Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Arra számítottam, hogy szombaton elviszem a főnyereményt, kilépek a munkahelyről és sütök egy nagy adag hajtogatós töpörtyűs pogit... Ebből csak a pogi vált valóra, ráadásul tepertő helyett csupa tejtermék került bele: tehéntúró, juhtúró és sajt. Szórakozottságomnak köszönhetően aztán kénytelen voltam amőbákat is gyártani ugyane tésztából, hiszen a pogácsaszaggatásban már úgyis profi vagyok. :)

Túrós-sajtos pogácsa
Túrós-sajtos pogácsa

Érdekes párhuzamot véltem felfedezni a gazdagság és a szabadidő között: a milliomosok zöme időmilliomos is egyben. Nos, főleg ez utóbbi miatt bíztam a szerencsében, hiszen így módom lett volna az egész délelőttöt betöltő, hajtogatós-pihentetős töpörtyűs pogival való barátkozásra. Ám Fortuna kiszúrta a szemem egy 500 forintos jackpottal, úgyhogy hétfőn délután annak rendje s módja szerint mehettem a dolgozóba. :( Így aztán a B terv lépett életbe, a múltkori eposzomban említett nagymamakommandó túrós-sajtos pogija. Kelesztős fajta ez is, de hajtogatni nem kell, ezért rövidebb idő alatt elkészül. Mondjuk így is elment vele a délelőttöm, ám ennek én vagyok az oka: el kellett volna feleznem a hozzávalók adagját, mert a nagyik láthatóan sokunokás mennyiséggel számoltak. :)

Túrós-sajtos pogácsa

Inkább nézd meg a lottószámokat...
Inkább nézd meg a lottószámokat...

(négy gáztepsire való mennyiség, zárójelben a fél adagok; frissen az igazi, így kalkuláljunk)

3 (2) dkg friss élesztő
1 (fél) deci tej
1 (fél) evőkanál cukor
60 (30) dkg finomliszt
1 (fél) nagy evőkanál só
25 (13) dkg margarin
15 (8) dkg juhtúró
15 (7) dkg tehéntúró
2 (1) tojássárgája
1 (fél) dl tejföl
8 (4) dkg reszelt sajt a tésztába

A tetejére:
6 (3) dkg reszelt sajt a pogácsák tetejére
1 tojássárgája a kenéshez
szezámmag (opcionális)

Valamint:
1 kg darált mák (csak gondolati síkon) :)

Hé, most már állj le!
Hé, most már állj le!

Elkészítés: Elöljáróban még annyit, hogy a fotók egy részét nyugodtan átemelhettem volna a múltkori blogosból, főleg a kelesztésről készülteket. (Ismét gyönyörűen megkelt a tészta, szinte sistergett a benne lévő gáztól). Ennek kapcsán volna is egy kérdésem kedves Olvasóimhoz: amikor nagy adag kelt tésztát készítenek, és nem fér be a sütőbe (nem szívesen tolok be két tepsit egyszerre, mivel az alsó rácson hamar megég a sütemény), hol tetszenek parkoltatni a kimaradt tésztát felhasználásig, mi a szabály? Szobahőmérsékleten, hűtőben, netán hagyják tovább kelni? A bejglivel ugyanis egyszer már megjártam, mert túlkelt, és szerte-széjjel foszlott sütés közben. Most ugyan ettől megkímélt a természet, de biztos, ami biztos, rányitottam az ablakot a várakozó pogácsákra (+10 fokig szerencsére hideg- és csókálló vagyok). :)

Tekercselés előtt
Tekercselés előtt

Locsogás helyett...

...kezdődjék a munka. A cukros, meleg tejben útnak indítjuk az élesztőt. Jókora keverőtálban elkeverjük a lisztet a sóval, elmorzsoljuk a puhácskára mikrózott margarinnal. Krumplinyomón áttörjük a kétféle túrót, mikróban picit meglangyosítjuk, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk. Jöhet, a célba ért élesztő, a sárgája, végül a langyos tejföl. Lágy, jól idomítható tésztát kapunk, melyből csinos, sima cipót kerekítünk. Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük (kb. 30-40 perc), átnyomkodjuk, majd lisztezett deszkán téglalappá nyújtjuk, és rászórjuk az erre szolgáló reszelt sajtot. Ezután a hosszabbik oldala mentén lazán feltekerjük, mint a bejglit (hű, bejgli!), és meleg helyre téve ismét hízókúrára fogjuk. (Kelesztési tanácsaimat a múltkori epizódban olvashatják, de a siker érdekében kérdezzék meg anyósukat is! :)

Hű, ha ez mákkal lenne tele! :)
Hű, ha ez mákkal lenne tele! :)

Amőbázni jaj de jó!

