Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sörök

10 gyakori tévhit a sörről

10 gyakori tévhit a sörről
Jön a jó idő, ilyenkor szívesebben választjuk az esti kikapcsolódáshoz a söröket. Ha fokoznád az élményt, nem árt tisztában lenni az alábbi tévhitekkel.

1. Sört üvegből

Néhány sörtípusnak valóban kevésbé intenzív az illata, silányabb minőségű söröknél pedig jobb, ha még ezt sem érezzük. Rengeteg olyan sörtípus van viszont aminek kellemes, intenzív malátás vagy komlós illata van. Ezeket ne igyuk üvegből, ez olyan mintha bort innánk üvegből.

PALACKOS VAGY CSAPOLT SÖR? >>>

2. Jéghidegen az igazi

Minden sörtípusnak megvan a fogyasztási hőmérséklete. A könnyű lager söröket valóban jéghidegen, 2-6 fokon fogyasszuk, de az átlagos ale sörök 7-10 fokon, az erősebb, 8% feletti sörök 12-16 fokon a legjobbak. Fehérbor-vörösbor analógia, vagy a régi tévhit, hogy a pálinkát is jéghidegen kell inni.

3. “10% -os szlovák sört kaptam, elég volt belőle egy üveggel is!”

Egyes országokban, pl. Szlovákiában vagy Csehországban az erjedés előtti cukorfokot, vagyis a Balling fokot tüntetik fel a palackon és nem az alkohol fokot. Egy “10-es” pilseni nagyjából 4% V/V alkoholtartalommal bír.

4. gyümölcságyon érlelt sörök

A gyümölcsös sörökkel kapcsolatban gyakran halljuk, hogy gyümölcságyon érlelték őket. Ez csak egy nagyon kis részükre igaz, a legtöbb mesterséges/természetes aroma, színezék vagy sűrítmény hozzáadásával készült. A valódi gyümölcságyon érlelt sörök előállítási és alapanyag költsége nagyobb, ezért az áruk is magasabb. Jellemzően kellemesen fanyar, savanykás ízűek mivel a gyümölcscukrot a sörélesztő lebontja.

GYÜMÖLCSÖS SÖRÖK - NYÁRRA HANGOLVA >>>

5. a pasztörizálatlan hamar megromlik

Valójában a fertőzött sör romlik meg hamar. A fertőzést okozó baktériumok a főzés után vagy a kiszerelés során kerülhetnek a sörbe, és pár héten belül úgy elszaporodhatnak, hogy a sör kellemetlen, savanyú ízű lesz. Ezt legkönnyebben a pasztörizálással kerülhetjük el, azonban a pasztörizálás kissebb-nagyobb mértékben sör ízére is rossz hatással van. A kraft főzdék a nehezebb utat választják, a magas főzdehigiénia lehetővé teszi a fertőzésmentes kiszerelést, így ezek a sörök sokáig elállnak a pasztörözés nélkül is.

6. a sör olcsó ital

A nagyüzemi körülmények között gyárható, jellemzően könnyű lager sörök előállítási költsége valóban alacsony. Azok az összetettebb sörtípusok viszont, amelyek jellemzően csak kisüzemi körülmények között készülnek jóval drágábbak, némelyikük alapanyag és munkaköltsége a borok költségével vetekszik.

7. kristálytiszta forrásból

Jó sör csak kiváló minőségű vízből készülhet! Ez igaz, de napjainkban a modern vízkezelő eljárásoknak köszönhetően a kiváló minőségű víz minden főzde számára elérhető és alapkövetelmény, nem szükséges a főzőházat kristálytiszta forrásvíz mellé telepíteni.

8. kézműves sör

A kisüzemi vagy kézműves sör jellemzően ugyanolyan berendezésekkel készül, mint a nagyüzemi sör, csak sokkal kisebb méretekben és általában az automatizáltság foka is alacsonyabb, de semmiképpen sem a főzőmester kevergeti az sörlevet az üstben, ők is modern technológiával dolgoznak. A kézművesség a termék iránti elkötelezettségben van jelen, az igazi kézműves/kraft főzdében nem alkalmaznak olyan technológiai eljárást ami a minőség rovására megy még ha az csökkentené is az előállítási költségeket. A kis sörfőzdék sokkal több fajta sört tudnak előállítani, a berendezések nem csak néhány fajta sörtípus előállítására vannak optimalizálva.

HÁZI, KÉZMŰVES, KISÜZEMI VAGY KRAFT? OLVASS ITT A KÜLÖNBSÉGEKRŐL! >>>

9. a lager és a pilsner

Kocsmákban gyakran hallani vitát arról, hogy a korsóban lager vagy pilseni van. A válasz az, hogy mindkettő. A söröket az élesztő típusa alapján két nagy csoportra osztatjuk: lager (alsóerjesztésű), ale (felsőerjesztésű). A pilsner a lager sörök egyik típusa. Tehán nem minden lager pilsner, de minden pilsner lager.

MEG TUDOD KÜLÖNBÖZTETNI A SÖRÖKET? 7 SÖRFAJTA, AMIT ÉRDEMES MEGKÓSTOLNOD! >>>

10. a sör és a vese

Ez nem tévhit, ez igaz; ha sört iszol, akkor bevitt a folyadék aktiválja a veseműködést, ezért sörözéskor gyakrabban kell látogani a mosdót.

A TÖKÉLETES SÖRKORCSOLYA: ITT A BAJOR KONYHA! >>>

A 7 LEGJOBB HELY, AHOL NYAKIG MERÜLHETSZ A SÖRBE! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.