A grogok a legmagasabb alkoholtartalmú téli italok, alapjuk rum vagy konyak. A grog egyszerűen elkészíthető, cukor és rum vagy konyak felhasználásával: egy grogospohárban ízlés szerint forró vizet vagy fekete teát cukorral elkeverünk, majd beleöntjük az alkoholt. Tejszínnel is kínáljuk. A forró italok legerősebbike feketeteával vagy tojássárgájával bolondítható.
Hozzávalók: 4 tojássárgája, 3 evőkanál cukor, 1/4 l rum. Elkészítés: a tojássárgáját és a cukrot egy tálban addig keverjük, míg a cukor már nem karcolódik. Fél liter vizet a rummal felfőzünk, óvatosan elkeverjük a tojássárga masszájával, tűzálló poharakba öntjük, és azonnal tálaljuk.
A forralt bor jellegzetes téli ital, nehéz munkanap után otthon vagy sportolás közben a szabadban egyaránt kínálja magát. Sokféleképpen elkészíthető, de bármelyiket választjuk, vörösbor, cukor, fahéj, szegfűszeg és a végén citromkarika kell bele. Ez az alapital (1 l vörösbor, 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 2 szegfűbors, fél citrom), amit aztán sokféleképpen ízesíthetünk.
Nátha ellen például nagyon hatásos a magyar népi konyha receptje: az előzővel egyező mértékű vörösbor, cukor, fahéj, szegfűszeg mellé egy teáskanál csípős paprikakrémet vagy egy félbevágott cseresznyepaprikát keverünk, az egészet öt percig forraljuk, és forrón tálaljuk. A gyógyszer nagyon hatásos, zsebkendőt is adjunk mellé!
De ha senki nem beteg, a forralt bort gyümölcsösen is elkészíthetjük.
Hozzávalók: fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is. Elkészítés: A bort a szőlőlével felforraljuk, beletesszük a fűszereket és a narancshéj felét. Kicsit állni hagyjuk, édesítjük. Narancs levével is bolondítható.
A sörre nem csak nyáron gondolhatunk, hiszen különböző meleg italokat is készíthetünk belőle. A legegyszerűbb a meleg sör: fél liter sört egy lábasba töltünk, majd negyed liter tejet, cukrot (vagy mézet) és egy felvert tojást hozzákeverünk. Kevergetve felforraljuk, és máris poharakba önthető!
Hozzávalók: 1 tojás, 0,2 cl rum, 1/4 l sör, cukor. Elkészítés: a tojást a rummal felverjük; a sört a cukorral felhevítjük, és állandó keverés közben a tojáshabhoz keverjük. Kész is van!
A kávé is bolondítható egy kis alkohollal, hogy jobban átmelegítse a testünket. A legegyszerűbb a rumos kávé, de az amarettós és az ír kávét is sokan ismerik és kérik az éttermekben. Ezek otthon is gyorsan elkészíthetők.
Hozzávalók: 1 l erős kávé, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál méz, 1 l Amaretto Elkészítés: a tojások sárgáját a mézzel forró vízfürdőn krémesre verünk, a kávét és az Amarettót keverés közben a tojásos masszához adjuk, és az egészet megmelegítjük.
Hozzávalók: 1 pohár erős kávé, 2 teáskanál cukor, 2-4 evőkanál whisky, 2 evőkanál tejszín. Elkészítés: forró vízzel előmelegítjük a kávéspoharakat, beletesszük a cukrot, ráöntjük a forró kávét, és megkeverjük. Mártásos merőkanálba öntjük a whiskyt, meggyújtjuk, majd beleöntjük a kávéba. A tetejére behűtött tejszínhab illik.
Még sokféle finomabbnál finomabb meleg italt készíthetünk rum, konyak vagy Amaretto felhasználásával, almalével, tejjel, mézzel.
Egyszerű, de nagyon finom az erősítő tejes ital: 4 tojás sárgáját cukorral elkeverünk, felöntjük 8 dl forró tejjel, összekeverjük, és az egészet ízlés szerint adagolt rummal vagy konyakkal bolondítjuk.
Hideg estéken a mézes rum (ízesítő: fahéj, szegfűszeg és citrom) is jólesik.
Hozzávalók: 2 l almalé, 10 rúd fahéj, ujjnyi gyömbér, 2 evőkanál méz, 15 cl Amaretto. Elkészítés: az almalevet a fahéjakkal és a gyömbérrel felmelegítjük, de nem főzzük fel! Körülbelül 15 percig állni hagyjuk, leszűrjük, hozzáöntjük az Amarettót, és mézzel ízesítjük. Keskeny, magas poharakban kínáljuk.
Hozzávalók: 4 tojás, 2 evőkanál akácméz, 7,5 dl tej, 3 evőkanál konyak, őrölt szerecsendió, őrölt fahéj. Elkészítés: a tojások sárgáját a mézzel habosra keverjük, a tejet felforraljuk, a tojásfehérjéket habbá verjük. A felforralt tejet és a konyakot a tojássárgája masszájához öntjük, jól elkeverjük, majd az egészet hozzákeverjük a fehérjehabhoz. Teáscsészékben kínáljuk, tetején szerecsendióval és fahéjjal.
Aki pedig alkoholmentesen szeretne felmelegedni, az is számtalan lehetőség közül választhat. A legegyszerűbb természetesen a rengetegféle tea, amit ilyenkor nem alkohollal, hanem citrommal, naranccsal, mézzel ízesítünk.
A forró almalé is jóleshet: lehetőleg 100 százalékos gyümölcslevet használjunk! Fahéjjal és vaníliával felforralva és pár csepp citromlével ízesítve tálaljuk.
A forró csokoládé kedvelt ital télen. A minőségi kakaóból főzött italt juharszörppel és fahéjjal ízesíthetünk, tejszínhabbal és csokireszelékkel tálalhatjuk.
A forró tejhez mandulát és vaníliás cukrot adva készül a mandulás tej.
Sötét szerenádnak nevezik a csokoládé és a kávé keverékét (ízlés szerinti cukorral), amit szintén tejszínhabbal kínálhatunk, csokireszelékkel a tetején.
Hozzávalók: 1 l tej, fél darab fahéj, 1 szegfűszeg, pár szem koriander, fél rúd vanília. Elkészítés: A hozzávalókat felfőzzük, majd ízlés szerinti mennyiségű mézzel édesítjük.
R. E.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.