Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sörök

Boza és kumisz – őseink italait ma is fogyasztják

Gondolkodtál már rajta, vajon mivel oltották szomjúságukat őseink? Evidencia a forrásvíz és a tej, de milyen italokat ismertek a sör és bor elterjedését megelőzően?

Mi a boza?
A szó kölesből erjesztett italt jelent, és kun-török eredetű. A boza kölesen kívül még készülhetett árpából, rizsből, később kukoricából is. Világos, édeskésen savanyú, alacsony alkoholtartalmú, kicsit a mustra emlékeztető ital. Az erjesztéses eljárást már az ókori egyiptomiak és a keleti kultúrák is használták, de legtovább a kunoknál maradt fent, vélhetőleg ezért említik kenyérser mellett kunser néven is ezt az italt.
A bozához a gabonamagvakat megőrölték, a lisztből tésztát készítettek. A tésztából lepényeket szaggattak, majd kelesztés után felforrósított köveken megsütötték őket. Nem sütötték át teljesen, a közepük kovászos maradt. A lepényeket darabokra törték, és meleg vízzel teli cserépedénybe rakták. Kiforrás után világos színű, enyhén savanykás, kis alkoholtartalmú italt kaptak.

Fából boza

Boza
Boza

A gabonákon kívül alapanyagként használták még a cserfa és a nyírfa nedvét. A fákat megcsapolták, levüket edényben felfogták, hordóba gyűjtötték, megerjesztették. Ha cserfából készült, neve bozasör, bozaser vagy virics. „Édös virics folyik a fából” sor szerepel egy székely népdalban, és Arany János is megemlíti a bozát. Ha a boza nyírből készült, hívták még nyírlének, nyírvíznek, csigernek. Sokan erjesztés nélkül fogyasztották a fák nedvét, kellemesen hűsítő, savanykás íze miatt.

Bozakereskedelem
A növényi magvakból készült bozát vándorárusok kínálgatták vásárokon, piacokon, a falvak és városok utcáin. Vállukra akasztott jeges vizes bádogedényben tartották a bozás hengert. A boza virágkorát a Török Birodalomban élte, a 17. századi Isztambulban mintegy 300 bozás működött. A lakomák végén elődeink Szent János poharat ittak, kérve, hogy védőszentjük óvja meg őket attól, hogy a "szölke bóza" teljesen elvegye az eszüket. Akinek mégis elvette volna, arra azt mondták: "kicsit bózás", vagy "bózás a feje".

Gyógyító boza
A kenyérsert kuruzslók, javasasszonyok, gyógyítók orvosságának is tekintették. Hittek benne, hogy rendszeres fogyasztása a hosszú élet titka. Mivel szénsavas, savanykás, valószínű, hogy mérsékletes fogyasztása jót tesz az emésztésnek. Tejsav tartalma szinte megegyezik a joghurtéval, így valószínűleg tényleg egészséges, isszák is szinte az egész Balkánon. Törökországban, Albániában, Bulgáriában elterjedt. Törökországban fahéjjal és csicseriborsóval fogyasztják. Boszniában a cukrászdákban is lehet kapni, bózának ejtsük, ha ezt rendelnénk. Szarajevóban a Carigrádban vagy a TipTopban adnak jó házi bozát.

A kumisz

Kancatejből készül
Kancatejből készül


Kumisz
Kumisz

A boza mellett őseink kedvelt itala a kumisz volt. Kanca vagy teve tejéből készült ez a savanykás, alkoholtartalmú ital. A kumisz még ma is közkedvelt a közép-ázsiai sztyeppéken, isszák a türkök, baskírok, kazahok, kirgizek, üzbégek. A székelyek lúsernek nevezték, de kabla, illetve kabala néven is ismert (ez valószínűleg a szláv "koliba", azaz kanca szóból ered). Mongóliában irag és csigi néven illetik, és gyakran magasabb alkoholtartalmú, akár 12%-os italként fogyasztják.
Elkészítése a kefiréhez hasonló, de mivel a lótej tejcukortartalma, mintegy 40%-kal magasabb, mint a tehéntejé, az ebből készített tejtermék is magasabb alkoholtartalommal bír, hiszen tudjuk: az alkohol cukorból lesz.

Érdekességek a kumiszról
Őseink az erjesztéshez használt tömlőt először kifüstölték, így a tejalvadást elősegítő baktériumok elpusztultak. A kifüstölt tömlőbe összegyűjtött tej néhány óra múlva erjedni kezdett, ezt gyakran megkeverték, a kumisz így rövid idő alatt elkészült.
Az Oroszországi Tejipari Tudományos Kutatóintézet szakértői azt állítják, hogy a boltokban kapható élőflórás joghurtok semmit sem érnek, a tejtermékek közül magasan a legjobb a kumisz. Terápiás célokból a 19. században Oroszországban még kumisz-szanatóriumok is működtek a vérszegénységben, tuberkulózisban, hörghurutban szenvedőknek. Lev Tolsztoj és Csehov is részt vettek ilyen kúrákon a dél-kelet orosz üdülőhelyeken. Csehov az egyhetes kúra alatt állítólag 5 kilót hízott, de hosszan elhúzódó tuberkulózisára nem talált gyógyírt.

Lovasok
Lovasok

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.