Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Minestrone recept
Minestrone
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Soha nem értettem, miért éppen a lángos lett a kánikula sztárja!

A piacokon persze egész évben kapható és természetesen kihagyhatatlan, de olyan hangulata semminek nincs, mint amikor a lángosos bódék előtt fürdőruhában kígyózó sort végigállva a papírtálcán illatozó sajtos-tejfölös szélét megkenjük a fokhagymás-sós lével, majd e remekműből darabokat tépkedve ujjainkkal szánkba gyömöszöljük a tésztafalatokat, majd a lecsöpögő, kifröccsenő, lesercenő darabokat a Balaton vizével letisztítjuk. Azt hiszem, mégiscsak tudom, hogy miért a kánikula sztárja.

Strandon, piacon papírtálcáról vagy szalvétáról az igazi
Strandon, piacon papírtálcáról vagy szalvétáról az igazi

Egy múltkori kánikulai hétvégén megvizsgáltam a Balaton-parton a büfében fogyasztók választását. Tízből egy ember evett salátát, egy palacsintát, kettő hot-dogot, hat lángost. Ennyit a magyar étkezési szokásokról...

Szerintem egy lángostól két nő biztosan jóllakik, na jó, még lecsúszik mögé egy-egy lekváros palacsinta. Mindenki magából indul ki persze. Árak tekintetében a sima lángos 280-300 forintot, a sajtos-tejfölös 450-500 forintot kóstál mostanában a balatoni strandokon.

A Vásárcsarnokban tényleg mindenféle változatban kapható...
A Vásárcsarnokban tényleg mindenféle változatban kapható...

A lángos a kenyérrel egyidős, eredetileg a kenyérsütés mellékterméke. Nevét találóan onnan kapta, hogy a kenyértésztát a lángra, parázsra dobták, és ott sütötték meg. Azokban az időkben kenyeret hetente egyszer sütött a család, a reggeli friss lángos a gyerekek nagy kedvence volt - lekvárral, zsírral, tejföllel ízesítve. Hazánk nyugati részén langalló, keleten inkább lángos névre hallgat. Kaparéknak is nevezik, hiszen gyakran a teknőre ragadt darabkákból készült.

A legtöbben sajttal, tejföllel és fokhagymával kedvelik a lángost
A legtöbben sajttal, tejföllel és fokhagymával kedvelik a lángost

Névváltozatai még:

Pompos (káposztát, töpörtyűt gyúrnak hozzá, ettől lesz olyan kis pöttyös-pompos)

Vakarcs, vakaró (a teknőről való vakargatás miatt)

Molnárpogácsa (hiszen a molnár jó nagydarab ember volt)

Bodag (a romák hívják így)

Sótlan, sovány (a frissen sült cipó sokkal szebb)

Kanvarjú, vakvarjú (talán az elégetett lángos színe miatt)

Dübbencs (a dübbenő hang miatt, amit a levegő felforrósodása okoz)

A jó magyar lángosok - a teljesség igénye nélkül: fokhagymás, tejfölös, sajtos, kefires, joghurtos, sós, túrós, kolbászos, ezzel-azzal megtöltött, káposztás, lekváros, brindzás, nutellás. Kreatív nép vagyunk - ebben is.

Ki hogy eszi a lángost? Kívülről befelé? Vagy tépkedve? A lényeg a belső? :)
Ki hogy eszi a lángost? Kívülről befelé? Vagy tépkedve? A lényeg a belső? :)

Langos, langosch neveken rejtőzködve találkozhatunk kedvencünkkel több európai országban, fesztiválokon, kirakodóvásárokon. Rokonai az elzászi flammekueche, ami németül Flammkuchen, franciául tarte flambée.

A lángos további távolabbi rokonai: a pizzák, az indiai naan, a mexikói tortilla és a főleg a Közel-Keleten és Dél-Európában elterjedt piták. Dél-Ázsiában a puri az a kenyérféleség, mely legjobban hasonlít a mi lángosunkhoz. Indiában, Pakisztánban, Sri Lankán vallási szertartások részeként is fogyasztják. Kínában- főleg Taiwanon - hasonló a zöldhagymás palacsinta. A kínaiak gyakran reggelizik szójatejjel a youtiao nevű ételt, mely felszeletelt lángosra hasonlít. Szó szerinti jelentése olajos csík vagy olajban sült ördög. Édes változatai is ismertek.

Szezonban medvehagymával is ízesíthetjük a tésztát, brutálisan finom!
Szezonban medvehagymával is ízesíthetjük a tésztát, brutálisan finom!
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.