Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Soha nem értettem, miért éppen a lángos lett a kánikula sztárja!

A piacokon persze egész évben kapható és természetesen kihagyhatatlan, de olyan hangulata semminek nincs, mint amikor a lángosos bódék előtt fürdőruhában kígyózó sort végigállva a papírtálcán illatozó sajtos-tejfölös szélét megkenjük a fokhagymás-sós lével, majd e remekműből darabokat tépkedve ujjainkkal szánkba gyömöszöljük a tésztafalatokat, majd a lecsöpögő, kifröccsenő, lesercenő darabokat a Balaton vizével letisztítjuk. Azt hiszem, mégiscsak tudom, hogy miért a kánikula sztárja.

Strandon, piacon papírtálcáról vagy szalvétáról az igazi
Strandon, piacon papírtálcáról vagy szalvétáról az igazi

Egy múltkori kánikulai hétvégén megvizsgáltam a Balaton-parton a büfében fogyasztók választását. Tízből egy ember evett salátát, egy palacsintát, kettő hot-dogot, hat lángost. Ennyit a magyar étkezési szokásokról...

Szerintem egy lángostól két nő biztosan jóllakik, na jó, még lecsúszik mögé egy-egy lekváros palacsinta. Mindenki magából indul ki persze. Árak tekintetében a sima lángos 280-300 forintot, a sajtos-tejfölös 450-500 forintot kóstál mostanában a balatoni strandokon.

A Vásárcsarnokban tényleg mindenféle változatban kapható...
A Vásárcsarnokban tényleg mindenféle változatban kapható...

A lángos a kenyérrel egyidős, eredetileg a kenyérsütés mellékterméke. Nevét találóan onnan kapta, hogy a kenyértésztát a lángra, parázsra dobták, és ott sütötték meg. Azokban az időkben kenyeret hetente egyszer sütött a család, a reggeli friss lángos a gyerekek nagy kedvence volt - lekvárral, zsírral, tejföllel ízesítve. Hazánk nyugati részén langalló, keleten inkább lángos névre hallgat. Kaparéknak is nevezik, hiszen gyakran a teknőre ragadt darabkákból készült.

A legtöbben sajttal, tejföllel és fokhagymával kedvelik a lángost
A legtöbben sajttal, tejföllel és fokhagymával kedvelik a lángost

Névváltozatai még:

Pompos (káposztát, töpörtyűt gyúrnak hozzá, ettől lesz olyan kis pöttyös-pompos)

Vakarcs, vakaró (a teknőről való vakargatás miatt)

Molnárpogácsa (hiszen a molnár jó nagydarab ember volt)

Bodag (a romák hívják így)

Sótlan, sovány (a frissen sült cipó sokkal szebb)

Kanvarjú, vakvarjú (talán az elégetett lángos színe miatt)

Dübbencs (a dübbenő hang miatt, amit a levegő felforrósodása okoz)

A jó magyar lángosok - a teljesség igénye nélkül: fokhagymás, tejfölös, sajtos, kefires, joghurtos, sós, túrós, kolbászos, ezzel-azzal megtöltött, káposztás, lekváros, brindzás, nutellás. Kreatív nép vagyunk - ebben is.

Ki hogy eszi a lángost? Kívülről befelé? Vagy tépkedve? A lényeg a belső? :)
Ki hogy eszi a lángost? Kívülről befelé? Vagy tépkedve? A lényeg a belső? :)

Langos, langosch neveken rejtőzködve találkozhatunk kedvencünkkel több európai országban, fesztiválokon, kirakodóvásárokon. Rokonai az elzászi flammekueche, ami németül Flammkuchen, franciául tarte flambée.

A lángos további távolabbi rokonai: a pizzák, az indiai naan, a mexikói tortilla és a főleg a Közel-Keleten és Dél-Európában elterjedt piták. Dél-Ázsiában a puri az a kenyérféleség, mely legjobban hasonlít a mi lángosunkhoz. Indiában, Pakisztánban, Sri Lankán vallási szertartások részeként is fogyasztják. Kínában- főleg Taiwanon - hasonló a zöldhagymás palacsinta. A kínaiak gyakran reggelizik szójatejjel a youtiao nevű ételt, mely felszeletelt lángosra hasonlít. Szó szerinti jelentése olajos csík vagy olajban sült ördög. Édes változatai is ismertek.

Szezonban medvehagymával is ízesíthetjük a tésztát, brutálisan finom!
Szezonban medvehagymával is ízesíthetjük a tésztát, brutálisan finom!
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.