsomleves rengeteg féle lehet, tejszínesen,mediterrán fűszerekkel is isteni
A paradicsomleves rengeteg féle lehet, tejszínesen,mediterrán fűszerekkel is isteni
A paradicsomleves rengeteg féle lehet, tejszínesen,mediterrán fűszerekkel is isteni
Gnocchi alla romana
Gnocchi paradicsomszósszal - alapétel, kiadós, egyszerű, megunhatatlan!
Gnocchi paradicsomszósszal - alapétel, kiadós, egyszerű, megunhatatlan!

Hozzávalók:
5 dl tej
5 dl víz
25 dkg durum liszt
4 tojássárgája
őrölt szerecsendió
frissen őrölt fekete bors

10 dkg vaj
5 dkg parmezán

Elkészítés: A sütőt 190 fokra előmelegítettem, a csempés konyhapultot alaposan megpucoltam, majd olajjal vékonyan bekentem. A tejet és a vizet egy lábasba öntöttem, és kis sóval felforraltam. A lisztet fokozatosan, folyamatos keverés mellett a felforralt elegyhez adtam (kézi mixerrel könnyítve meg a dolgomat), majd homogénné vált masszát sóztam, borsoztam, szerecsendióval ízesítettem, elkevertem benne a tojások sárgáját, és még néhány percig hagytam a láng felett szilárdulni (szigorúan kevergetve, itt már fakanállal). Ezután az egészet az olajos konyhapultra borítottam és egy szilikon spatulával kisujjnyi vastagra elsimítottam. A massza nagyjából 10 perc múlva, mint a matrica levált a csempéről, s ekkor egy 4-5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket vágtam belőle.
Egy közepes hőálló üvegtálat kikentem vajjal, majd a kissé deformitásra hajlamos gnocchikat óvatosan egymásra fektettem. Végezetül elosztottam rajtuk a vajat, megszórtam őket sajttal, friss szerecsendióval, addig sütöttem, amíg a sajt szépen meg nem színesedett. Házi paradicsomszósszal kínáltam.

Házi paradicsomszósz

Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
5 dl paradicsompüré
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

frissen őrölt feketebors
2 mokkáskanál szárított kakukkfű
2 mokkákanál szárított rozmaring

Elkészítés: Az olajat felhevítettem, majd az apróra vágott hagymát megdinszteltem. Amikor már majdnem jó volt, akkor a fokhagymát és a zöldfűszereket is az elegyhez adtam, és néhány percet pároltam. Ezután hozzáöntöttem a pürét, sóztam, borsoztam, és kis lángon legalább fél órát hagytam bugyogni.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.