Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Farsangi szalagos fánk
Kínai szezámmagos csirke
Epres blondie
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott zöldbab darált hússal
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus stíriai metélt
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus grízgaluska leves
Babgulyás
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba
Praktikus

Íme, a legegyszerűbb módszerek a befőttesüvegek sterilizálására

Hamarosan itt az eperszezon, lassan virágzik a bodza is: egyre közelít a befőzések ideje. Akinek nincs sterilizáló gépe, kénytelen más módszerekkel fertőtleníteni az üvegeket. Hogy hogyan? Máris mutatjuk!

Valószínűleg már te is elgondolkodtál azon, vajon mi szükség van az üvegek fertőtlenítésére? Nos, a válasz roppant egyszerű: a polcon tárolt, tavaly elmosott lekvárosüveg, de még az üzletből újonnan beszerzett befőttesüveg sem tiszta. A benne lévő nemkívánatos mikroorganizmusok pedig belekavarhatnak a tartósítás folyamatába. Érdemes hát sterilizálni az üvegeket a biztonságunk, a minőség és az ízek miatt. Nézzük, milyen módszerek jöhetnek szóba!

Mosogatógép

Igen, igen, jól olvasod. Ahhoz, hogy ez a módszer hatékony legyen, a mosogatógépen be kell állítani a „fertőtlenítés” programot. Ez általában melegebb vízzel dolgozik, mint a szokásos programok. Tegyük az üvegeket fejjel lefelé a mosogatógépbe – a legjobb, hogy akár a többi tányérral, pohárral együtt is elindíthatjuk, nem kell külön beindítani ezért a mosogatógépet. Ne feledjük, hogy ez a ciklus hosszabb ideig tarthat, mint a szokásos, ezt tartsuk szem előtt, amikor a munkát tervezzük! Ha a befőzéshez melegen kell tartani az üveget, tartsuk őket a párás mosogatógépben addig, amíg megtöltjük őket.

A mosogatógép kényelmes megoldás erre is / Fotó: Shutterstock
A mosogatógép kényelmes megoldás erre is / Fotó: Shutterstock

Üvegek sterilizálása vízfürdőben

Tegyük egy edénybe szájukkal felfelé az üvegeket, és töltsük fel annyi vízzel, hogy legalább negyedéig ellepje az üvegeket kívül és belül is. A legjobb, ha forró vízzel dolgozunk, így csökkentjük a forráshoz szükséges időt. 10 percig forraljuk az üvegeket, majd óvatosan vegyük ki őket a vízből, öntsük ki a bennük lévő vizet, és hagyjuk a levegőn megszáradni.

A klasszikus, vízfürdős módszer / Fotó: Shutterstock
A klasszikus, vízfürdős módszer / Fotó: Shutterstock

És ahogy ne sterilizáljunk

A sütőben sterilizálás eléggé bizonytalan módszer, mivel sok sütő nem képes egyenletesen magas hőmérsékletet biztosítani. Ráadásul a száraz hő meggyengítheti az üvegeket, így azok könnyebben törnek. Ugyanígy nem javasolt az üvegeket mikróban fertőtleníteni: a nedves üres üvegek nem melegednek át egyenletesen, könnyen túlhevülhetnek és akár fel is robbanhatnak.

Tudtad?

A fedőket nem kell sterilizálni. Valójában a magas hőmérséklet csak árt, hiszen a tömítés meghibásodását okozhatja. Elég, ha meleg, mosószeres vízben átmosod, majd leöblíted őket.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.