Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A különféle lapos kenyerek igazi megmentők lehetnek dolgos napokon. Jól elvannak a fagyasztóban, és bármikor percek alatt kiadós és gyors fogás készülhet segítségükkel - mégpedig változatosan.

Van ugye a spanyol tortilla, ami sült krumpli és felvert tojás lepénnyé sült tökéletes hóvégi étele. A népszerű spanyol tapas-tálak kedvence, de egy jóféle salátával kiadós ebéd vagy vacsora is lehet.

 

Ez a spanyol tortilla, a krumplis omlett
Ez a spanyol tortilla, a krumplis omlett

 

Meg van a kedvelt tortilla-chips, ez a kukoricás ropogtatnivaló, ami tökéletes guacamole – avokádókrém - vagy fűszeres salsa mellé, vendégvárónak vagy izgalmas film mellé - de most nem róluk lesz szó, hanem az azonos névre hallgató lapos kenyérről.

A tortilla-lap az egyik legpraktikusabb kenyérféle. A lelkesebbek készíthetik házilag is, de boltban készen is kapható, általában tízes kiszerelésben, remekül eltartható a hűtőben felbontás után is. Tökéletesen helyettesíthető a lapos és vékony pitával, a másik igen népszerű lapos kenyérrel, a különbség annyi, hogy tortillából létezik búzás és kukoricás változat, sőt chilis, fokhagymás ízesítés is. Igazi megmentő, érdemes tartani belőle otthon, mert 10 perc alatt sokféle étel készíthető belőle.

 

A tortilla-lapok készülhetnek házilag, de készen is beszerezhetjük őket
A tortilla-lapok készülhetnek házilag, de készen is beszerezhetjük őket

 

Kenyérpótló

Száraz serpenyőben 1-2 perc alatt átforrósítjuk, megpirítjuk, bármilyen szendvicskrémhez, salátához kenyér helyett fogyaszthatjuk, mártogathatjuk különféle kencékbe is csíkokra vágva, de például egy gyors csirkemájas nyárs vagy a fűszeres shakshuka mellé is ideális köret.

 

Csirkemájas nyárshoz is jól illik, főleg fűszeres joghurttal
Csirkemájas nyárshoz is jól illik, főleg fűszeres joghurttal

 

A vékony lepénykenyeret elkészíthetjük melegszendvicsnek vagy mini-pizzának is: egyszerűen csak megpakoljuk a tetejét a kedvünk szerinti alapanyagokkal,megszórjuk reszelt sajttal, és sütőben néhány perc alatt megsütjük.

Quesadilla

Mexikói melegszendvicsnek is hívhatnánk ezt az egyszerű, de nagyszerű ételt. A tortilla-lap egyik felére tölteléket pakolunk, megszórjuk sajttal, félbehajtjuk, majd száraz serpenyőben addig sütjük, amíg a sajt megolvad, a kenyér pedig ropogósra sül. A félbehajtott quesadillát egyszerűen megfordíthatjuk egy lapáttal, de készíthetjük két lapból is, amit majd tálaláskor vágunk cikkekre, ebben az esetben átfordításkot egy tányérra borítjuk a serpenyőből a töltött tortillát, így a sületlen fele kerül alulra, és visszacsúsztatjuk a serpenyőbe, hogy készre piruljon a másik oldala is.

 

Pikk-pakk megsül a töltött tortilla száraz serpenyőben, zsiradék nélkül
Pikk-pakk megsül a töltött tortilla száraz serpenyőben, zsiradék nélkül

 

Hogy mit teszünk a quesadillába, az igazán csak a fantáziánkon és a hűtőnk tartalmán múlik. Mehet bele bármilyen felvágott, maradék sült vagy főtt hús, aprított zöldség, paradicsomkarika, sült padlizsánszelet, grillezett cukkini, feldobhatjuk olajbogyóval, kapribogyóval, aszalt paradicsommal, de felhasználhatjuk hozzá a maradék zöldséges vagy húsos ragukat is. Ha viszont éppen kong a kincstár, egy marék sajt és egy kis konzerv kukorica, bab, némi hagyma is tökéletes töltelék.

 

Quesadilla - itt kukoricával töltve, paradicsomos salsával
Quesadilla - itt kukoricával töltve, paradicsomos salsával

 

És hogy nem csak Mexikóban népszerű, arra bizonyíték, hogy egyre több helyen találkozhatunk vele, sőt az olaszok is készítenek hasonlót: az ő félbehajtott, töltött és átsütött lepénykenyerükkel piadina néven találkozhatunk.

Wrap

A tortilla-lapot tekerhetjük is, persze előzetesen mindenféle finomsággal megtöltve, így kapjuk a wrap névre hallgató tortilla-tekercseket. Ezek szendvicsként magunkkal vihetjük munkahelyre, iskolába, piknikre, de felszeletelve vendégvárónak is mutatós és finom, akár többféle a töltelékkel töltve. Ezekhez nagyon jól illik egy kis mártogatni való szósz: ez lehet fűszeres tejföl, fokhagymás joghurt, de paradicsomos salsa vagy avokádókrém is, a tölteléktől függően.

 

Egy wrap-variáció csirkemellel, zöldségekkel
Egy wrap-variáció csirkemellel, zöldségekkel

 

Mivel ezeket a tekercseket nem sütjük, salátát is bátran tehetünk bele, hasábokra vágott uborkát, szeletelt paradicsomot, avokádót – ezektől nem csak színesebb és tartalmasabb, de egészségesebb és finomabb is lesz szendvicstekercsünk.

 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.