Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Minestrone recept
Minestrone
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Háromféle édes ital. Meggyújtva. Hörpintve. Utána egy jó kávé. Mi kell még a boldogsághoz?

A B-52 KOKTÉL HOZZÁVALÓi

A B-52 szépséges, csíkos, háromrétegű ital, ahol egyik réteg sem alkoholmentes. Feles pohárba töltjük. A három réteg, alulról felfelé haladva: Kahlúa, Irish Cream és Grand Marnier. A Kahlúa sűrű, sötét mexikói kávélikőr 20-35 százalék közötti alkoholtartalommal. A Baileys Irish Cream hazánkban is nagy kedvenc, ír whiskey és sok-sok tejszín alkotja, 17 százalék az alkoholtartalma. A harmadik összetevő általában Grand Marnier, mely egy vadnarancsolajjal vegyített konyak fajta, borostyán színű, 40 százalékos alkoholtartalmú ital, desszertek mellé is fogyasztják. Az italok mennyisége 2-2 cl.

HOGYAN RÉTEGEZZÜNK?

Az első réteget a pohárba öntjük, majd a következőt nagyon-nagyon lassan, egy evőkanál domború oldalára öntve rétegezzük a tetejére, a harmadik réteggel ugyanígy járunk el.
Manapság már lehet olyan gépet kapni, mely pillanatok alatt réteges italt gyárt, de a hagyományos kanalas megoldás mégiscsak nagyobb kihívás.

A B-52 igazán különleges és látványos koktél (Shutterstock)
A B-52 igazán különleges és látványos koktél (Shutterstock)

HOGYAN FOGYASSZUK A B-52 KOKTÉLT?

A poharat érdemes jól megtölteni, hogy minél kisebb szabad üvegfelület maradjon, mivel hamarosan lángra lobban a bombázó. Vannak, akik a poharat kicsit megmelegítik öngyújtóval, majd belobbantják a legfelső, legmagasabb alkoholtartalmú réteget. Sok helyen hőálló poharat és fém szívószálat használnak. Figyelem, a szobahőmérsékletű Grand Marnier nem gyullad meg könnyen, sokan egy vékony réteg 60-80 százalékos alkoholtartalmú rumot is tesznek a tetejére.

A NÉV TITKA

A B-52 az amerikai légierő nehézbombázója, melynek kifejlesztésekor a Szovjetunióra való atomcsapás volt a cél. Az öt fős legénységgel üzemelő gépet még most is használják.

B-52 KOKTÉLVARIÁCIÓK

Természetesen - mint minden koktélnak - ennek is vannak variáció. A kávélikőr és az irish cream a biztos pont, a harmadik szint szokott változni.

B-53: vodkával
B-54: amarettoval
B-55: abszinttal
B-57: triple sec vagy sambuca hozzáadásával
B-61: vaníliás és kakaókrém italos

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.