Mákos guba  recept
Mákos guba
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tej

Kedvenc tejes italaink

Most nem papolunk arról, hogy a tej nagyon egészséges, fontos kalcium-, fehérje- és vitaminforrás… Egyszerűen finom, s a kakaón vagy a tejeskávén kívül még nagyon sokféle egyszerű és különleges ital készíthető belőle, alkohollal és alkohol nélkül, hidegen és melegen egyaránt. A tehéntej helyett kókusz- vagy rizstejet is használhatunk.

Tejet tartalmazó italunk akkor lesz a legfinomabb, ha az elkészítés előtt a tejet 5−8 fok körüli hőmérsékletre lehűtjük, és a többi nyersanyagot csak ezután tesszük hozzá. A keveréskor ajánlott a gépbe egy-két jégdarabkát tenni, így elkerülhető a jellemző, túrószerű kiválasztódás. A tejes italok készítéséhez legmegfelelőbbek az elektromos mixerek (turmixgépek).

Körülbelül feleannyi tejet és tejterméket fogyasztunk, mint a hollandok vagy a dánok. A legnagyobb fogyasztás-visszaesés hazánkban a rendszerváltozás után történt, amit az árak és az életmód gyors változása okozott.

Pedig a tej könnyen emészthető formában majdnem mindent tartalmaz, amire a szervezetünknek szüksége van.

Az alacsony tejtermékfogyasztás miatt Magyarországon a csontritkulás ma már népbetegségnek számít.

A gyerekeknek mindenképpen ajánlott reggel, iskolába indulás előtt egy bögre tej vagy kakaó elfogyasztása. Egyre kevesebb fiatal iszik az egészséges fejlődéséhez elegendő tejet, a felnőttek nagy része pedig szinte egyáltalán nem látja a fehér folyadékot az asztalán.

De nézzük csak, mennyiféle ital készíthető tejből! A „sima” tejen kívül a fölözött tej, az aludttej, a joghurt, az író, a savó, a sűrített tej, a tejszín, esetenként a tejföl is alkalmas italok alapanyagául.

Ha gyümölcsleveket vagy szörpöket adunk a hideg tejes italokhoz, gyakran finoman pelyhes kiválás keletkezik a fehérjék kicsapódása miatt. Ez még nem zavaró, de a meleg italok készítésekor ugyanezek a szörpök a tej összefutását okozzák, túrós anyag kiválásával. Ezt elkerülendő a meleg italok készítésekor ne használjunk olyan nyersanyagokat, amelyek savakat tartalmaznak. A hideg tejes italokat poharakban szívó- vagy szalmaszállal, a melegeket bögrékben szolgáljuk fel.

1. Tejes italok és turmixok

A tejes italok hígabbak a turmixoknál, mivel azt nemcsak gyümölcshús, hanem szörpök hozzáadásával is készíthetjük. A tej körülbelül 5–8 fokos legyen! Elektromos mixerrel, turmixgéppel készítsd (a koktélfeltétet használd, amelyet általában adnak a gépekhez)! A recepteknél az elkészítés azonos: öntsd, keverd, majd turmixold össze a hideg alkotórészeket!

Gyümölcsös tej

Készítheted almából, ananászból, málnából, szamócából, meggyből, ribizliből, narancsból, barackból stb. A recept négy személynek: 1 l tej, pici citromlé, 5 dkg cukor és 15 dkg gyümölcshús (szörppel is csinálhatod). Ha banánból vagy mézzel készíted, nem kell cukor bele. Gyümölcs helyett használhatsz karamellát, malátakivonatot is, paradicsompüré felhasználása esetén cukor helyett egy csipet sót tegyél a tejbe! A variációknak csak a fantáziád szabhat határt.

A tejes italok többségét forrón is fogyaszthatjuk, de vigyázz, mert a melegítést csak az alig savanykás italok viselik el, mint például a mézes, a karamell-, a banán-, a maláta-, a csokoládétej, a vaníliás, a mandula- és a diótej. A savanykás gyümölcsökből (ribiszke, narancs, meggy stb.) készült italok melegítéskor túrószerű anyagot kiválasztva összefutnak.

Boros tej

2 dl tej, 1 dl fehérbor, 1 db tojás, egy zacskó vaníliás cukor. A vaníliás cukrot keverjük össze a tojással, aztán öntsük a tejbe, keverjük el, és a végén öntsük fel a borral. Bor helyett rummal is finom (1,5 dl tej, 1 db tojás, 1 cl rum, vaníliás cukor).

A legtöbb gyümölcsből turmixot is készíthetünk. A recept négy személynek: a gyümölcsből 25-30 dkg-ot veszünk, ehhez a mennyiséghez 5 dkg cukrot és 8 dl tejet adunk. A gyümölcsöt kisebb darabokra vágjuk, majd a cukorral és a tejjel együtt elektromos mixerbe tesszük, és rövid ideig beindítjuk a gépet. A cukor fele lehet vaníliás cukor, pár csöpp citromlé pedig élénkebben kihozza az ízeket. Gyümölcs helyett tehéntúróból is készíthetünk turmixot! Mindig friss, hideg alapanyagokat használj!

