Itt a nyár, és vele a cukkiniszezon! Süthetjük, grillezhetjük, tehetjük lecsóba, ragukba – változatosan elkészíthető és nagyon finom zöldség. Ám néha előfordul, hogy az íze kesernyéssé válik.
Ez az íz a kurkubacitinnek köszönhető , amely egy szerves vegyület és amelyet a tökfélék – mint a cukkini vagy az uborka – termelnek a kártevők elleni védekezésül. A növények nemesítésének köszönhetően a kurkubacitin egyre kevésbé van jelen a zöldségekben, így nem kell attól tartanunk, hogy az egészségre ártalmas mennyiség lenne a zöldségesnél vagy az üzletekben vásárolt cukkiniben – akkor sem, ha picit keserűnek érezzük egyiket-másikat. A kesernyés ízt egyébként okozhatja környezeti stressz is, mint például a meleg, a szárazság vagy a nagy hőmérsékleti ingadozás.
A legjobb, ha a friss, egészséges cukkinit azonnal felhasználjuk. Ha erre nincs lehetőség, akkor se hagyjuk otthon állni túl sokáig, 4-6 napon belül fogyasszuk el. Ha picit mégis keserű lenne, íme, három módszer, amellyel megszabadulhatunk a kellemetlen íztől:
(Nyitókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.