Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Sokszor ismételt fordulat, de ez valóban egy nem mindennapi vacsora volt.

Amikor meghívtak Tóth Pál különleges vacsoraestjére, akkor mindenre számítottam, csak arra nem, amilyen élményben végül részem volt. Nemcsak a helyszín volt ugyanis különleges, hanem a felszolgált tíz fogás, a hozzájuk párosított pezsgők és borok, valamint az a körítés, amiről a meghívottak mindegyikének azonnal egy horrorfilm jutott eszébe.

Tóth Pál megnyitja a vacsorát, előtérben a csirke /Fotó: Vass Adrienn
Tóth Pál megnyitja a vacsorát, előtérben a csirke /Fotó: Vass Adrienn

A menübe csöppenve

Tavaly mutatták be Ralph Fiennes főszereplésével A menü című horror-vígjátékot, melyben egy csapat bátor és kíváncsi embernek lehetősége van részt venni egy neves séf exkluzív vacsoráján. A vendégeket hajóval egy szigetre utaztatják, ahol a finom falatok után rövidesen elszabadul a pokol. A groteszk humorú film néhány pillanata beleég a néző emlékezetébe, így nem csoda, hogy azok akik látták, és ott voltak szombaton Tóth Pál vacsoráján, egyszerre kaptak észbe és keresték azokat az arcokat, akiknek a szemében még ott csillogott a felismerés: A menübe csöppentünk.

Tízfogásos vacsorát adott a még félkész rendezvényhajón Tóth Pál /Fotó: Vass Adrienn
Tízfogásos vacsorát adott a még félkész rendezvényhajón Tóth Pál /Fotó: Vass Adrienn

Üdv a fedélzeten!

Tóth Pál, fiatal és feltörekvő séf nevét a szakmán kívül még csak kevesen ismerik, ellenben aki jártas a hazai gasztronómiában, vélhetően találkozott már a nevével, ugyanis Szegeden az ő vezetésével kapott Michelin-ajánlást az Alabárdos étterem, egyedi ötleteit és a hozzájuk társuló látványos tálalási megoldásokat pedig nem lehet egykönnyen elfelejteni.

A fiatal séf azonban elhagyta az Alabárdost és egy elsőre rizikósnak tűnő vállalkozásra mondott igent: étterem helyett egy rendezvényhajó séfjeként hódítaná meg Budapestet és a Dunát. Tóth Pál a még épülő River Diva nevű hajó hatalmas belső terében felállított asztal mellett látta vendégül barátait és az újságírókat, akiknek valóban nem mindennapi élményben volt része.

Nem mindennapi környezetben terítették meg az asztalt /Fotó: Vass Adrienn
Nem mindennapi környezetben terítették meg az asztalt /Fotó: Vass Adrienn

Vacsora az építkezés kellős közepén

A rendezvényhajóra lépve ütős volt a fogadtatás, hiszen a várt belső helyett egy építkezés kellős közepébe csöppentünk. A padlóra még nem fektették le a burkolatot, a sarokban egymásnak döntve álltak a különféle építőanyagok, a felgöngyölt, becsomagolt szigetelések, a mennyezetről pedig lógtak a kábelek, a felaggatott zöldségek és egy levágott csirke.

Amennyire meghökkentő volt a látvány, szinte nem volt olyan a vendégek között, aki ne fotózta volna le az extrém díszítést vagy ne komponálta volna bele valahogy az este folyamán egymás után készülő Insta-posztokba. Mire elfoglaltuk a helyünket már a kezünkben is volt a welcome drink, a pohár pezsgő, a hajó lassan elrugaszkodott a kikötőből és kezdetét vette a tízfogásos vacsora.

