Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Táplálkozási szakértők szerint még a tejnél is egészségesebb. Lássuk, miért játszik egyre fontosabb szerepet az egészséges étkezésben ez az értékes tápanyagokkal teli finomság!

Egyensúlyban a test

Talán nem is gondolnák, de az immunrendszer minél tökéletesebb működéséhez elengedhetetlen, hogy a bélrendszerünk is rendben legyen. Itt ugyanis több olyan baktériumtörzs is él, amely részt vesz az emésztésben, óvja a bélnyálkahártyát, illetve segíti a szervezetet a kórokozók elleni védekezésben. A helytelen táplálkozás, a rossz étkezési szokások, valamint az antibiotikumok indokolatlan használata azonban károsíthatja, sőt, akár el is pusztíthatja ezeket a hasznos baktériumokat! Márpedig a bélflóra egyensúlyának felborulása akadályozza a tápanyagok felszívódását, így az immunrendszer fontos vitaminokat és ásványi anyagokat veszíthet.

Hasznos baktériumok

Az erjesztett tejtermékek, például a joghurtok rendszeres fogyasztása támogatja a bélflóra kiegyensúlyozott munkáját, amely nélkül nincs egészséges bélműködés. A szokásos joghurtcsírák azonban a felső tápcsatornában megtett utat az ott termelődő gyomorsav miatt csak 2-30%-ban élik túl. Ezzel szemben az úgynevezett probiotikumok esetében ez az arány 80-90%. Ennek köszönhetően az utóbbiak jótékony hatása messze felülmúlja a hagyományos joghurtokét. A probiotikum elnevezés csak az igazolt klinikai hatást kifejtő baktériumokat és élesztőgombákat illeti meg, ilyen például a Lactobacillus casei vagy a Bifidobacterium bifidum.

Hasznos táplálék

A joghurt könnyen emészthető állapotban tartalmazza bizonyos létfontosságú tápanyagokat, például vitaminokat, ásványi és bioaktív anyagokat, fehérjét, valamint zsírt. 100 g zsírszegény joghurtban például 150 mg kálium, 115 mg kalcium és 11 mg magnézium található.
A kalcium védi a csontokat és a fogakat, ráadásul a joghurtban lévő tejsavval együtt a szervezetünk különösen jól tudja hasznosítani. A magnézium és a kálium az izmoknak és az idegeknek segít, különösen a stresszes időszakokban, ugyanakkor a rendszeresen sportolók számára is fontosak.

Melyiket válasszuk?

- Ne vásároljunk utóhőkezelt terméket, hiszen ebben a hasznos baktériumok többsége a magas hőmérséklet miatt elpusztult.
- Az ízesített fajták helyett válasszunk inkább a natúr joghurtot, amit friss gyümölccsel, esetleg némi házi lekvárral tehetünk még finomabbá.
- A szupermarketekben kapható joghurtok többnyire tehéntejből készülnek, de már kaphatók kecsketejből előállított termékek is.
- A tejtől eltérően a joghurtban szinte az összes tejcukor tejsavvá alakul. Jó hír ez a laktózérzékenyeknek, hiszen így – kis mennyiségben – ők is nyugodtan fogyaszthatnak joghurtot.

A savanyított tejtermékeket évezredek óta ismeri az emberiség. A feltalálásukhoz számtalan legenda kapcsolódik, ám feltehetőleg a megfelelő hűtési technológia hiányának köszönhetik létrejöttüket. Joghurtot valószínűleg a Balkán-félszigeten élő trákok „állítottak elő” először az i. e. 6-4. század környékén. A juhtenyésztésből élő népcsoport tagjai gyakran fogyasztottak tejet, amit egy báránybőr zsákban, a derekukra csatolva vittek magukkal. A test melegétől és a báránybőr zsák mikroflórájától aztán a tej megerjedt – és már készen is volt a joghurt.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.