Egy pár generációt visszautazva azt a választ kapnánk nagy öregejinktől, hogy a legjobb hely az ételek tárolására a spejz, spájz, kinek, hogy tetszik. És valóban, néhány évtizeddel ezelőtt a kamra sokkal komolyabb jelentőséggel bírt, mint napjainkban. Ott lógtak a felfüstölt kolbászok, szalonnák, a disznósajt, a szárított húsok, a sonkán, de ott őrizték a sajtokat, a spájz rejtette a lekvárokat és kompótokat, vagy épp az édességeket, süteményeket. Nem volt ennyi kész étel, mint manapság, a tartós élelmiszerek nem ugyanazok voltak, mint napjainkban, tehát nem a rizs, és a konzervek sorakoztak a kamra polcain. A spejz mellett dédanyáink vermekben tárolták a föld alatt a zöldségeket, így azok a sötét és hideg környezetben frissek maradtak és nem indultak csírázásnak.
A gyümölcsök hűtését sokszor nagyon hideg kútvízzel valósították meg, vödörben, lavórban, vájlingban.
A vermek között volt, amit jéggel tettek tele télen, és ebben tartósították az élelmiszereket, de ismert volt az is, hogy egy húst jól megsózva a saját zsírjában kisütöttek, majd hagyták rajta megdermedni a zsiradékot. A húsok hónapokig elálltak a zsírban. Ez a fajta tárolás egyébként ma sem ismeretlen, de már a hűtőben valósul meg a legtöbb háztartásban.
Ha még messzebbre utazunk az időben, az ételek tartósítását a sózás-aszalás és a füstölés jelentette. A vándorló népeknek muszáj volt gyors eljárással tartósítaniuk például a húsféléket. Kedvelt tartósítási mód volt még az erjesztés és a savanyítás is, ez persze csak bizonyos ételféleségeknél jöhetett szóba.
A hűtők feltalálása óriási jelentőségű volt az emberiség számára, megreformálta az ételtárolási kultúránkat. A kezdeti hűtőgépek a 19.században jelentek meg, ezek azonban még nem a mai szisztéma szerint működtek (hanem gőzzel). Az ismert kompresszoros hűtőszekrények a 20. század elején váltak elérhetővé, az első elektromos hűtő pedig 1930 környékén jelent meg az Egyesült Államokban. Manapság pedig szinte nincs már olyan háztartás, ahol ne kapna helyet legalább egy fridzsider.
Egy jó hűtő tehát tényleg igazi kincs az emberiség számára, de bizonyos ételeket tényleg kár benne tárolni, mert ízük kevésbé lesz jó, textúrájuk romlik, és egyébként sincs szükség a hűtésükre.
A bevásárlás után tehát ne pakoljunk mindent automatikusan a hűtőbe! Ha van egy kis kamránk, az óriási szolgálatot tehet, de a különböző tárolók, szekrény részek, vagy felfüggesztett hálós tartók is kiváló alternatívák.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.