A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A fekete tea uralma ugyan még mindig tart, de az egészségtudatos vásárolók zöme már jó ideje inkább zöld teát iszik, sőt aki már hallott a fehér teáról, az előszeretettel fogyasztja azt. A fehér tea sokunk számára azonban még szinte teljességgel ismeretlen.

A fehér tea története az ókori Kínába vezet vissza minket. Mintegy 5000 évvel ezelőtt Shen Nung császár a vidéket járta. Mivel rendkívül bölcs és felvilágosult uralkodó volt, tudta, hogy vidéki utazásai során a helyi patakok, erek vizét jobb, ha csak forralás után kóstolja meg. A legenda szerint épp kézhez kapott egy csészényi forralt vizet, és ebbe a szél belesodort néhány tealevelet. A kíváncsi császár hagyta, hogy a tea megszínezze és megízesítse a vizet, majd megkóstolta és ízlett neki. A legenda szerint így született a tea.

Keleten kultusza van a teakészítésnek
Keleten kultusza van a teakészítésnek

A frissítő és ízletes főzet kultusza hamar erőre kapott Kínában. Lao-ce, a taoizmus atyja úgy vélte, hogy a tea elengedhetetlen része az életünknek, egyfajta elixír. A tea használata folyamatosan elterjedt Kínában, és számos betegség gyógyítására használták.

A fehér tea a Song-dinasztia alatt vált elismertté. A császári udvar - saját privilégiumaként - ilyen teát fogyasztott, s a japán teaceremóniák hatására létrehozták a Song dinasztiáról elnevezett teaszertartást is, ami szintén a fehér teák elkészítéséhez köthető. Ekkortájt kezdték el a fehér teát szárítás után porrá őrölni és úgy felönteni.

Rengeteg antioxidáns van a fehér teában
Rengeteg antioxidáns van a fehér teában



A fehér tealeveleket adó növény neve Camellia Sinensis. Ennek a növénynek a fiatal rügyein még finom, fehér pihék találhatóak, innen ered a fehér tea megnevezés. Ezt a fajtát főleg Kínában, a Fujian tartományban termesztik, ez az éghajlat ideális számára.

Fehér teát azonban nem csak Kínában, hanem Indiában is nagy mennyiségben termesztenek, akárcsak Japánban és Srí Lankán. A fehér teát csak óvatosan és rövid ideig szárítják, s mivel nagyon kevés beavatkozáson megy keresztül, így magas marad a benne lévő antioxidánsok koncentrációja.

Segít a csontritkulás és ízületi gyulladás kezelésében, immunerősítő és még más csodákra is képes :)
Segít a csontritkulás és ízületi gyulladás kezelésében, immunerősítő és még más csodákra is képes :)

A legjobb minőségű fehér teát gyakorta nevezik Ezüst tűnek is, hiszen ebben a teában kizárólag a rügyek találhatók meg. A növény rügyeinek szedési ideje is korlátozott, általában március 15. és április 10. közötti időszakban gyűjtik be a teának való rügyeket. Az Ezüst tű, azaz a Yin Zhen a legmagasabb minőségű kínai fehér tea. A még ki nem pattant, sértetlen rügyeket kézzel szedik, s csak délelőtt és bizonyos időjárás esetén (esőben, hidegben nem).

Az Ezüst tű mellett még számos másik fehér tea létezik. Többek között ilyen a Shou Mei, a Gong Mei, Bai Mu Dan és a Song Yang.

Ezüst tű, a legfinomabb és legdrágább
Ezüst tű, a legfinomabb és legdrágább

A fehér teát a világ a XIX. század végén ismerte meg, ekkor kezdték exportálni Kínából, először főleg a szomszédos ázsiai országokba. Rengeteg jó tulajdonságának köszönhetően viszonylag hamar nagy népszerűségre tett szert.

A fehér tea elkészítéséhez 75-80 fokos vízre van szükség, és a teát 5 percig kell ebben a vízben áztatni. Ha megtehetjük, akkor szűrt vízből készítsük a teát, és amikor kész, akkor előmelegített bögrébe vagy csészébe töltsük ki. Az így kapott folyadéknak - az élvezeti értékén túl - számos egészségmegőrző, roboráló tulajdonsága is van.

A kínaiak már igen régóta tudják, hogy a tea segít az egészség megőrzésében. A többi teához képest az alacsony koffeintartalmú és igen magas antioxidáns tartalommal bíró fehér tea pedig még egy fokkal jobb az emberi szervezet számára. A fehér tea csökkenti a vérnyomást, vérhígító hatásának köszönhetően javítja a vérkeringést, segít elkerülni a stroke-ot. Jótékony hatással van a koleszterinszintre. A rendszeres fehér tea fogyasztással csökkenthető a szívinfarktus valószínűsége is.

A fehér tea hajtásait csak rövid ideig lehet szedni
A fehér tea hajtásait csak rövid ideig lehet szedni

A fehér tea a csontritkulás és ízületi gyulladás kezelésében is jól alkalmazható. A magas antioxidáns tartalomnak köszönhetően a fehér tea erősíti az immunrendszert, segít, hogy a szervezet kivédje a megfázásos megbetegedéseket és az influenzát. Fluor tartalmának köszönhetően a fogakra is jótékonyan hat.

A fehér teában az antioxidánsokon kívül többek között még kálium, kalcium, magnézium, cink, mangán is található.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.