Lenyűgöző látványt nyújt a kivilágított Budapest /Fotó: Vass Adrienn
Lenyűgöző látványt nyújt a kivilágított Budapest /Fotó: Vass Adrienn

A poháron megcsillanó Parlament

A rendezvényhajó a tervek szerint fel-le jár majd a Dunán, és a hatalmas üvegablakoknak köszönhetően lenyűgöző látványban lehet része a vendégeknek. Mindebből mi is ízelítőt kaptunk, ugyanis hol előttünk, hol mögöttünk úszott el a kivilágított Parlament, felbukkantak Budapest nevezetességei, melyek remek hátteret biztosítottak az önmagában is különleges vacsorának.

Pacal, ahogy a nagyi sosem csinálta volna

Tóth Pál stílusában semmi sem a megszokott. A magyaros, hagyományos ételek nemcsak a tálalásukban, hanem ízvilágukban sem feltétlenül idézték a régi időket, az ismerős ízeket és ez egyáltalán nem kritika. Sikerült ugyanis úgy megfognia és újraalkotnia a pacalt és a töltött káposztát, hogy ezeket a fogásokat azok is élvezzék, akik sosem kóstolták az eredetit, és azok is, akik kedvelik a klasszikus magyar konyhát.

A pacalt még azok se ismerték volna meg, akik rajonganak érte /Fotó: Vass Adrienn
A pacalt még azok se ismerték volna meg, akik rajonganak érte /Fotó: Vass Adrienn

A fogásokhoz felhasznált alapanyagok között is működött a régi és a modern fúziója, hiszen egyszerre voltak jelen a hétköznapi, egyszerűbb, elérhetőbb élelmiszerek (mangalica szalonna, karfiol, velő, pisztráng) és az olyan különlegességek, mint a három hónapon át érlelt citrom, a feketekagyló, a ropogósra sütött kukoricahéj és a tokhal.

Egy rossz borral még a legfinomabb ételt is el lehet rontani, ugyanígy egy közepes fogást is fel lehet húzni a remek italválasztással. A tízfogásos vacsora során olyan bortételeket kóstolhattunk, melyeknek fűszeres aromája már az illatukban megmutatkozott, és nemcsak remekül lekísérték az ételeket, de még feljebb húzták az olyan egyszerű menüpontokat is mint a fekete citrommal ízesített szalonna.

A tányér már unalmas /Fotó: Vass Adrienn
A tányér már unalmas /Fotó: Vass Adrienn

Tányér helyett kődarab

A velőemulziót nem kistányéron, hanem egy darab kövön kaptuk, akárcsak a vajvariációkat, ám nem ez volt a legszokatlanabb, mondhatni legbizarrabb tálalás. Tóth Pál rögtön az "előételt" egy kis madárfészekben tálalta, a szalmával bélelt tálkába került a megtisztított tojáshéj, ebben szervirozták a fogást, de tálaltak faágra, virágszirmokra és az este végén egy kerámiaarcra is. A stílusosan a "chef csókjának" nevezett tételhez nem járt evőeszköz, mindenkinek le kellett csókolnia a "tányérról" a desszertet.

Az utolsó fogás a séf csókja volt /Fotó: Vass Adrienn
Az utolsó fogás a séf csókja volt /Fotó: Vass Adrienn

Ízlelőbimbó-zsibbasztó menü

Egyik fogás sem volt hatalmas adag, mégis fárasztó volt végigenni a tíz fogást. Nem a hasamat, inkább az ízlelőbimbókat terhelte meg a tíz különböző étel és a hozzájuk kínált pezsgő- és borválogatás.

Egy-két tételt elhagyhattunk volna és ezzel párhuzamosan nőhetett volna a fogások közti szünet, hogy a nyelvünknek és az agyunknak is legyen ideje felfogni, mi történt. A gyors tempó, az egész vacsora "ad hoc" jellege azonban annyira magával tudta ragadni az embert, hogy minden apró döccenőt megbocsájtott. Én legalábbis élveztem az építési területre felhúzott fehér abroszos vacsoraasztalt, a virágokra tálalt falatokat és a mennyezetről logó csirke figyelő tekintetét.

Fészek, ágak, virágok /Fotó: Vass Adrienn
Fészek, ágak, virágok /Fotó: Vass Adrienn

Borítókép: Vass Adrienn

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.