Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Minestrone recept
Minestrone
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Érdekességek

Így tárold az almát, hogy sokáig friss maradjon akkor is, ha nincs pincéd

A téli hónapokra vásárolt nagyobb mennyiségű almának a legjobb helye egy jól szellőző pincében lenne. Sajnos azonban nem mindenkinek van ilyen helyisége, ami megnehezíti kedvenc gyümölcsünk tárolását. Segítünk, hogyan tudod mégis megoldani, hogy sokáig friss maradjon az alma.

Az első és legfontosabb: mindig alaposan nézd meg, milyen gyümölcsöt vásárolsz, hiszen csak az egészséges, ép almáknak van esélyük arra, hogy sokáig frissek maradjanak. Arra is figyelj, hogy az alma szára rajta legyen a gyümölcsön, mivel a leszakadt kocsányon keresztül könnyebben támadják meg a különféle betegségek a gyümölcsöt. Mutatjuk, hogy mire ügyelj még!

Újságpapírba csomagolva jól bírja a hideget az alma / Fotó: Shutterstock

Így tárold az almát

  • Az almának a legjobb egy hűvös, 3-4 fokos helyen áttelelni. Ilyen lehet a kamra vagy az erkély. Utóbbi esetben ha fagypont alá esik a hőmérséklet, takard le egy pokróccal. Az is jó megoldás, ha egyesével újságpapírba csomagolod, és úgy teríted szét a gyümölcsöket. 
  • Nejlonba ne tedd, mert abban nem tud szellőzni, és olyan gyorsan tönkremegy, mintha meleg szobában tárolnád. 
  • Az alma természetes viaszréteggel rendelkezik, ami védi a kiszáradástól, és megelőzi, hogy baktériumok vagy más kórokozók könnyen behatoljanak a gyümölcs héján keresztül. Ahhoz, hogy ropogós és ízletes maradjon, csak közvetlenül fogyasztás előtt mosd meg.
  • Ha nagyobb mennyiségű almát vettél, a tárolás helyétől függetlenül hetente ellenőrizd, hogy nincs-e köztük romlásnak indult gyümölcs. Ezeket el kell távolítani, mert nagyon gyorsan megfertőzi a többi almát is.

Tudtad? Az alma sok etiléngázt termel, ezért ne tárold együtt más gyümölcsökkel, például szőlővel vagy banánnal, mert ezek romlását is fel tudja gyorsítani. A burgonyát se tedd a közelébe, mivel az etilén elősegíti a csírázását, és a romlást.

Az alma minden formában egészséges / Fotó: Shutterstock

Miért egészséges az alma?

Ugyan nem teljesen igaz, mégsem véletlen, hogy pont az almával kapcsolatban született a mondás, miszerint napi egy elég belőle ahhoz, hogy egészséges maradj. Az alma A-, B-komplex- és C-vitaminokat tartalmaz, valamint értékes ásványi anyagokat. A kálium, a kalcium, a cink, a fluor, a jód és a szelén együtt erősítik az immunrendszert, segítik az egészség megőrzését még a téli időszakban is.

A hasznos vegyületek legnagyobb számban az alma héjában vannak jelen, így ajánlott hámozás nélkül fogyasztani a gyümölcsöt. 

  • Magas flavonoid tartalmának köszönhető antioxidáns hatása, amelyek a sejteket károsító oxidációs folyamatok semlegesítésében játszanak fontos szerepet. A flavonoidok erősítik az immunrendszert, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében, védik a méregtelenítő szerv, a máj működését. 
  • Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést. Rosttartalmának egyharmadát a pektin adja, mely javítja az anyagcserét, savtartalma pedig a bélmozgást serkentve kedvez az emésztési folyamatoknak. Székrekedés és hasmenés esetén egyaránt ajánlott a fogyasztása. Megköti a bélben a rákkeltő anyagokat, így csökkenti a vastagbél daganatok kialakulásának kockázatát.
  • Csökkenti a koleszterint, és jótékonyan hat cukorbetegségben is, mivel a vékonybél falát bevonva csökkenti a cukor felszívódását.

Asztmára almalé

Egy angol kutatásból kiderült, hogy azoknál a gyerekeknél, akik naponta legalább egyszer ittak 100 százalékos almalevet, 47 százalékkal csökkent az asztmás roham előfordulása, szemben azokkal, akik 1 hónapban csak egyszer vagy ennél is kevesebbszer fogyasztották azt. Ezt az eredményt annak tulajdonították, hogy az almalé magasabb koncentrációban tartalmazza az antioxidánsokat, mint az egész gyümölcs.

(Forrás)

(Kiemelt kép: Shutterstock)
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.