Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Praktikus

Zöld és savanyú, mégis imádjuk

Találós kérdésünk: kevés és könnyen beszerezhető hozzávaló, majdnem mindenki szereti és ráadásul el is áll. Mi az? Eltaláltad: a koviubi.

A nyár egyik kedvence ez az erjesztett savanyúság. Ilyenkor sok teraszon, erkélyen, ablakpárkányon díszelegnek kisebb-nagyobb befőttesüvegek, tányérkával leszorítva. Napoznak a koviubik. Miután picit lebarnultak, hideg lében fürdenek, majd lecsúsznak a torkokon zsíros kenyér, paprikás krumpli, hideg sültek mellé - vagy a savanyú lé nyári üdítő gyanánt. Készülhet belőle isteni frissítő leves is, darabolhatjuk salátába is az uborkát, de ne felejtsük el azonnal legyártani a következő adagot, hogy folyamatos utánpótlásunk legyen egész nyáron. 96%-os víztartalma miatt igazán frissítő, energiaszegény és zsírt sem tartalmaz, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

Egy nagy üveg, uborka és fűszerek
Egy nagy üveg, uborka és fűszerek

Az uborka, császárok kedvence

A több ezer éve ismert uborka nálunk a 17. század óta elterjedt. Rokonai a cukkini és a különböző dinnyefélék, de igazából tökféle, és ezek közül is az egyik leggyakrabban fogyasztott zöldség a világon. Tiberius császár annyira kedvelte, hogy hadjárataira hordozható üvegházakat vitt magával.

A kovászoláshoz 8-10 cm-es fürtös csemege fajtát használunk. A zöldségesek, áruházak szerencsére „kovászolni való” jelzővel segítik a kezdő kovászolókat.

Kell neki a meleg
Kell neki a meleg

De mi is az a kovászolás?

Egy olyan kémiai folyamat, amely során a cukorból alkohol lesz az élesztő segítségével. Az okosok ezt tejsavas erjedésnek hívják, amiben a sónak is nagy szerepe van. Kenyér nélkül, csak liszttel tehát ne nagyon álljunk neki kovászolni, viszont a napfény nem kötelező, inkább csak a meleg. Az uborkán kívül kovászolhatunk patisszont, cukkinit, fokhagymát és káposztát is.

Szezonban érdemes folyamatosan készíteni, magában is frissítő, a leve jó szomjoltó
Szezonban érdemes folyamatosan készíteni, magában is frissítő, a leve jó szomjoltó

Kovászos uborka készítése

Az uborkát jól megmossuk, két végén félig bevágjuk. Így 4 részre vágtuk az uborkát, de egyik végén sem esik szét.

Egy nagy befőttes üveg aljára rakjuk a kaprot, szép sorban, szorosan beleállítjuk az uborkákat. Borsot, fokhagymát is tehetünk bele, van, aki más fűszereket (csombort, babérlevelet, tormát) is tesz bele, majd a tetejére egy darab kenyeret. Langyos, sós vízzel felöntjük. Lefedjük, de nem teljesen légmentesen, és kitesszük a napra. 2-3 nap alatt jó időben megérik.

Ekkor kidobjuk a kenyeret, az uborkákat egy zárható edénybe szedjük, leszűrjük a levét, amit aztán az uborkákra öntünk, és hűtőben tároljuk.

Van, aki kenyér helyett krumplival készíti, így ropogósabb uborkákat kapunk. Télire is eltehetünk kovászos uborkát.

Kovászoljunk!
Kovászoljunk!

Koviubi és koviubis receptek itt >>>

Uborka - fogyaszt, fiatalít és finom >>>

Végre uborkaszezon! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.