Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Praktikus

Keserű a cukkini? Ezzel a módszerrel megszabadulhatsz a mellékíztől!

Ha sokáig állt otthon a pulton a cukkini, előfordulhat, hogy kesernyés íze lesz. Ettől még nem kell kidobni: nem is egy, hanem rögtön három tippet adunk, hogyan tudod eltüntetni a kellemetlen ízt.

Itt a nyár, és vele a cukkiniszezon! Süthetjük, grillezhetjük, tehetjük lecsóba, ragukba – változatosan elkészíthető és nagyon finom zöldség. Ám néha előfordul, hogy az íze kesernyéssé válik.

Sokféleképpen elkészíthető, igazán egészséges zöldség / Fotó: Shutterstock
Sokféleképpen elkészíthető, igazán egészséges zöldség / Fotó: Shutterstock

Mitől lesz keserű?

Ez az íz a kurkubacitinnek köszönhető , amely egy szerves vegyület és amelyet a tökfélék – mint a cukkini vagy az uborka – termelnek a kártevők elleni védekezésül. A növények nemesítésének köszönhetően a kurkubacitin egyre kevésbé van jelen a zöldségekben, így nem kell attól tartanunk, hogy az egészségre ártalmas mennyiség lenne a zöldségesnél vagy az üzletekben vásárolt cukkiniben – akkor sem, ha picit keserűnek érezzük egyiket-másikat. A kesernyés ízt egyébként okozhatja környezeti stressz is, mint például a meleg, a szárazság vagy a nagy hőmérsékleti ingadozás.

Mit tehetünk?

A legjobb, ha a friss, egészséges cukkinit azonnal felhasználjuk. Ha erre nincs lehetőség, akkor se hagyjuk otthon állni túl sokáig, 4-6 napon belül fogyasszuk el. Ha picit mégis keserű lenne, íme, három módszer, amellyel megszabadulhatunk a kellemetlen íztől:

  1. Sózás: Meghámozzuk és apró kockákra vágjuk a cukkinit, szűrőedénybe tesszük és gazdagon megsózzuk. Alaposan elkeverjük, hogy a só mindenhol egyformán érje. Állni hagyjuk legalább 30 percig, majd leöblítjük. A só a keserű levet felszívja, így a cukkinit máris főzhetjük.
  2. Szódabikarbónás áztatás: Jó módszer, ha a meghámozott és feldarabolt cukkinit 30 percre szódabikarbónával kevert vízbe áztatjuk. A hatóidő letelte után lecsöpögtetjük a zöldséget, és máris készülhet például a lecsó.
  3. Cukor és szódabikarbóna a főzővízhez: A cukkini főzésekor adjunk hozzá egy evőkanál cukrot és/vagy egy evőkanál szódabikarbónát. A cukor kiegyenlíti a keserű ízt, a szódabikarbóna pedig magába szívja.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.