A kérdés tehát az, hogy visszafagyaszthatod-e a már egyszer felolvasztott húst? A válasz röviden: igen, de nem mindegy, hogyan olvasztottad fel.
A hús felolvasztásának három lehetséges módja van: hideg vízben, mikrohullámú sütőben vagy hűtőszekrényben. Míg az első két módszer biztonságos és elfogadható, ha azonnal felhasználod a húst, ha nem vagy biztos abban, hogy végül mégis főzni fogsz, inkább a hűtőszekrényes megoldást válaszd.
Ez utóbbi során ugyanis a darált marhahús végig hidegen marad, miközben olvad, így megakadályozhatod a baktériumok elszaporodását. A darált marhahúsban ugyanis könnyen elszaporodnak a baktériumok, különösen a 4 és 60 °C közötti hőmérséklet a „veszélyes zóna”. A hűtőben felengedett darált marhahúst tehát biztonságosan visszafagyaszthatod, hiszen a hűtési lánc nem sérült.
Ha mikróban olvasztottad ki
Akkor sem kell kidobnod, de már lesz egy kis dolgod vele. A mikrós felolvasztás során a darált hús egyes helyeken megfőhet, ezért ha újra vissza szeretnéd fagyasztani, főzd meg teljesen! Magas hőfokon a baktériumok elpusztulnak, így nyugodtan visszakerülhet a fagyasztóba a hús.
Ha hideg vízben olvasztottad ki
Ugyanígy a hideg vízben felengedett darált marhahúst is meg kell főzni, mielőtt újra lefagyasztod. Ha ezzel a módszerrel olvasztasz, nehéz biztosítani, hogy a termék folyamatosan hideg maradjon a kiolvasztási időszak alatt (a hideg hőmérséklet fenntartása érdekében 30 percenként cseréld ki a vizet).
Ha a hús teljesen megfőtt, újra lefagyasztható. Tedd át a főtt húst légmentesen záródó zacskóba, címkézd fel és írd rá a dátumot. Azért, hogy igazán finom ételt készíthess, legkésőbb 3 hónapon belül használd fel!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.