Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Praktikus

Ezt a 6 dolgot mindenképp tartsuk szem előtt, ha mirelittel főzünk

A fagyasztott alapanyagoknak, de akár a félkész, mirelit ételeknek is igen nagy hasznát látjuk mindennapi sütéseink-főzéseink során. Van azonban néhány alapszabály, amit érdemes szem előtt tartani, ha mirelittel dolgozunk.

A fagyasztás az egyik legegyszerűbb és épp ezért a legnépszerűbb fagyasztási eljárás. Persze nem mindent lehet lefagyasztani - és vannak olyan élelmiszerek is, amelyek, bár nem gondolnánk, de kiválóan tolerálják a mínuszokat - de amit viszont igen, annak igen nagy hasznát látjuk mindennapi sütéseink-főzéseink során. Van azonban néhány alapszabály, amit érdemes szem előtt tartani, hogy mirelittel dolgozunk.

A fagyasztott zöldségeket rövidebb ideig is elegendő főzni, nem úgy, mint nyers formájukban / Fotó: Shutterstock

1. Már a vásárlásnál legyünk résen

Amikor mirelit terméket veszünk, ne csak a szavatossági időt ellenőrizzük a címkén, hanem tapogassuk meg a zacskót is. Ha a termék össze van állva, az azt jelzi, hogy korábban már legalább egyszer kiolvadt, majd pedig újra visszafagyott. Ez azért baj, mert a hőmérséklet-ingadozás miatt a zöldségekben vagy gyümölcsökben jégkristályok képződnek, amelyek jelentősen rontják a termék minőségét és élvezeti értékét.

2. Nem minden süthető sütőben

Ha egy félkész terméket – például hasábburgonyát, halrudacskát, nuggetset – nem bő olajban, hanem a sütőben szeretnénk sütni, akkor már vásárlásnál ellenőrizzük a címkén, hogy az adott étel alkalmas-e erre, és mindig pontosan tartsuk be a felhasználási javaslatot.

3. Nem kell mindent felolvasztani

A mirelit zöldségeket levesbe, főzeléknek, de akár köretként is készíthetjük. Fontos, azonban, hogy ne olvasszuk fel, hanem fagyottan használjuk. Ugyanígy tegyünk a gyümölcsökkel is, ha levest vagy smoothie-t készítünk. A fagyasztás hatására a víz térfogata megnő, és a zöldségfélék sejtfalai kitágulnak, emiatt kásás, pépes lesz. Ha viszont fagyottan dobjuk a lábasba, akkor az elkészítés során gyorsan felenged, és így az állaga hasonlítani fog a friss zöldségre, gyümölcsre.

4. Okosan a fagyasztott gyümölccsel

A sütemények készítésénél a gyümölcsöket mindenképp olvasszuk fel használat előtt. Ne tegyük forró vízbe, mert ezzel a külső részt megfőzzük, a belseje pedig fagyos marad. A legjobb, ha szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, vagy a hűtőbe tesszük néhány órára. Ha sietünk, hideg vízben is kiolvaszthatjuk. Mielőtt a süteménybe kerül, csepegtessük le, így biztosan nem áztatja el a tésztát vagy hígítja fel a krémet.

Mielőtt a süteménybe kerül a mirelit, kiolvasztott gyümölcs, csepegtessük le, így biztosan nem áztatja el a tésztát vagy hígítja fel a krémet /Fotó: Shutterstock

5. Változik a főzési idő

Ha párolt zöldséget szeretnénk köretnek vagy francia saláta alapnak, akkor figyeljünk oda, hogy nehogy túlfőzzük, mivel a fagyasztott zöldségeket rövidebb ideig is elegendő főzni, nem úgy, mint nyers formájukban.

6. Ami megromolhat, meg is romlik

Sokan úgy hiszik, hogy ha valamit lefagyasztunk, akkor az abban az állapotában marad az idők végezetéig, ahogyan azt betettük. Ez tévedés! Általában a zöldségeknek, gyümölcsöknek és a húsoknak 8-12 hónap a szavatosságuk. Mindig ellenőrizzük a lejárati időt, vagy ha mi magunk fagyasztunk le valamit, akkor írjuk rá a dátumot. Ha pedig valamit kiolvasztottunk, azt már tilos újra lefagyasztani!

Ha magad fagyasztanál, szuper tippeket találsz hozzá a borsonline.hu-n!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.