Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus grízgaluska leves
Dubarry-csirkemell
Klasszikus kuglóf
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus stíriai metélt
Tárkonyos csirkeraguleves
Dödölle - az eredeti recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Csupacsokis brownie
Babgulyás
Káposztás tészta egyszerűen
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Zsemlegombóc
Tej

Zsíros tej, sovány tej

Már csak néhány évig kapható hazánkban a 2,8 százalék zsírtartalmú tej, ez a tejfajta ugyanis az Európai Unióban nem létezik. A csatlakozási tárgyalásokon Magyarország 5 évre kért és kapott átmeneti mentességet, hivatkozva ennek a tejfajtának az itthoni népszerűségére.

De vajon miért lesz jobb a zsírosabb 3,5 százalékos vagy a már eddig is bevezetett kevésbé zsíros 1,5 százalékos tej?

Az 5 éves mentesség lejárta után már Magyarországnak is az Európai Unióban engedélyezett 0,5 százalékos 1,5-1,8 százalékos és 3,5 százalékos tejeket lehet csak gyártani és forgalmazni. Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke azt mondja: ettől a változástól azonban senkinek sem kell megijednie, hiszen aki a zsírosabb tejet kedveli, az a 3,5 százalékos, aki a kevésbé zsírosat részesíti előnyben, az pedig a már eddig is ismert és árusított 1,5 százalékos, illetve a még ennél is kevesebb zsírt tartalmazó 0,5 százalékos tejet emelheti majd le a boltok polcairól.

A zsírosabb hízlal?

A Tej Terméktanács elnökének az a véleménye, hogy Magyarországon a tej- és tejtermékfogyasztás messze elmarad a kívánatostól, holott a tejféleségek ideális tápanyag- és energia összetételűek. A nyugat-európai országokban - a felmérések szerint - az emberi szervezet számára rendkívül fontos tejzsírt elsősorban vaj és sajt formájában veszik magukhoz gyerekek és felnőttek. Sajnos, Magyarországon a lakosság a szükségesnél jóval kevesebb sajtot és vajat fogyaszt. S mivel a tejzsír nélkülözhetetlen, ezért a szakemberek kifejezetetten ajánlják a zsírosabb tejet, amely egyébként felépítése miatt nem hízlal, sőt segít a zsírpárnák eltüntetésében.

Miért tartós, a tartós tej?

A boltban kapható dobozos és zacskós tejek mellett újabban kezd teret nyerni a bio-boltokban, háztáji gazdaságokban kapható házi tej. Bár ez a tehén fajtájától és genetikájától is függ, általánosságban megállapítható, hogy a frissen fejt tej körülbelül 3,6 százalékos zsírtartalommal rendelkezik. A Tej Terméktanács elnöke azonban azt is megjegyezte, a tartós tej nem azért tartós, mert tartósítószer van benne, hanem mert hőkezelés hatására a tejben lévő mikroorganizmusok – melyek miatt a tej idővel romlásnak indul – elpusztulnak. Ennek, valamint a megfelelő csomagolásnak köszönhetően a tej hosszabb ideig eltartható.

– A tejtermék a legfontosabb fehérje-, zsír-, vitamin- és ásványianyag-forrás. – Valamennyi tápanyaga jól emészthető, könnyen felszívódik. – A legújabb kutatások szerint a tejzsírban lévő konjugált linolsav a lerakódott zsírpárnákat eltünteti, tehát aki rendszeresen fogyasztja, nem hízik el. – a tejzsír nemhogy növelné a vér koleszterinszintjét, hanem éppen csökkenti. – A gyermekek számára a vajsav igen fontos a növekedéshez.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.