Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék
Klasszikus grízgaluska leves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dubarry-csirkemell
Tojásos nokedli fejes salátával
Kínai szezámmagos csirke
Rakott zöldbab darált hússal
Zsemlegombóc
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tárkonyos csirkeraguleves
Vadas marha
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus stíriai metélt
Érdekességek

Rászokott az agyagevésre egy terhes nő, a szülés után sem tud leállni vele

Nem mindegyik agyag fogyasztható! /Fotó: Shutterstock
Tíz évvel ezelőtt, első terhessége idején szokott rá az agyagevésre az a brit nő, aki immár ötgyermekes anyaként sem tud leállni a bizarr nassolnivalóval.

Meglepő szokásáról vallott az Egyesült Királyságban, London agglomerációjában található Orpingtonban élő Diamond Dina. Az ötgyermekes édesanya 2013-ban, első terhessége idején kívánta meg az agyagot és az elmúlt tíz évben sem tudott megszabadulni az elsőre bizarrnak, sőt akár egészségkárosítónak is tűnő függőségétől.

Nem mindegyik agyag fogyasztható! /Fotó: Shutterstock
Nem mindegyik agyag fogyasztható! /Fotó: Shutterstock

Afrikában és a Közel-Kelet egyes részein elterjedt az agyagfogyasztás

A földevés, vagy tudományos nevén, a geofágia egy ismert jelenség az állatvilágban. Az élőlények a föld, az agyag elfogyasztásával pótolják a számukra szükséges ásványi anyagokat, és ezért eszik néha az emberek is. Afrikában és a Közel-Kelet egyes részein előfordul, hogy a terhes nők piszkot, agyagot vagy szenet kívánnak, ez pedig annak a jele, hogy hiányzik a szervezetükből a cink, vagy más kulcsfontosságú ásványi anyag – olvasható a BBC egyik korábbi cikkében.

Vélhetően hiánybetegség állhatott annak is a hátterében, hogy a London közelében élő, akkor még újdonsült kismama agyagra éhezett. A már ötgyermekes anyuka a soron következő terhességei során is evett a Kongóból származó, ehető agyagból, és ezt a szokását még ma is tartja, annak ellenére, hogy nem állapotos – írja cikkében a The Chronicle.

Diamond Dina tíz éve rágcsálja az agyagot /Fotó: SWNS/Northfoto
Diamond Dina tíz éve rágcsálja az agyagot /Fotó: SWNS/Northfoto

Az agyagevés jótékony hatásai

Nem mindegyik agyag ehető, sőt van, amelyik kifejezetten mérgező is. A brit anyuka által fogyasztott agyagot kimondottan étkezési célokra ajánlják. Diamond az édesanyjától tanulta, hogy az agyagevés segít enyhíteni a terhességgel járó reggeli rosszulléteket, többek között az émelygést és a hányingert.

A Life.hu cikke pedig felidézi, hogy az agyag gyógyító hatását már az ókorban is ismerték, sőt az agyagkorsókban tárolt ivóvíz is jó hatással volt elődeink szervezetére. Az agyagos víz az emésztőrendszerbe kerülve a testen belül is kifejti fertőtlenítő, baktériumölő hatását és feltölti a szervezetet a saját ásványianyag-tartalmával.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.