De vajon miért lesz jobb a zsírosabb 3,5 százalékos vagy a már eddig is bevezetett kevésbé zsíros 1,5 százalékos tej?
Az 5 éves mentesség lejárta után már Magyarországnak is az Európai Unióban engedélyezett 0,5 százalékos 1,5-1,8 százalékos és 3,5 százalékos tejeket lehet csak gyártani és forgalmazni. Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke azt mondja: ettől a változástól azonban senkinek sem kell megijednie, hiszen aki a zsírosabb tejet kedveli, az a 3,5 százalékos, aki a kevésbé zsírosat részesíti előnyben, az pedig a már eddig is ismert és árusított 1,5 százalékos, illetve a még ennél is kevesebb zsírt tartalmazó 0,5 százalékos tejet emelheti majd le a boltok polcairól.
A Tej Terméktanács elnökének az a véleménye, hogy Magyarországon a tej- és tejtermékfogyasztás messze elmarad a kívánatostól, holott a tejféleségek ideális tápanyag- és energia összetételűek. A nyugat-európai országokban - a felmérések szerint - az emberi szervezet számára rendkívül fontos tejzsírt elsősorban vaj és sajt formájában veszik magukhoz gyerekek és felnőttek. Sajnos, Magyarországon a lakosság a szükségesnél jóval kevesebb sajtot és vajat fogyaszt. S mivel a tejzsír nélkülözhetetlen, ezért a szakemberek kifejezetetten ajánlják a zsírosabb tejet, amely egyébként felépítése miatt nem hízlal, sőt segít a zsírpárnák eltüntetésében.
A boltban kapható dobozos és zacskós tejek mellett újabban kezd teret nyerni a bio-boltokban, háztáji gazdaságokban kapható házi tej. Bár ez a tehén fajtájától és genetikájától is függ, általánosságban megállapítható, hogy a frissen fejt tej körülbelül 3,6 százalékos zsírtartalommal rendelkezik. A Tej Terméktanács elnöke azonban azt is megjegyezte, a tartós tej nem azért tartós, mert tartósítószer van benne, hanem mert hőkezelés hatására a tejben lévő mikroorganizmusok – melyek miatt a tej idővel romlásnak indul – elpusztulnak. Ennek, valamint a megfelelő csomagolásnak köszönhetően a tej hosszabb ideig eltartható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.