2. Tejes koktélok

A két-három deciliteres poharakban felszolgálandó, alkoholmentes tejes koktélok frissítő hatásúak, és tápértékük is jelentős. Fontos, hogy maximum 8−10 fokos tejet használjunk! Az italok elkészítéséhez a turmixgép a legjobb. A gyümölcsös tejkoktélok receptje azonos: az elkészítéshez gyümölcsszörp, tejszín, tej, néhány darabka jég kell.

Gyümölcsös tejkoktél

3 cl eper- (narancs, málna, sárgarépa stb.) sűrítmény vagy szörp, 1 cl citromszörp, 1,5 dl tej, 1 kanál aprított jég. Ha paradicsomos italra vágysz, akkor pedig citrom helyett narancsszörpöt adj hozzá! A kókuszhoz citrom helyett csokoládés cukorszörp illik. Ha barackból vagy ribizliből, az előzők mellett egy kis tejszínnel bolondíthatod meg az italod. Jeget mindegyikhez ajánlott tenni. Koktélpohár és gyümölcs illik a tálaláshoz.

Gyümölcsös-tejfölös koktél

5 cl fagyasztott tejszínkrém, 5 cl tejföl (12% zsír), 1 dl tej, 2 cl gyümölcsszörp, 1 cl citromlé. A turmixba mérd bele a hűtött tejet és tejfölt, a gyümölcsszörpöt és a fagyasztott tejszínkrémet, majd az egészet kb. 1 percig turmixold! A pohárba töltött italt gyümölccsel díszítjük.

3. Fagylaltos italok (milk shakes)

A recept azonos: 2,5 dl tej, 2-3 dkg gyümölcs (barack, citrom, ananász, meggy stb.), 4 cl ugyanolyan ízesítésű fagylalt, 2 cl ugyanolyan ízesítésű szörp, ízfokozás pár csöpp citromlével. Vaníliafagylalt is használható, akkor a gyümölcs ízét csak a szörp és a gyümölcshús adja, de a vanília íze nagyon illik a shake-hez. A turmixba először a gyümölcsöt vagy szörpöt tedd, azután a fagylaltot és végül a tejet. Addig járjon a gép, amíg sűrű, egységes állományú anyagot kapsz! Nyeles kelyhekben vagy poharakban tálald, tejszínnel díszítsd! Néhány csepp likőrrel bolondítható.

4. Joghurtos italok

Ayran (török joghurtital)

4 dl joghurt, 2 dl víz, 1 kk só. A joghurtot mixerben alaposan keverd el a vízzel és a sóval, majd behűtve, poharakban tálald! Mentalevéllel díszítheted.

Málnás-joghurtos: 10 dkg friss vagy fagyasztott málna, 1 dl joghurt, 1 tk citromlé, 1 dl ásványvíz. A málnát hagyd felengedni, és a joghurttal és a citromlével együtt turmixold össze. A keveréket magas pohárba töltsd, öntsd rá az ásványvizet, és jól keverd fel. Néhány szem málnát szúrj hurkapálcára, s azt mártsd a joghurtba!

Mentás-joghurtos: 1,5 dl joghurt, 2 ek citromlé, 1 tk méz, néhány mentalevél. A hozzávalókat mixerben pürésítsd, majd jégbe hűtve, poharakban kínáld! Nagyon finom, üdítő hatású.

5. Írós italok

Az író a tejszínből köpült vaj készítése során visszamaradó folyadék. Összetétele körülbelül megegyezik a sovány tej összetételével, íze azonban más. Az írós italt különböző gyümölccsel készíthetjük, s a recept hasonló: 2 dl író, 2 cl gyümölcssűrítmény, egy kevés friss gyümölcs. Elkészítéséhez a leginkább almát, ananászt, málnát, narancsot vagy szamócát ajánlunk. Narancs esetében adj hozzá egy kis cukrot!

6. Tojásos-tejes báritalok (egg-noggs)

Erősítő és enyhén laktató, skót eredetű italok. Összetételük hasonló a flipekéhez, fő alkatrészük a tej, a nyers tojás és egy kevés likőr vagy párlat. Ezeket az italokat melegen és hidegen is készíthetjük. Az ital felszínét meghintjük reszelt szerecsendióval, kávéval, kakaóval. A hideg egg-noggokhoz szalmaszálat adunk.

Alap egg-nogg

Személyenként egy tojássárgáját keverj habosra 1 evőkanál porcukorral, 2 evőkanál rummal, ugyanannyi konyakkal, majd öntsd föl 1,5 dl jégbehűtött tejjel. Azonnal tálald! Vigyázat: egy adag 330 kalóriát tartalmaz!

Brandy egg-nogg

1 egész tojás, 1 evőkanál cukor, 4 cl borpárlat, 1 dl tej. Az alapanyagokat rázd össze shakerben! Az italt töltsd poharakba, és felszínére szórj egy kevés szerecsendió-reszeléket!

Cherry egg-nogg

1 egész tojás, 4 cl Cherry brandy, 1 teáskanál cukor, 1 dl tej. A turmixba az adalékokon kívül apró jégdarabkákat is tegyél, az egészet keverd össze, szűrd le, öntsd fel hideg tejjel, a poharakban szórd meg szerecsendió-reszelékkel!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.