A jeges tea az Egyesült Államok déli részén az élet fontos tartozéka. Manapság már annyira népszerû lett, hogy dobozolva is lehet kapni a boltokban.
A jó jeges tea a feketeteák egy megfelelõ keverékével készül, amit lehûtenek (vagy hûtõben, vagy úgy, hogy jégre töltik). Vannak, akik tesznek bele cukrot, mások kifejezetten ellenzik az édesítést. Egyesek citromot is tesznek bele, így jobban oltja a szomjat. Jeges teát nagyon könnyû készíteni. Fõzni kell egy erõs teakoncentrátumot, amit aztán hideg vízbe kell adagolni megfelelõ mértékben. Jó ötlet erõs ízû teát használni, ami élvezhetõ hidegen is.
A masala chai vagy fûszeres tea az indiai szubkontinensrõl származik. Majdnem annyi recept van masala chaira, mint ahányan isszák.
Két nagy csészéhez: 1/2 liter víz, 5-6 egész feketebors, 1-2 szelet friss gyömbér hámozva és kockára vágva, 1 rúd fahéj, 1-2 szegfûszeg, 2/3 bögre (1,75 deci) tej, 4 teáskanál cukor, 2-3 teáskanál leveles feketetea (lehetõleg indiai vagy ceyloni)
Elkészítés: Tegyük a vizet egy lábosba, majd keverjük bele a fûszereket, és forraljuk fel. Vegyük alacsonyabbra a hõmérsékletet, és fõzzük még öt-tíz percig. Ezután adjuk hozzá a tejet és a cukrot, majd forraljuk fel ismét. Tegyük bele a teát, vegyük le a tûzhelyrõl, és hagyjuk oldódni két-három percig.
A thai éttermekben gyakran szolgálnak fel egy narancsszínû italt, a thai teát, általában jéggel. Ahhoz, hogy ezt el lehessen készíteni, elõször olyan vörös levelû teát kell szerezni, amit Thaiföldön termesztenek, és élénk narancsszínû ital fõzhetõ belõle. Ilyen teát kizárólag néhány ázsiai boltban lehet kapni. A thai teához hasonló italt készíthetünk, ha a kedvenc feketeteánkba sûrített, cukrozott tejet teszünk.
Hozzávalók 1 pohárhoz: 1,5 dl citrom ízû jeges tea, 1 dl piros szõlõlé, 1 csipet õrölt szerecsendió, 1 csipet õrölt szegfûszeg, szõlõ a díszítéshez
Elkészítés: A teát összekeverjük a szõlõlével, és elkeverjük benne a cukrot. Szerecsendióval és szegfûszeggel ízesítjük. Kisebb szõlõfürttel díszíthetjük.
Hozzávalók 6 személyre: 7,5 dl víz, 4 filter feketetea, cukor, 2,5 dl ananászlé, 1 dl narancslé, 1 mokkáskanál fahéj, 3 szegfûszeg, 1 csipet koriander
Elkészítés: Felforralunk 7,5 dl vizet, és leforrázzuk vele a teát. 4 percig állni hagyjuk, majd a filtereket kiszedjük. Az ananász- és narancslevet, ízlés szerinti mennyiségû cukorral és a fûszerekkel felforraljuk, majd a teához szûrjük. Aki szereti, tejszínt is adhat hozzá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.