A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Minestrone recept
Minestrone
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Tej

Borban az igazság, de tejben az egészség

A tej élet, erõ, egészség: közhely, de igaz. A fehér ital összetétele ideálisnak mondható, mert mindent tartalmaz, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Emészthetõsége kiváló, energia-összetétele kedvezõ.

Ma évente körülbelül 160 liter tejet fogyasztunk. De ez csupán az átlag. Magyarországon az általános iskolásoknak csaknem fele egyáltalán nem iszik tejet, közel kétharmaduk pedig semmilyen tejterméket nem fogyaszt. Nagyrészt ennek tudható be, hogy a gyerekek kétharmadának elégtelen a napi kalciumbevitele, és hogy egyes vitaminokból sem jutnak elegendõ mennyiséghez. Sajnos a divat nem kedvez a jó öreg tejnek: manapság a szénsavas üdítõitalok fogyasztása a trendi.

Hazánk a friss tejtermékek fogyasztásának világranglistáján a nem túlzottan elõkelõ 27. helyet foglalja el. Az elmúlt években a tej- és tejtermékek fogyasztása közel 35%-kal csökkent. Márpedig a szakemberek szerint a jelenlegi mennyiség nem elegendő az egészséget fenntartó táplálóanyag-egyensúly biztosításához. Az egészséges csontokhoz és fogakhoz elengedhetetlen kalciumszükségletnek például 75 százalékát a tej és tejtermékek fogyasztásával fedezhetjük. Rendszeres napi fél liter tej fogyasztása nélkül azonban a kalciumbevitel nem kielégítõ, így fennáll a veszélye annak, hogy a jövõben növekszik a csontritkulásos megbetegedések száma.

A magas kalcium-tartalom azonban csak egy a tej mellett szóló számos érv közül. A benne található tejfehérje és tejcukor egyaránt egészséges.

A kutatások fehérje-komponensek egész sorát tárták fel a tejben, amelyek többek között jó közérzetet biztosító, fájdalom-csökkentõ, mikrobaellenes, vérrögképzõdés-gátló, vérnyomáscsökkentõ, érelmeszesedés-gátló, vitamin-megkötõ, antioxidáns, immunrendszer-erõsítõ és rákellenes hatással rendelkeznek. A tejcukor élettani jelentõsége is nagymértékben felértékelõdött az utóbbi években. A laktóz elõsegíti az ásványi anyagok (kalcium, magnézium, foszfor) felszívódását, és a belõle képzõdõ tejsav a vastagbélben gátolja a káros bélbaktériumok elszaporodását. Ezen felül a tej zsírban és vízben oldódó vitaminokat egyaránt tartalmaz. Utóbbiak közül különösen a környezeti ártalmakkal (sugárhatás, fertõzések) szemben védõhatást nyújtó B-vitamin-csoport tekintetében igen értékes vitaminforrás a tej.

Érdemes tehát a cukros mûlöttyökkel szemben elõnyben részesíteni a tejet, melynek jótékony hatásával már Kleopátra is tisztában volt. Igaz, a krónikák szerint õ elsõsorban külsõleg alkalmazta a fehér nedût…

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.