(Fűtsük fel a sütőt 210 fokra!)
A duci bejglit kb. fél óra eltelte után átemeljük a gyúródeszkára, ha nem ott lett volna, és sodrófával 2 centi vastagra kinyújtjuk. 4 cm-es szagattóval pogácsákat vágunk belőle, a tetejüket megkenjük az elkevert sárgájával, és mindegyikre kevés reszelt sajtot szórunk, amit enyhén rálapogatunk (én szezámmagot is szórtam rá).

És hogy hol vannak az amőbák? Elárulom... Nagymamáék a kinyújtott „bejglit” kenik meg a sárgájával, erre szórják a sajtot, és csak ezután szaggatnak. Kétségtelenül kényelmesebb így készíteni, de hoppácska, jutott eszembe (már későn), mi lesz a szaggatmányok közötti kanyargós tésztaösvényekkel? Alapesetben ezeket ugye újra összegyúr, nyújt, szaggat, de itt ez nem kivitelezhető, hiszen már ott a rászórt sajt. Pistucnak hála azonban megszületett a túrós-sajtos amőba: egyszerűen felszeletelte az amorf maradékot, és kitűnő ropogóst sütött belőlük. :)

A pogácsáknak lelkük van...
A pogácsáknak lelkük van...

...s erre a legjobb bizonyíték a sütés folyamata. Talán nincs is még egy olyan tészta, aminél ennyire függ a siker a sütés módjától — sokszor alig néhány perc választja el a nyers és a szenesre égett pogácsát egymástól. Különösebb praktikáim nekem sincsenek, csekély átmérőjű tudáshalmazom néhány morzsáját azonban szívesen szórom szét önök között:

1. A pogácsákat gyorsan kell sütni, különben kiszáradhatnak. Mindenképpen 200 fok feletti hőtartományt válasszunk (oh, milyen tudományos voltam!) :), és gyakran ellenőrizzük csemegénket.

2. A pogik talpa hajlamos megégni, ezért én mindig két réteg sütőpapírt teszek a tepsibe. A túlsütés ellen persze ez sem véd.

3. A pogácsa frissen jó. Néha mostsült-frissé varázsolhatók félperces mikrózással, de van úgy, hogy ez mit sem ér, ezért inkább online fogyasztásra rendezkedjünk be.

4. A légkeverés funkcióhoz nem tudok hozzászólni, mert hagyományos gázsütőnk van, bocsika!

+1. A pogácsa nagyon eteti magát és hizlal. Sportoljunk sokat! :)

A klasszikus pogiforma...
A klasszikus pogiforma...

...és a pistucos amőbák :)
...és a pistucos amőbák :)

Vissza a mába

Kedves pogijainkat nagyon magukra hagytam...! Ha kész vagyunk a szórással, sebtiben helyezzük őket a tepsibe (már amennyi belefér), egymástól legalább 3-4 centire, és irány a sütő felső-közép táji rácsa. A kimaradt pogikat – kipróbált ötlet híján – tegyük hűtőbe vagy más hűvös helyre.

S hogy mennyi a sütési idő...? Célozzuk meg a 20 és 35 perc közötti tartományt, melyen belül egyéni finomhangolásra is szükség lehet. Ha ropogósabban szeretjük, a felső, ha kalácsosabbra, az alsó szintidő legyen mérvadó, de a kóstolás is elengedhetetlen. Ha a pogácsák talpacskája mélybarna, barátkozzunk meg a kitárazás gondolatával, ne várjuk meg, míg elégnek.

Frissen, kisülve...
Frissen, kisülve...

Sziaság, jöhetsz máskor is!

Korábban publikált receptjeimtől (paprimákos, hagymás) merőben eltérő jellegű pogácsát sikerült sütnöm, ám a mostanira különösen igaz, hogy frissen fogyasztandó, érdemes a jó népet a konyha környékére gyűjteni. Finom csemege, az egyszer biztos (10 darabot még melegen eltüntettem, ez időre felfüggesztettem a fogyókúrát.) :)

Kedves Olvasóim! Be kell valljam, hogy — mint azt Önök is láthatják — egyelőre eléggé hiányosak a pogácsákkal kapcsolatos ismereteim, ráadásul, azt hiszem, ez alighanem külön tudományterület a gasztronómiában. Mindenesetre igyekezni fogok, hogy beérjem az átlagnagymama szintjét, koromnál fogva erre talán még van esélyem. :) S nagyon izgat a leveles pogácsa készítése, az ügy érdekében továbbra is rendületlenül lottózom. :)

Ajajjj, új kosztos???
Ajajjj, új kosztos???

Jó étvágyat kíván:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.