A fagyasztás az egyik legegyszerűbb és épp ezért a legnépszerűbb fagyasztási eljárás. Persze nem mindent lehet lefagyasztani - és vannak olyan élelmiszerek is, amelyek, bár nem gondolnánk, de kiválóan tolerálják a mínuszokat - de amit viszont igen, annak igen nagy hasznát látjuk mindennapi sütéseink-főzéseink során. Van azonban néhány alapszabály, amit érdemes szem előtt tartani, hogy mirelittel dolgozunk.
Amikor mirelit terméket veszünk, ne csak a szavatossági időt ellenőrizzük a címkén, hanem tapogassuk meg a zacskót is. Ha a termék össze van állva, az azt jelzi, hogy korábban már legalább egyszer kiolvadt, majd pedig újra visszafagyott. Ez azért baj, mert a hőmérséklet-ingadozás miatt a zöldségekben vagy gyümölcsökben jégkristályok képződnek, amelyek jelentősen rontják a termék minőségét és élvezeti értékét.
Ha egy félkész terméket – például hasábburgonyát, halrudacskát, nuggetset – nem bő olajban, hanem a sütőben szeretnénk sütni, akkor már vásárlásnál ellenőrizzük a címkén, hogy az adott étel alkalmas-e erre, és mindig pontosan tartsuk be a felhasználási javaslatot.
A mirelit zöldségeket levesbe, főzeléknek, de akár köretként is készíthetjük. Fontos, azonban, hogy ne olvasszuk fel, hanem fagyottan használjuk. Ugyanígy tegyünk a gyümölcsökkel is, ha levest vagy smoothie-t készítünk. A fagyasztás hatására a víz térfogata megnő, és a zöldségfélék sejtfalai kitágulnak, emiatt kásás, pépes lesz. Ha viszont fagyottan dobjuk a lábasba, akkor az elkészítés során gyorsan felenged, és így az állaga hasonlítani fog a friss zöldségre, gyümölcsre.
A sütemények készítésénél a gyümölcsöket mindenképp olvasszuk fel használat előtt. Ne tegyük forró vízbe, mert ezzel a külső részt megfőzzük, a belseje pedig fagyos marad. A legjobb, ha szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, vagy a hűtőbe tesszük néhány órára. Ha sietünk, hideg vízben is kiolvaszthatjuk. Mielőtt a süteménybe kerül, csepegtessük le, így biztosan nem áztatja el a tésztát vagy hígítja fel a krémet.
Ha párolt zöldséget szeretnénk köretnek vagy francia saláta alapnak, akkor figyeljünk oda, hogy nehogy túlfőzzük, mivel a fagyasztott zöldségeket rövidebb ideig is elegendő főzni, nem úgy, mint nyers formájukban.
Sokan úgy hiszik, hogy ha valamit lefagyasztunk, akkor az abban az állapotában marad az idők végezetéig, ahogyan azt betettük. Ez tévedés! Általában a zöldségeknek, gyümölcsöknek és a húsoknak 8-12 hónap a szavatosságuk. Mindig ellenőrizzük a lejárati időt, vagy ha mi magunk fagyasztunk le valamit, akkor írjuk rá a dátumot. Ha pedig valamit kiolvasztottunk, azt már tilos újra lefagyasztani!
Ha magad fagyasztanál, szuper tippeket találsz hozzá a borsonline.hu-n!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.