Itt az új sárgarépa, a karalábé, a friss spenót, és lehet kapni articsókát is. Az articsóka nálunk még nem terjedt el, de az olaszok és a franciák nagyon sokat fogyasztanak ebből a dekoratív növényből. A friss spenót és répa is tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, ráadásul ezek a zöldségek alig tartalmaznak kalóriát, és olyan frissek, hogy néhány perc alatt elkészülnek, érdemes őket tehát számításba venni hétköznapi vacsorákon is.
Nézzünk néhány receptet:
Friss karottasaláta
Hozzávalók:
40 dkg zsenge sárgarépa
1 nagy alma
2 szál angolzeller
5 dkg mazsola
1/2 pohár joghurt
1 kanál méz
½ citrom leve és reszelt héja
só
Elkészítés: A répát és almát meghámozva durvára reszeljük. Hozzáadjuk a megtisztított és vékonyan felszeletelt zellert. Beleszórjuk a mazsolát, ráreszeljük a citromhéjat. A joghurtot összekeverjük a mézzel, sóval és citromlével, majd ráöntjük a répára. A tetejét ízlés szerint megszórhatjuk durvára vágott dióval. Behűtve tálaljuk.
Articsóka sonkával töltve
Hozzávalók 4 személyre:
12 db articsóka
1 citrom leve
1 gerezd fokhagyma
30 dkg főtt füstölt sonka
1 csokor petrezselyem
2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés: Az articsóka szárát, esetleges hibás leveleit és a tetejét éles késsel levágjuk, az összes vágott felületet bekenjük citromlével, hogy ne színeződjön el. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. A sonkát egészen apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, felaprítjuk. A sütőt 220 C-fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük.
Nagyobb edényben sós vizet forralunk, beletesszük az articsókát, és kb. 15 percig főzzük, amíg megpuhul. Lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni. Közben serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a fokhagymát és a sonkát, összepirítjuk. Az articsókákat tűzálló tálra helyezzük, és levelei közé töltjük a sonkát. Néhány perc alatt az előmelegített sütőben megforrósítjuk, meghintjük a petrezselyemmel, és frissen tálaljuk.
Gombával töltött karalábé
Hozzávalók:
4 karalábé
50 dkg gomba (csiperke)
1 zsemle
1 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 tojás
3-4 dl joghurt
5 dl húsalaplé vagy kockából készült zöldségalaplé
só
olaj
petrezselyem
bors
kakukkfű
bazsalikom
Elkészítés: A karalábét meghámozzuk, és karalábévájóval vagy kiskanállal kivájjuk a közepét. A hagymát kockára vágjuk, megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, majd a kis kockára vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, és megvárjuk, míg levet enged. A zsemlét vagy kiflit szintén kis kockákra vágjuk, és a gombás keverékbe forgatjuk. Ha felvette a gomba levét, lezárjuk a tüzet alatta, kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük az egyik tojást és a fűszereket (kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem, valamint sózzuk, borsozzuk, ha még kellene). A keverékkel betöltjük a karalábékat. Egy tűzálló tálat vékonyan kikenünk olajjal, beletesszük a karalábékat, mellészórjuk a kivájt karalábéforgácsokat és ráöntjük a húslevest. A tálat alufóliával szorosan lefedjük, és sütőben 180-200 fokon 45-50 percet sütjük. Ekkor levesszük a fóliát, a másik tojást elkeverjük a joghurtban, és leöntjük vele a karalábékat. Nem baj, ha lefolyik, mert kicsit besűríti a levet. További 15-20 percet sütjük, joghurttal meglocsolva tálaljuk
Spenótos-kecskesajtos csirkemell
Hozzávalók:
4 db csirkemellfilé
30 dkg friss spenót
10 dkg friss kecskesajt
5 vékony szelet pármai sonka
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
2 dkg vaj
oregánó
bazsalikom
cayenne bors
só
bors
Elkészítés: A csirkemelleket hosszában félbevágjuk, majd bedörzsöljük őket az oregánóval, a bazsalikommal, a cayenne borssal és a sóval. Hűtőbe rakjuk kb. 1 órára. A spenótleveleket alaposan megmossuk, a szárakat letördeljük róla. Forrásban lévő vízbe dobjuk, majd mikor megfőtt, leszűrjük. Mikor kihűlt, apróra vágjuk, vagy turmixgépben összeturmixoljuk. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, az apróra vágott fokhagymát megfuttatjuk, rádobjuk a spenótot, megsózzuk, borsozzuk, majd kb. 2 percig pirítjuk. A csirkemellekre felhevített serpenyőben kérget sütünk kb. 1 perc alatt, majd egy kivajazott hőálló tálba rakjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A pármai sonkát rárakjuk a húsra, majd a spenótot rétegezünk a tetejére. A kecskesajtot ráreszeljük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Párolt basmati rizs illik hozzá, de gnocchival vagy friss salátával is nagyon finom.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.