Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A lecsóhoz hasonlóan a bolognait is mindenki másképpen csinálja, borral vagy anélkül, sokféle fűszerrel vagy kevéssel, különféle tésztákkal és sajtokkal. Igyekeztünk összeszedni a legismertebb és legkülönlegesebb elkészítési módokat. Mi sem gondoltuk… de a téma szinte kimeríthetetlen.

Eredet

Itália, a Pó völgye, Emilia Romagna tartomány, pont ott, ahol a csizma szárához érünk. Bologna. Innen származik ez a húsos-paradicsomos ragu, melyet mi előszeretettel spagettivel fogyasztunk. Az 1982-ben hivatalossá tett eredeti recept szerint a hozzávalók: marhahús, császárszalonna (avagy az igazi olasz pancetta, ejtsd páncsetta), sárgarépa, zeller, paradicsompüré, húslé, vörösbor és opcionálisan tej vagy tejszín.

 

Ahány ház, annyi bolognai, de az alapokkal érdemes tisztában lenni
Ahány ház, annyi bolognai, de az alapokkal érdemes tisztában lenni

 

Tészta

A világon fogyasztott olasz tészta kétharmada - állítólag - a spagetti, itthon általában ezzel kapjuk a bolognai ragut. Ha Bolognában esszük, valószínűleg friss tagliatellével érkezik, vagy az ottani hagyományos zöld lasagne tésztával. Azt mondják: a spagetti nem tartja meg az ilyen dús, húsos szószokat, mint a darált húsos bolognai. A durumlisztből készülő spagetti inkább a nápolyi konyha alapanyaga, jobban is illik az ottani paradicsomos ragukhoz.

Hús és zöldségek - a bolognai ragu

A hagyományos receptben a hús dominál, sohasem a paradicsom. Nemcsak marhából készülhet, vannak, akik fele marha-, fele sertéshúsra szavaznak, de borjúból is készíthető. Hallottunk olyan receptről is, ahol a húst nem darálják, hanem apró darabokra vagdossák. Sokan a kisebb energiatartalmú darált pulyka vagy csirkehúst részesítik előnyben. Egyesek csirke vagy libamájat is tesznek hozzá. Sonka, gomba, mortadella is kerülhet bele. Sok a kísérlet, mivel mindenki imádja a bolognait, akár szójából vagy tofuból is készülnek szószok, de ezt egy igazi olasz mammának ne mondjuk el.

A hús pirításának is sokféle módja lehet. Van, aki kizárólag olívaolajat használ, mások a vajra esküsznek, de libazsírral készülő bolognairól is lehet olvasni.

A bolognaihoz adott paradicsom családi vitákat válthat ki. Vannak, akik a frisset, mások a pürésített változatot kedvelik, de van, aki ragaszkodik az igazi olasz konzerv hámozott paradicsomhoz. A mi mammánk mindig ad cukrot is paradicsomszósz hozzáadásakor.

Feltétlenül említsük meg, hogy az olaszok biztosan tesznek a bolognai szószba sárgarépát és zellert. Hagyma általában megy bele, sokan esküsznek a fokhagymára, illetve a vörös-, lila- és fokhagymák keverésére, de mások szerint a fokhagyma tilos. Vannak, akik édesköményt is tesznek a szószba.

A szósz főzési ideje 1 órától akár 5-6 óráig is tarthat. Ja, és vannak - például Jamie Oliver -, akik sütőben sütik a bolognai szószt.

 

A hozzávalók
A hozzávalók

 

Fűszerek és egyebek – még mindig a ragu

A só és bors ne maradjon ki, a további fűszerek közül a leggyakrabban a bazsalikom, az oregánó és a petrezselyem használatos, de hallottunk már fahéjról, babérlevélről, chiliről, tárkonyról, csillagánizsról, Worchestershire szószról is, sőt vannak, akik ázsiai halszószt is tesznek a raguba. Ízlés dolga. Ki hogy szereti…
Sokan tesznek a szószba tejet vagy egy kis tejszínt.

A bor is nagy kérdés, sokan a vörösre, mások a fehérre esküsznek. Általában szárazat említenek, de van, aki kifejezetten édes bort is tesz bele, például marsalát. Az igazi hedonisták először jól megkóstolják a bort, majd löttyintenek a bolognai szószba is. Már ha marad.
Az antialkoholisták bor helyett húslével öntik fel a szószt.

Sajt és tálalás

Természetesen ha sajt, akkor Parmigiano Reggiano. Itthon általában marad a trappista vagy zacskós, előre reszelt parmezán. Az angolok általában kedvencükkel, a cheddarral eszik.

Neeeem, még mindig nem eshetünk neki. Egyes családok esküsznek a tésztával összekevert változatra. Mások soha nem kevernék össze. És még nem említettük a kanállal evés kérdését...

Ezek után mindenki maga döntheti el, hogy mivel és hogyan eszi. Mert bolognait pedig enni kell.

Gáspár Bea bolognai lasagne receptje >>>

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.