Az oroszok a mongoloknak köszönhetően ismerkedtek meg a teával. 1638-ban Sztrakov orosz nagykövet Ubra kánnál járt. A mongol uralkodótól kétszáz csomag teafüvet kapott, és először azt sem tudta, elfogadja-e az ismeretlen ajándékot. Megtanították a teakészítés módjára, és (első Romanov) Mihályhoz visszatérvén megismertette a cárt és környezetét a kuriózummal. Nemsokára meg is indult Kínából a teaimport. A szárazföldön szállított áru sokkal ízletesebb volt az angol hajókon érkezőknél, mivel a tengeri pára és a hajókon terjengő kátrányszag ártott a zamatnak.
Az oroszok kedvelt – mézből készített fűszeres, forró – szbityenyjét hamar felváltotta az új ital, és az ország hamarosan Európát is ellátta az úgynevezett karavánteával. A XVIII. században már virágzott a teakereskedelem: az üzletemberek szibériai prémeket cseréltek porcelánra, selyemre és gondosan papírba, bambuszlevelekbe csomagolt, lekötözött teára. Az út majdnem egy évet vett igénybe! A hosszú tárolás azonban jót tett a teának, a dobozokban tovább ért a szállítmány. Nyizsnij Novgorodban minden évben július 5-től augusztus 25-ig teavásárt rendeztek.
A XIX. században az oroszországi ültetvények felvirágzása is megkezdődött. Oroszországban a teakereskedelem állami felügyelet alatt állt, rengeteg kisebb-nagyobb kereskedés nyílt, az akkori legnagyobb vállalkozás Alekszej Gubkiné volt, aki vállalkozásáért a kormánytól a Szent Vlagyimir-rend harmadik fokozatát is megkapta. Aztán az első világháborúban nagyon megcsappantak, tönkrementek az orosz teaültetvények, de a 20-as évektől újból helyreállt a termesztés. A Szovjetunió teatermelésének 95 százalékát Grúzia adta 1980-ban.
Az orosz tea az angolnál kétszer-háromszor gyengébb volt, több csészével is ittak belőle a nap bármelyik szakaszában. Előkelők és parasztok egyaránt megkedvelték, a nemzet italává vált. Az orosz teázás, a csajepityije a legutóbbi időkig szertartás volt.
Valószínűleg egy tulai fegyverkovács találmánya a szamovár („magától főző”, az európaiak teamasinának is nevezték), amely a házak dísze volt; ma már általában csak a vitrin tetején láthatjuk. Ezek a tárgyak tükrözték a család vagyoni helyzetét, egyfajta státuszszimbólumként álltak a vendégváró szobában, külön asztalon. Még a legszegényebb családok is vettek szamovárt, amely nagy értéket képviselt. Bronzból vagy sárgarézből készült, de a legdrágábbak ezüstből. Manapság minden antikváriumban tucatjával állnak a turistáknak szánt régi, megkopott és újabb, nagyon díszes darabok. Sokféle méretben került forgalomba, a több tízliterestől a néhány deciliteres úti szamovárig. Formájuk különböző lehet (gömb, kocka stb.), bár a „tipikus” a körte alakú. Szinte mindegyik növényi díszítésű, egyszerű vagy cifrább csappal.
A szamovár nem teafőző, hanem vízforraló. Közepén egy alul-felül nyitott cső (bádoghenger) megy végig: az alul égő faszén felmelegíti az edényben a vizet, amit aztán egy csapon át lehet kiengedni. A tealevelet egy külön kannába (csajnyikba) teszik, a szamovárból kevés forró vízzel felöntik, ez a teaeszencia (zavarka, sűrítmény), amit aztán a poharakban (füles, fém pohártartóban üvegpohár) ízlés szerint hígítanak a szamovárból nyert, forró vízzel. A belső cső kéményben végződik, amire régen rátették a teáskannát melegedni, miután elkészült benne a teaeszencia. A sűrítményt porcelán kannában egész nap melegen tartották, hogy a tea bármikor elkészíthető legyen. Az edény fedőjén díszes baba van, amely letakarja és díszíti a tárgyat.
Szibériában a fogak közé vett kockacukron keresztül szűrve itták a teát. A teát ma is cukorral, citrommal, vodkával, mézzel ízesítik, régebben lekvárral is. Néha a tealevelekkel együtt szegfűszeget, fahéjat vagy reszelt narancs-, citromhéjat is forráznak. Az oroszok leginkább a főétkezés után teáznak, de a nap bármelyik szakában elfogyasztanak egy-egy csészével.
Ma már nagyon kevés helyen készül a tea szamovár segítségével; főként a turistáknak rendezik a régi szertartást.
csajnyik: teáskanna, amiben a teaeszenciát, a zavarkát készítik, és melegen tartják szitecsko: fémből készült, félgömb alakú, a teáskanna csőrébe tűzik, ezen keresztül szűrik le a teasűrítményt kamforka: korona alakú teáskannatartó a szamovár tetején dusnyiki: szellőzőnyílások a szamovár tetején, amelyek védenek a túlnyomástól; a kiáramló pára tartja melegen a teáskannát krüska: záró gyűrű siski: két kis kúpocska truba: cső és kémény, az alján lévő rácsra helyezték a tüzelőanyagot; régen nyírfakéreggel gyújtottak be, és faszénnel, fenyőtobozzal tüzeltek kran: csap, amelyen kiengedik a forró vizet vetka: szelep, a csap fogója repejok: a csap díszítőeleme, amely egyben merevít is sejka: nyak, felül kiszélesedő szélén szellőzőlyukakkal poddon: általában négyzet alakú talapzat négy lábbal
R. E.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.