Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mákos guba  recept
Mákos guba
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Tej

Kakaó

Gyerekkorunkban vele ébredünk, és bizony felnőttként is megédesíti olykor délutánjainkat a habos kakaó. Mit érdemes tudni róla?

Aztékok itala

A spanyol hódító, Fernando Cortez, az aztékok uralkodójánál aranykelyhet látott, melyből Montezuma a cshokolatl nevű italt fogyasztotta. Cortezt persze a kehely érdekelte, amíg meg nem tudta, hogy az ital alapanyaga mennyire értékes. Száz kakaóbogyóért egy rabszolgát vásárolhatott.
Cortez a spanyol udvarba vitte az azték italt. Itt egy évszázadon át titokban tartották. Az 1660-as években terjedt el Európaszerte. A legnépszerűbb Angliában és Hollandiában lett. Itt kezdték a keserű italt tejjel és cukorral ízesíteni. Táblában csak 150 éve fogyasztják, addig csak italként ismerték.

A csokoládé készítése

A trópusi területen termő fákról betakarítják a kakaószemeket, megpörkölik, majd folyadékot készítenek belőlük. A folyadékhoz lúgot kevernek. Zsírtartalma kiválik, ez a kakaóvaj. A szárított folyadék a kakaópor. A csokoládé a zsírmentes kakaópor és kevés kakaóvaj keveréke. Az étcsokoládé kevés cukorral készül. Legtöbb cukrot a tejcsokihoz adnak. A tortabevonóban nincs cukor.

Méreg vagy gyógyszer?

A kakaó gyógynövény, de a belőle készült csokoládé igen rossz hírnek örvend, főleg a fogorvosok és a fogyni vágyók körében. A csoki fogszuvasodást okozó hatását eltúlozzák. A csokoládéban a problémát nem a kakaó okozza, hanem a csoki cukor- és állományjavító segédanyag tartalma. Kutatások azt mutatják, hogy a kakaó gátolja a szuvasodást okozó baktériumok szaporodását. Viszont a csokoládé olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek egyeseknél fejfájást okoznak.

Gyógyhatása

A kakaóban a kávé koffeintartalmának 10-20%-a található. Tehát enyhe
serkentőszer, de nem okoz a kávéhoz hasonló nyugtalanságot. A benne található teobromin nyugtatja az emésztőszervek sima izomzatát.

Koffeinfüggőség

Bár a kávéhoz képest kevés koffeint tartalmaz, ha sokat fogyasztunk, a
jellegzetes koffeintüneteket okozza: álmatlanság, ingerlékenység, dührohamok, magas vérnyomás, koleszterin- és vércukorszint emelkedés. Egyeseknél gyomorégést okozhat.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.