A +1 opció: elslattyogni a cukrászdába. Ám a hozzánk legközelebb esőben nem ismerik a mákot, villamosozni meg az éhhalál szélén nincs kedvem. Marad tehát az otthoni sütés. Amúgy én biztos arra a pártra fogok szavazni, amelyik a bor, békesség mellett szakajtónyi mákot is ígér. Ja, hogy egy kicsit „mákos” vagyok...? Vállalom. És különben is, a mostani receptben nincs mák. :-P
Sütijeimnél egyelőre „hozott anyagból” dolgozom – legalábbis ami az alapreceptet illeti –, most sincs ez másként. Teri37 receptjéből sokszor merítettem már erőt bögrepyrin-ötleteimhez (le se tagadhatnám, annyiszor kommenteltem) :), de érdemes egy az egyben megsütni a tarka alapverziót is, nagyon mutatós.
Noha ezt a sütit mindeddig nem mákosítottam el, mégis a kedvenceim közé tartozik: igazán gyors – nem kell szétválasztani a tojásokat, nem kell margarint/vajat puhítani, sőt mérlegre sincs szükség –, ráadásul kedvünk szerint variálható. Nem utolsósörben pedig finom és kiadós, s még a plüssmacik is szeretik. :)
Mint tudjuk, a gyorsaság fél egészség – nem is szaporítanám tovább a szót, jöjjön a recept.
- mély keverőtál
- egy kb. 3 dl-es csíkos bögre (pettyes is jó) :)
- fakanál
- egy kisebb (kb. 35x25 cm-es) tepsi sütőpapírral bélelve
- 2 bögre finomliszt és 1 bögre grahamliszt keveréke (vagy 3 bögre finomliszt
- fél csomag sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 bögre fehér kristálycukor és 1 bögre barna kristálycukor keveréke (vagy 2 bögre fehér kristálycukor)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 tojás (legjobb a háztáji, ha pedig boltban vesszük, lehetőleg biót, szabad tartásost vagy alternatívot (0, 1, 2 jelű) válasszunk – ne csak ehhez a sütihez, hanem más ételekhez is. Én szinte mindig mélyalmosat (2) veszek. (A témáról lásd a Mindmegette Piskótázó című cikkét is.)
- háromnegyed bögre étolaj
- háromnegyed bögre szódavíz vagy szénsavas ásványvíz (persze ne Parádi, Balfi, illetve ehhez hasonló, magas ásványianyag-tartalmú víz legyen)
- 10-15 dkg szárított, cukrozott ananász-, papaja-, citrom- vagy narancskocka (más, apró darabokra tépett aszalt gyümölcs is jó lehet)
- egy kis mazsola
(Először is kéretik begyújtani és 220 fokra állítani a sütőt.) A lisztet elkeverem a sütőporral meg a szódabikinivel, aztán hozzáadom a kristály- és vaníliás cukrot, az egész tojásokat (héj nélkül) :), az étolajat meg a bugyborékos vizet. Jól átkeverem (elég híg lesz, de ez nem baj), majd beleszórom az aszaltgyümölcs-kockákat. (Imádom nézni, ahogy lélegzik, „pöfög” a kikevert tészta, gondolom elsősorban a sok tojásnak köszönhetően.) Újabb keverés következik, majd az egészet beleöntöm a tepsibe, a tetejére pedig mazsolát (legszebb az aranymazsola) szórok – nem túl szűkmarkúan, de nem is túl bőven.
Más teendő nincs vele, mehet a sütőbe, annak is a felső régiójába, a tepsi. Tíz percig 220 fokon, majd további kb. 30-35 percig 180-200 fokon süssük (hagyományos gázsütőre vonatkozó értékek). Piskótatésztáról lévén szó tíz percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját. Később annál nagyobb lesz a meglepetés, amikor ellenőrizzük a sütit: alaposan megdagad, olyan lesz, mint egy jól felrázott vánkos – talán még Holle anyó is elcsodálkozna rajta.
Nos, ha a tűpróba meg a szemünk is azt mondja, hogy kész van, ne habozzunk lekapcsolni a sütőt. (Biztonság kedvéért én meg szoktam kóstolni: egy pindurka pogácsaszaggatóval meglékelem a sütit, vagy a széléről lekanyarítok egy vékonyka szeletet.) A mazsola meg a többi gyümölcs zöme – ezen süti természetéből adódóan – a tészta aljára süllyed, ezért, persze csak ha már kihűlt, célszerű az egészet megfordítani, és így szeletelni, majd tálalni – jobban is mutat. Az ízélményt a sütire szórt (vaníliás) porcukorral tehetjük teljessé.
Az alapverzióról – én úgy hívom, tarkaboci-süti – már volt szó: nagyon tetszetős, gyerekeknek, babazsúrra feltétlenül ajánlom. :) A tepsibe öntött tésztára lekvárt is potyogtathatunk – ahogy Teri írja -, a lényeg, hogy egészen kicsi adagokban (összesen legfeljebb 6-8 dkg-nyit), illetve hogy ne legyen folyós a lekvár. A gyümölcsökkel azonban ennél a verziónál csínján bánjunk (ha túl sok a töltelék, lapos maradhat a süti.) A szeletelést mindig óvatosan végezzük, az esetleg kiforduló tölteléket ügyesen nyomjuk vissza a helyére. Bár nem próbáltam, de szerintem piskótaalapnak is kiváló: ilyenkor az alaptésztát (kakaóval vagy anélkül) készítsük el, gyümölcsök, lekvár stb. mellőzésével, a kihűlt tésztát vágjuk félbe, s kenjük meg piskótához illő krémmel, lekvárral. Végül a tetejére máz is kerülhet – legegyszerűbb talán a citrommáz -, szóval a lehetőségek száma közelít a végtelenhez.
Jó étvágyat, sikeres fogyókúrát :) kíván:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.