Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Puncstorta  recept
Puncstorta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Néha (gyakran) kontrollálhatatlanul tör rám az édesség utáni vágy. Ilyenkor többnyire az alábbi lehetőségek közül választok: 1.: lekvár vagy cukros mák kanalazása 2.: bögrés süti készítése X: pocakom szemügyre vétele (hátha elmegy a kedvem a nassolástól). :) Kedves Olvasóim, lehet tippelni: általában melyik a nyerő verzió?

A +1 opció: elslattyogni a cukrászdába. Ám a hozzánk legközelebb esőben nem ismerik a mákot, villamosozni meg az éhhalál szélén nincs kedvem. Marad tehát az otthoni sütés. Amúgy én biztos arra a pártra fogok szavazni, amelyik a bor, békesség mellett szakajtónyi mákot is ígér. Ja, hogy egy kicsit „mákos” vagyok...? Vállalom. És különben is, a mostani receptben nincs mák. :-P

A magyar tarka sütiváltozatban :)
A magyar tarka sütiváltozatban :)

Sütijeimnél egyelőre „hozott anyagból” dolgozom – legalábbis ami az alapreceptet illeti –, most sincs ez másként. Teri37 receptjéből sokszor merítettem már erőt bögrepyrin-ötleteimhez (le se tagadhatnám, annyiszor kommenteltem) :), de érdemes egy az egyben megsütni a tarka alapverziót is, nagyon mutatós.

Noha ezt a sütit mindeddig nem mákosítottam el, mégis a kedvenceim közé tartozik: igazán gyors – nem kell szétválasztani a tojásokat, nem kell margarint/vajat puhítani, sőt mérlegre sincs szükség –, ráadásul kedvünk szerint variálható. Nem utolsósörben pedig finom és kiadós, s még a plüssmacik is szeretik. :)

Mint tudjuk, a gyorsaság fél egészség – nem is szaporítanám tovább a szót, jöjjön a recept.

Esetleg segítenél feltörni...?
Esetleg segítenél feltörni...?

Mi kell a kredencből?

- mély keverőtál
- egy kb. 3 dl-es csíkos bögre (pettyes is jó) :)
- fakanál
- egy kisebb (kb. 35x25 cm-es) tepsi sütőpapírral bélelve

Mi kell a konyhából?

- 2 bögre finomliszt és 1 bögre grahamliszt keveréke (vagy 3 bögre finomliszt
- fél csomag sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 bögre fehér kristálycukor és 1 bögre barna kristálycukor keveréke (vagy 2 bögre fehér kristálycukor)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 tojás (legjobb a háztáji, ha pedig boltban vesszük, lehetőleg biót, szabad tartásost vagy alternatívot (0, 1, 2 jelű) válasszunk – ne csak ehhez a sütihez, hanem más ételekhez is. Én szinte mindig mélyalmosat (2) veszek. (A témáról lásd a Mindmegette Piskótázó című cikkét is.)
- háromnegyed bögre étolaj
- háromnegyed bögre szódavíz vagy szénsavas ásványvíz (persze ne Parádi, Balfi, illetve ehhez hasonló, magas ásványianyag-tartalmú víz legyen)
- 10-15 dkg szárított, cukrozott ananász-, papaja-, citrom- vagy narancskocka (más, apró darabokra tépett aszalt gyümölcs is jó lehet)
- egy kis mazsola

Hogy lesz ebből bögrepyrin?

(Először is kéretik begyújtani és 220 fokra állítani a sütőt.) A lisztet elkeverem a sütőporral meg a szódabikinivel, aztán hozzáadom a kristály- és vaníliás cukrot, az egész tojásokat (héj nélkül) :), az étolajat meg a bugyborékos vizet. Jól átkeverem (elég híg lesz, de ez nem baj), majd beleszórom az aszaltgyümölcs-kockákat. (Imádom nézni, ahogy lélegzik, „pöfög” a kikevert tészta, gondolom elsősorban a sok tojásnak köszönhetően.) Újabb keverés következik, majd az egészet beleöntöm a tepsibe, a tetejére pedig mazsolát (legszebb az aranymazsola) szórok – nem túl szűkmarkúan, de nem is túl bőven.

Más teendő nincs vele, mehet a sütőbe, annak is a felső régiójába, a tepsi. Tíz percig 220 fokon, majd további kb. 30-35 percig 180-200 fokon süssük (hagyományos gázsütőre vonatkozó értékek). Piskótatésztáról lévén szó tíz percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját. Később annál nagyobb lesz a meglepetés, amikor ellenőrizzük a sütit: alaposan megdagad, olyan lesz, mint egy jól felrázott vánkos – talán még Holle anyó is elcsodálkozna rajta.

Holle anyó vánkosa
Holle anyó vánkosa

Nos, ha a tűpróba meg a szemünk is azt mondja, hogy kész van, ne habozzunk lekapcsolni a sütőt. (Biztonság kedvéért én meg szoktam kóstolni: egy pindurka pogácsaszaggatóval meglékelem a sütit, vagy a széléről lekanyarítok egy vékonyka szeletet.) A mazsola meg a többi gyümölcs zöme – ezen süti természetéből adódóan – a tészta aljára süllyed, ezért, persze csak ha már kihűlt, célszerű az egészet megfordítani, és így szeletelni, majd tálalni – jobban is mutat. Az ízélményt a sütire szórt (vaníliás) porcukorral tehetjük teljessé.

Fogyókúra? Felfüggesztve... :)
Fogyókúra? Felfüggesztve... :)

Az alapverzióról – én úgy hívom, tarkaboci-süti – már volt szó: nagyon tetszetős, gyerekeknek, babazsúrra feltétlenül ajánlom. :) A tepsibe öntött tésztára lekvárt is potyogtathatunk – ahogy Teri írja -, a lényeg, hogy egészen kicsi adagokban (összesen legfeljebb 6-8 dkg-nyit), illetve hogy ne legyen folyós a lekvár. A gyümölcsökkel azonban ennél a verziónál csínján bánjunk (ha túl sok a töltelék, lapos maradhat a süti.) A szeletelést mindig óvatosan végezzük, az esetleg kiforduló tölteléket ügyesen nyomjuk vissza a helyére. Bár nem próbáltam, de szerintem piskótaalapnak is kiváló: ilyenkor az alaptésztát (kakaóval vagy anélkül) készítsük el, gyümölcsök, lekvár stb. mellőzésével, a kihűlt tésztát vágjuk félbe, s kenjük meg piskótához illő krémmel, lekvárral. Végül a tetejére máz is kerülhet – legegyszerűbb talán a citrommáz -, szóval a lehetőségek száma közelít a végtelenhez.

Ez nem az én adagom :)
Ez nem az én adagom :)

Jó étvágyat, sikeres fogyókúrát :) kíván:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.