Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Ismét egy olyan édesség következik, amelyet receptgyilkos módon kényünkre-kedvünkre variálhatunk. Alapja főtt tészta, a töltelék pedig... na jó, elárulom, a baracklekvár mellett kivételesen mák is van benne.

Az egyik híresség a 104-ből
Az egyik híresség a 104-ből

Mákiszonyban szenvedők szerintem nyugodtan kipróbálhatják dióval, és ha épp nincs otthon kajsziíz, biztosan jó például eperlekvárral is. Hagyománytisztelő lévén én azonban maradok az eredeti verziónál, különösen ami a mákot illeti. :)

A pozsonyi kockával néhány hete találkoztam egy tartalmát és kivitelét tekintve egyaránt ínycsiklandó kiadványban, mely a 104 híres magyar recept címet viseli. A könyvet barátom anyukájától kértem el, azzal az erősen titkolt szándékkal, hogy úgyis nálam felejtődik. Ennek tőlem függetlenül is minden esélye megvan, miután az íróasztalomon e pillanatban is kb. hat szakácskönyv fekszik egymás hegyén-hátán, a Horváth Ilona-féle kötet immár sajnos lapjaira hullva (néha összerakom, ami jó félórás meló).

Nos tehát az ihlet megvolt, ám miután tésztát gyúrni nem volt kedvem – a könyvben így készítik -, illetve néhány részlet sem volt egyértelmű számomra, fogtam az egeret, és ellátogattam a Mindmegettére pozsonyikocka-nézőbe. Vmagdi receptje megerősített abban, hogy bolti tésztából is elkészíthető ez a finomság – legalábbis Magdi nem írja, hogy saját kezűleg gyúrta... :)

Nagy jénaim nem lévén tepsit használtam a sütéshez, ami szükségessé tette az adagok módosítását (a mákét ettől függetlenül is megfejeltem volna), egyebekben Magdi receptjét követtem.

Mi kell a kredencből?

Nagyobb fakanalat nem találtál...?
Nagyobb fakanalat nem találtál...?

- keverőtálak, kanalak
- nagyfazék a tésztafőzéshez
- tésztaszűrő
- robotgép (habverő)
- egy kb. 35x25 cm-es tepsi
vagy hasonló méretű jénai

Mi kell a kamrából?

- 50 dkg négytojásos nagykockatészta (én fodros nagykockából csináltam, és gondolom, durumbúzatésztából is elkészíthető)
- kiskanálnyi só
- 1 evőkanál olaj
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 5 tojás (szétválasztva)
- kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2,5 dl 20%-os tejföl
- 1 nagy citrom reszelt héja
- 15-25 dkg darált mák
- 2 evőkanál mazsola (kihagyható)
- 35-50 dkg nem folyós baracklekvár
A tepsi kenéséhez
- vaj vagy margarin
- 3-4 evőkanálnyi zsemlemorzsa
A tálaláshoz
- vaníliás porcukor

Fodros, nagy, kocka
Fodros, nagy, kocka

Hogyan készítem?

Először is teletöltök egy ötliteres fazekat vízzel, amibe kiskanálnyi sót teszek - meg egy evőkanál olajat, hogy ne ragadjon össze a tészta (néha így is összeragad, csak nem annyira), és felforralom. A forrásban lévő vízbe öntöm a tésztát, majd a csomagoláson olvasható útmutató szerint megfőzöm. Leszűröm, hideg vízzel leöblítem, alaposan lecsöpögtetem, majd letakarva félreteszem.

Nagy keverőtálba dobom a puhácska vajat (margarint), robotgéppel (habverővel) 2-3 percig keverem, majd hozzáadom a tojások sárgáját (a fehérjét egy másik tálba öntöm), újabb 2-3 perc múlva pedig 8 evőkanál kristálycukrot, és az egészet krémesre keverem. Beleöntöm a tejfölt, a citromhéjat, majd a biztonság kedvéért újra lecsöpögtetett tésztát. Jól elkeverem.

Ezután a gondosan elmosott habverővel kemény habot verek a tojásfehérjékből (amikor elkezd habosodni, beleszórom a vaníliás cukrot is), majd óvatosan a krémes tésztatömegbe forgatom.

Habos, finom, kocka (lesz) :)
Habos, finom, kocka (lesz) :)

A kocka el van vetve...

...s ha jó idő lesz, ki is fog kelni a tepsiben. :) Merthogy a sütés kapujában vagyunk – fűtsük is fel a sütőt 190 fokra. A tepsit (jénait) gazdagon kenjük ki vajjal, szórjuk be gazdagon zsömlemorzsával (a tepsit rázogatva szép egyenletes réteget képezhetünk belőle), majd a tészta egyharmadát villával simítsuk el rajta (célszerű három kistányérba kiadagolni a tésztát, nehogy elfogyjon a végére) :). Most vastagon (vagy vékonyabban, ki hogy szereti) szórjuk a tésztára a kristálycukorral édesített mákot és a mazsolát, majd takarjuk be újabb egyharmad rész tésztával. Erre kenjük a - szintén nem kispályásan adagolt – lekvárt, amit a maradék egyharmadnyi tésztával fedünk be.

Nem spórolni a lekvárral!
Nem spórolni a lekvárral!

(Pociba) rakott tészta

Nincs más dolgunk, mint a sütő középső sínére tolva, 190 fokon (3-4-es fokozaton, hagyományos Vesta tűzhelyről beszélek) 65-80 perc alatt készre sütni. Ha felül szépen megpirult, szemre is ropogós a tészta, kivehetjük. Aki nem szeret ropogtatni, korábban is kiveheti, csak előtte kóstolja meg. Szeleteléskor – természetesen kockára, nomen est omen :) - pedig vigyázzunk, hogy az alja ne ragadjon a tepsibe (egy tortalapát sokat segíthet ebben). Vaníliás porcukorral gazdagon megszórva, melegen vagy hidegen tálaljuk.


Pirult és ropog
Pirult és ropog

Kedves Olvasóim, nekünk nagyon ízlett a pozsonyi kocka! Már az első falatnál megállapítottam, hogy ez az édesség bizony közeli rokona, ha nem egyenesen édestestvére az emlékeim mélyén pihenő rakott tésztának. Nem utolsó szempont, hogy nagyon kiadós, és a töltelék is kedvünkre variálható. Egy igazi bűvös kocka.

A legfinomabb bűvös kocka
A legfinomabb bűvös kocka

Jó étvágyat kíván:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.